Σε εκλογική ετοιμότητα το ΠΑΣΟΚ

Τη στρατηγική τους εν όψει των πρόωρων εκλογών που περιμένουν το φθινόπωρο χαράζουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και οι συνεργάτες του βάζουν κάτω όλα τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους και χτίζουν την τακτική τους. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και το κάλεσμα του Νίκου Ανδρουλάκη προς «τους προοδευτικούς Αριστερούς και το προοδευτικό Κέντρο» που απηύθυνε στην Κω.
Στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να φέρουν σε πρώτο πλάνο το κοντράστ που υπάρχει με τη Ν.Δ.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι μεγάλη ζημιά ως προς τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο κόμμα έχει κάνει το δίλημμα της επόμενης μέρας. Ένα δίλημμα που βάζουν συνεχώς στο τραπέζι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή έχει καλλιεργηθεί και από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα η εντύπωση πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι το κόμμα το οποίο θα κληθεί να δώσει λύση κυβερνησιμότητας και σταθερότητας την επόμενη μέρα.

Παράλληλα οι πολίτες εκφράζουν δυσπιστία και λόγω της διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου το 2012. Κάτι που ακόμα και σήμερα έχει πολιτικό βάρος και ο κόσμος δεν το έχει ξεχάσει, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες και τις ιδιαίτερες συνθήκες που υπήρχαν τότε.

Η δυσπιστία εκφράζεται κυρίως από το εκλογικό σώμα που τοποθετεί τον εαυτό του στα Αριστερά, αλλά δεν θέλει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Στη Χαριλάου Τρικούπη για να ξεπεράσουν το «ψευτοδίλημμα» απαντάνε πως ο ιστορικός, πολιτικός, κοινωνικός αντίπαλος της δεξιάς παράταξης στη χώρα, είναι το ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, θυμίζουν ότι αυτός ήταν που διάλεξε τον Πάνο Καμμένο για συγκυβερνήτη.
Στόχος, αποχή και Αριστερά

Έχει σημαντικό πολιτικό ενδιαφέρον ότι στο ΠΑΣΟΚ εντοπίζουν πως υπάρχει πολύς «αριστερός κόσμος» στην αποχή. Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν στη Χαριλάου Τρικούπη, υπάρχει κόσμος που αυτοχαρακτηρίζεται ως «αριστερός», «προοδευτικός», αλλά βρίσκεται στην αποχή, γιατί «δεν καλύπτεται από καμία πολιτική παράταξη». Αυτόν τον κόσμο θέλουν να προσεγγίσουν. Είναι ένας κόσμος προοδευτικός, που όμως δεν τον καλύπτει κανένα κόμμα στην παρούσα φάση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζει πολύ καλά πως για να πειστούν αυτοί οι πολίτες να ρίξουν την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ θέλει σκληρή δουλειά και συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες να απαντούν πραγματικά στα προβλήματα της καθημερινότητας. Προτάσεις που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν οι πάντες όλο το επόμενο διάστημα.

Στον δρόμο προς το προγραμματικό πλαίσιο οι συνεργάτες του προέδρου του κόμματος καλούνται να εκπονήσουν ένα σχέδιο που θα πατά στις «ευαίσθητες χορδές» του κόσμου της Αριστεράς. Προτάσεις για την Παιδεία, την ενεργειακή Δημοκρατία, την Υγεία και συγκεκριμένα την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την κοινωνική κατοικία αλλά και όσα απασχολούν σήμερα τον μέσο Έλληνα πολίτη.

Στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να φέρουν σε πρώτο πλάνο το κοντράστ που υπάρχει με τη Ν.Δ. Να φανεί δηλαδή ότι είναι «δύο άλλοι κόσμοι».

Ως παράδειγμα για την αντίθεση που έχει το ΠΑΣΟΚ με την Κεντροδεξιά φέρνουν την κοινωνική κατοικία. Από τη μία το ΠΑΣΟΚ μιλάει για χιλιάδες κατοικίες και από την άλλη η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρουσιάζει πρόγραμμα κάποιων λίγων κατοικιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η «προοδευτική Αριστερά» του ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν εντοπίσει το ποια είναι η «προοδευτική Αριστερά» στην οποία και απευθύνονται. Συγκεκριμένα, όπως λένε στο «Π» άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του κόμματος, στην προοδευτική Αριστερά εντάσσονται:

Ψηφοφόροι που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ το 2019 και πρέπει να παραμείνουν στο ΠΑΣΟΚ (η συσπείρωση είναι στο 70%-80%) και «αυτό πρέπει να φτάσει στο 100%» σημειώνουν.
Ο κόσμος της αποχής, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για το ΠΑΣΟΚ και εκεί στοχεύει. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η αποχή είναι εξαιρετικά μεγάλη και μπορούν να «ποντάρουν πολιτικά εκεί».
Ένα τμήμα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την αποχή. Δηλαδή μπορεί να ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019, αλλά τώρα προσανατολίζονται στο να μην πάνε καν στις κάλπες. Είναι απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα ψήφιζαν Μητσοτάκη.

Οι νέοι ψηφοφόροι

Με όλα τα δεδομένα που έχουν σήμερα στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες εισροές από τη Ν.Δ. Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν, οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της Ν.Δ. ήρθαν και παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ από τον πρώτο καιρό της ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη. Κάποιοι εξ αυτών ψήφισαν και στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος. «Η Ν.Δ. ό,τι είναι να χάσει τώρα, θα το χάσει από τα δεξιά της και όχι από τα αριστερά της» λένε στο «Π» πηγές της Χαριλάου Τρικούπη. Το βάρος όπως είναι φυσιολογικό θα δοθεί στους αναποφάσιστους και την αποχή. Στους πολίτες δηλαδή που είναι πολιτικοποιημένοι, αλλά απέχουν συνειδητά.

Σε καμία περίπτωση στο ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνούν το Κέντρο, καθώς αυτό εκτιμούν πως το κερδίζουν μέρα με τη μέρα με ρεαλιστικές προτάσεις και τη «γλώσσα της αλήθειας».

Καθόλου τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη: «Βολεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκρούεται με τον Αλέξη Τσίπρα για να τρομοκρατεί τους κεντρώους και δημοκρατικούς ψηφοφόρους στον δρόμο της επαναφοράς μιας διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Καμμένου».

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως η κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να μιλήσει για Σοσιαλδημοκρατία και Σοσιαλδημοκρατικό Πρόγραμμα από την πρώτη μέρα της αρχηγίας του αποδεικνύεται θησαυρός. Και αυτό γιατί δεν απωθεί «προοδευτικούς κεντρώους» ούτε τους «προοδευτικούς αριστερούς». «Είναι μία πολιτική αντίληψη που τη βλέπουν θετικά οι πολίτες. Δεν τους απομακρύνει».

Σχετικά