Τι συμβαίνει με τη σεισμική ακολουθία στη Θήβα-Aνησυχούν οι κάτοικοι-Τι λέει ο Δήμαρχος

Με ανησυχία παρακολουθούν οι κάτοικοι της Θήβας την έντονη σεισμική ακολουθία που καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή τους. Οι σεισμικές δονήσεις είναι της τάξεως των 2 και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Έχουν μικρό εστιακό βάθος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τρέμει η γη και να αυξάνονται τα ερωτηματικά των πολιτών προς τους επιστήμονες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Με αφορμή τα ερωτήματα που φτάνουν καθημερινά στα γραφεία της «Ζούγκλας», επικοινωνήσαμε με δύο επιστήμονες, σεισμολόγους, όπως είναι ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Άκης Τσελέντης: Η σεισμικότητα οφείλεται σε ένα μικρό ρήγμα κάτω από την πόλη το οποίο έχει διάφορους κλάδους και δεν έχει το δυναμικό για να δώσει μεγάλο σεισμό

Ο κ. Τσελέντης βρισκόταν στην Κρήτη και πραγματοποιούσε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη για την περίπτωση του Αρκαλοχωρίου. Για αυτό και μας παρέπεμψε στις δεκάδες αναρτήσεις που έχει πραγματοποιήσει στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. Στην πιο πρόσφατη ανάρτησή του που δημοσιεύθηκε πριν από 24 ώρες, ο κ. Τσελέντης σημειώνει ότι: «η σεισμικότητα […στη Θήβα…] οφείλεται σε ένα μικρό ρήγμα κάτω από την πόλη το οποίο έχει διάφορους κλάδους και δεν έχει το δυναμικό για να δώσει μεγάλο σεισμό».

Ο κ. Τσελέντης υποστηρίζει ότι μιλάει «για το συγκεκριμένο ρήγμα γιατί η ευρύτερη περιοχή έχει μεγάλες σεισμοτεκτονικές δομές οι οποίες έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν», αλλά όπως επισημαίνει: «δεν βλέπουμε κάτι σχετικό με την ενεργοποίηση τους ούτε κάποια μετανάστευση των επικεντρών προς αυτές»

«Επειδή η Θήβα έχει γενικά άσχημη δόμηση και μεγάλο μέρος της πόλης είναι κτισμένο πάνω σε χαλαρός σχηματισμούς μπορεί και ένας μεσαίου μεγέθους σεισμός, της τάξης του 4,5, να προκαλέσει σημαντικές αστοχίες στα κτίρια γι’ αυτό πρέπει να γίνει μία πρώτη αποτύπωση των ευάλωτων αυτών κτιρίων από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ή αν δεν υπάρχει προσωπικό να αναθέσει το έργο στο τοπικό τεχνικό επιμελητήριο. Οι κάτοικοι πρέπει φυσικά αν εφαρμόζουν όλα τα μέτρα αντισεισμικής προφυλάξεις τα οποία είναι γνωστά», υπογραμμίζει και καταλήγει λέγοντας ότι προγραμματίζει να κάνει μία ομιλία στην Θήβα ανοιχτή στον κόσμο όπως έχει κάνει σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδος για να ενημερωθούν οι κάτοικοι.

Γεράσιμος Χουλιάρας: Τα δεδομένα δείχνουν ότι μάλλον πρόκειται για μία μακρόσυρτη μικροσεισμική ακολουθία

Από την πλευρά του ο κ. Χουλιάρας κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας είπε ότι «πρόκειται για μια παλιά ακολουθία που είναι σε εξέλιξη. Εμείς οι επιστήμονες τη βλέπουμε κανένα χρόνο, από τον Δεκέμβριο του 2020. Τα δεδομένα δείχνουν ότι μάλλον πρόκειται για μία μακρόσυρτη μικροσεισμική ακολουθία (“σμηνοσειρά”) που είναι συνηθισμένα φαινόμενα για τον ελλαδικό χώρο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να είναι να είναι μία από αυτές τις συνηθισμένες σεισμικές ακολουθίες με σεισμούς μικρούς μεγέθους που κρατάνε πολύ και δεν δίνουν μεγάλους σεισμούς. Πολύς κόσμος ανησυχεί μήπως είναι προσεισμική η ακολουθία, αλλά δεν φαίνεται να δείχνει κάτι τέτοιο επιστημονικά αυτή τι στιγμή»

Ο κ. Χουλιάρας πρόσθεσε ότι έχουν τοποθετηθεί τέσσερις επιπλέον σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας και παρακολουθούν τι γίνεται. «Μετρώντας, παρακολουθώντας και αναλύοντας μέχρι τώρα αυτό είναι το συμπέρασμα», υποστήριξε.

Γιώργος Αναστασίου: Πρέπει να στηριχθούμε στην επιστημονική άποψη των σεισμολόγων

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε και με τον Δήμαρχο Θηβαίων, Γιώργο Αναστασίου για να μάθουμε τις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος, καθώς και για να λάβουμε τον «παλμό» των πολιτών αναφορικά με αυτό το φαινόμενο.

Ο κ. Αναστασίου δήλωσε: «βιώνουμε μία σεισμική ακολουθία από πέρυσι το καλοκαίρι περίπου που ξεκίνησε αυτό το φαινόμενο, όπου μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ηρέμησε και ξανά ήρθε στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες με δύο σεισμούς. Ο ένας σεισμός ήταν της τάξης των 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και κάποιους μικρότερους που έχουμε μέχρι σήμερα». 

Ο δήμαρχος Θηβαίων συνέχισε λέγοντας ότι: «είμαστε σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών και με τον κ. Τσελέντη και με τον κ. Χουλιάρα, καθώς και με τον ΟΑΣΠ και τον κ. Λέκκα, αλλά και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Είναι καθησυχαστικοί όλοι. Πιστεύουν ότι το ρήγμα της Θήβας είναι ένα μικρό ρήγμα το οποίο δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό, απλώς ο κόσμος θα πρέπει να είναι ήσυχος και ήρεμος γιατί είναι ένα φαινόμενο που θα ακολουθήσει τον χρόνο του και σιγά-σιγά θα σβήσει»

Ερωτώμενος για το τι λένε οι δημότες, ο κ. Αναστασίου υποστήριξε ότι «ο κόσμος είναι ανήσυχος. Πολλές φορές υπάρχουν δημοσιεύματα διάφορα, που κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ή να διασπείρουν τον πανικό. Θεωρώ όμως ότι οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι πλέον με το φαινόμενο του σεισμού. Εξάλλου, ζούμε σε μία σεισμογενή περιοχή, όπου και κατά το παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει σεισμούς πολύ μεγαλύτερων μεγεθών. Όμως πρέπει να στηριχθούμε στην επιστημονική άποψη των σεισμολόγων».

zougla.gr

Σχετικά