Σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο στην Ηλεία

Με τη συνδρομή των εναέριων μέσων, δυο αεροσκαφών και δυο ελικοπτέρων, με το πρώτο φως του ήλιου, δίνεται η μάχη με την πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή το απόγευμα στην Αχαΐα και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην γειτονική περιφερειακή ενότητα της Ηλείας.

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής για την φωτιά, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 195  πυροσβέστες, με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». 

Στο μέτωπο επιχειρούν δυο αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Μετά από εισήγηση του επικεφαλής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 και εχθές, Κυριακή, πραγματοποιήθηκε προληπτική, οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων των χωριών Βάλμη, Κοτρώνα, Καραγιαννέικα και Δαλαμπουρέικα της Π.Ε. Ηλείας προς ασφαλή σημεία.

Βελτιωμένη η κατάσταση στην Κοτρώνα

Σύμφωνα με ενημέρωση, η εικόνα της πυρκαγιάς είναι βελτιωμένη στα δυτικά (Κοτρώνα) και όλο το βράδυ γινόταν προσπάθεια προς το ανατολικό μέτωπο, με την Πυροσβεστική να έχει αναπτύξει δυνάμεις και να την έχει κυκλώσει. Τη μαζεύουν ανατολικά και συγκεντρώνουν δυνάμεις νότια.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από τις Πόρτες Αχαΐας και πήρε γρήγορα διαστάσεις περνώντας στο γειτονικό χωριό Βάλμη.

Η εικόνα που έδωσε η Πυροσβεστική, τα ξημερώματα της Δευτέρας (4/7) ήταν ότι η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ενεργές.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά γλιτώσαμε του οικισμούς που κινδύνευαν», τόνισε το πρωί ο Δήμαρχός Ήλιδας, Ιωάννης Λυμπέρης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3. Καθώς με το πρώτο φως της ημέρας ξεκινούν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα ενώ έχει μειωθεί και η ένταση των ανέμων, ο δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα καταφέρουν να ελέγξουν τη φωτιά.

«Η προσοχή είναι στραμμένη στην κοινότητα Λάττα», πρόσθεσε κ. Λυμπέρης.

Σχετικά