Στις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές του 2023, στις οποίες χάθηκαν 25 ανθρώπινες ζωές, έγιναν στάχτη (μέχρι στιγμής) περίπου 1 εκατ. στρέμματα γης και προκλήθηκαν τεράστιες υλικές καταστροφές, έχουν προκαλέσει την έντονη οργή πολλών στελεχών της ΝΔ, εντός και εκτός κυβέρνησης.
Τα «γαλάζια» στελέχη μάλιστα αφήνουν αιχμές για την επιλογή του πρωθυπουργού να τοποθετήσει στην θέση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τον Βασίλη Κικίλια, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια ένα κομβικό «πόστο» που κρίνεται καθημερινά στην πράξη.
Μάλιστα τα στελέχη της ΝΔ, σημειώνουν με έμφαση με κατ’ ίδιαν συζητήσεις, ότι το 2022 επί υπουργίας Χρήστου Στυλιανίδη, υπήρξε πολύ καλύτερος συντονισμός και παρότι ξέσπασας πολύ περισσότερες πυρκαγιές συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, είχαν πολύ μικρότερες συνέπειες για τη χώρα. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι την «πλήρωσε ο επιτυχημένος Στυλιανίδης», μένοντας εκτός κυβερνητικού σχήματος και το κρίσιμο υπουργείο δόθηκε, για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών, στον Κικίλια, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της (αποτυχημένης) διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού, ως υπουργός Υγείας, κατέληξε στο «ανώδυνο» υπουργείο Τουρισμού.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και «γαλάζια» στελέχη που συγκρίνουν την διαχείριση των επίσης καταστροφικών πυρκαγιών του 2021, όταν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ωστόσο σημειώνουν ότι εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συστήθηκε ακριβώς για να αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα και επομένως οι ευθύνες Χαρδαλιά, θεωρούν ότι είναι «περιορισμένες». Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που σημειώνουν ότι επιλογή Χαρδαλιά για την Περιφέρεια Αττικής, δεν θα έπρεπε να γίνει, αφού επί των ημερών του ως υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, έγιναν οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Λεκανοπέδιο.
Οι συγκεκριμένες …αιχμές εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, αλλά και τα «καρφιά» επιβεβαιώνονται από συγκεκριμένα νούμερα, τα οποία και παραθέτουμε:
Πυρκαγιές 2021
Το καλοκαίρι του 2021 στην Ελλάδα και κυρίως τον Αύγουστο εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές και κάηκαν συνολικά 1.301.239 στρέμματα. Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας την περίοδο Μαρτίου 2020 – Αυγούστου 2021, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2021, ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Τα 1.301.239 καμένα στρέμματα δασικών εκτάσεων ήταν το χειρότερο, τότε νούμερο των τελευταίων 13 ετών.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία από τις αρχές του 2021 μέχρι και τέλος Οκτωβρίου κατέγραψε 8.728 πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Αττική, τη βόρεια Εύβοια, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Μάνη, την Αχαΐα, τα Γρεβενά, τη Σαλαμίνα, τη Φωκίδα, τη Ρόδο, τον Έβρο και τη Ζάκυνθο. Στην Ολυμπία κινδύνευσε ο αρχαιολογικός χώρος. Στην Αττική η πυρκαγιά ξεκίνησε στους πρόποδες της Πάρνηθας και επεκτάθηκε στη Βαρυμπόμπη, στο Τατόι και στο Φλαμπούρι. Στη βόρεια Εύβοια η πυρκαγιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα.
Η μεγαλύτερη πυρκαγιά ήταν αυτή της Εύβοιας με 511.854 καμένα στρέμματα. Ακολουθεί η πυρκαγιά της Αρχαίας Ολυμπίας με 150.000 καμένα στρέμματα, η πυρκαγιά της Ανατολικής Μάνης με 101.001 καμένα στρέμματα, η πυρκαγιά των Βιλίων με 94.590 καμένα στρέμματα, η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης με 83.774 καμένα στρέμματα και τέλος η πυρκαγιά στον Σχίνο με 69.642 καμένα στρέμματα.
Από τις πυρκαγιές, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους:
ένας εθελοντής πυροσβέστης,
ένας χειριστής μηχανήματος και
ένας 55χρονος εγκαυματίας, ο οποίος κατέληξε μετά από 38 ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο.
Πυρκαγιές 2022
Το καλοκαίρι του 2022, επί υπουργίας Χρήστου Στυλιανίδη υπήρξαν μεγάλες δασικές πυρκαγιές, ωστόσο συγκριτικά είχαν πολύ μικρότερες συνέπειες.
Συνολικά κάηκαν περίπου 223.217 στρέμματα γης από τα οποία περίπου τα 132.720 στρέμματα, τον Ιούλιο του 2022.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το πυροσβεστικό σώμα υπήρξαν 5.922 πυρκαγιές, με το σύνολο των καμένων εκτάσεων να ανέρχεται σε 223.217 στρέμματα. Οι επτά μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές έγιναν τον Ιούλιο, καίγοντας 138.652 στρέμματα (το 62% της φετινής χρονιάς). Οι σημαντικότερες πυρκαγιές φέτος έγιναν στη Δαδιά Εβρου (46.040 στρέμματα), στην Πεντέλη Αττικής (27.817 στρέμματα), στον Πολυχνίτο Λέσβου (20.131 στρ.), στις Μέλαμπες Ρεθύμνου (19.865 στρ.) και στην Αμφισσα Φωκίδας (12.000 στρ.).
Η πυρκαγιά στη Δαδιά, κατά την οποία κάηκε μέρος του Εθνικού Πάρκου, και εκείνη της Πεντέλης που απείλησε κατοικημένες περιοχές ήταν οι πιο δύσκολες αποστολές για την Πολιτική Προστασία.
Μάλιστα παρότι ο αριθμός των πυρκαγιών παρουσίασε αύξηση κατά 3,1% σε σχέση με το διάστημα 2007-2021. Ωστόσο, ο αριθμός των καμένων εκτάσεων ήταν πολύ μικρότερος (-52,4%), με τον μέσο όρο το διάστημα 2007 – 2021 να κυμαίνεται στα 500.972 στρέμματα.
Πυρκαγιές 2023
Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2023, τείνουν να γίνουν οι καταστροφικότερες και φονικότερες της τελευταίας 15ετίας. Αυτή την στιγμή καίγεται η Πάρνηθα, η Βοιωτία, ο Εβρος και η Ροδοπή, ενώ είχαν προηγηθεί μεγάλες φωτιές στο Λουτράκι, τη Ρόδο, τη Κέρκυρα, τη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Οι φωτιές, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία και ενώ υπάρχουν ακόμα ενεργά μέτωπα και η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει έχουν προκαλέσει το θάνατο 25 ανθρώπων, έχουν κάψει περίπου 1 εκατ. δασικές εκτάσεις, και έχουν οδηγήσει στην καταστροφή εκατοντάδων σπιτιών και επιχειρήσεων κα στην εκκένωση περιοχών από κατοίκους, επισκέπτες και τουρίστες.
Όπως προαναφέρθηκε, εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών, 25 άτομα έχασαν τη ζωή τους:
— δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας από τη πτώση ενός Canadair στην Εύβοια
— ένας κτηνοτρόφος στην ορεινή Εύβοια στον δήμο Καρύστου
— μια παραθερίστρια και ένας κτηνοτρόφος σε πυρκαγιά στο νομό Μαγνησίας
— ένας εθελοντής πυροσβέστης που το βράδυ της 1ης Αυγούστου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με βαριά δύσπνοια και λίγες ώρες αργότερα κατέληξε από άγνωστο αίτιο
— ένας μελισσοκόμος που υπέστη πολλαπλά εγκαύματα σε πυρκαγιά της Κάτω Τιθορέας και υπέκυψε αργότερα
— 18 μετανάστες στον ορεινό Έβρο στο δάσος της Δαδιάς
Ειδικότερα οι καμμένες εκτάσεις είναι:
- Ρόδος – 177.735 στρέμματα
- Εβρος – 80.000 στρέμματα και η φωτιά καίει ακόμα
- Δερβενοχώρια – Μάνδρα – 117.087 στρέμματα
- Βελεστίνο – Σεσκλό Μαγνησίας – 87.240 στρέμματα
- Νέος Κουβαράς Αττικής – 38.692 στρέμματα
- Ροδόπη – 30.000 στρέμματα και η φωτιά καίει ακόμα
- Βορειοανατολική Κέρκυρα – 21.771 στρέμματα
- Βοιωτία – 12.000 στρέμματα και η φωτιά είναι σε εξέλιξη
- Κάρυστος Εύβοιας – 19.683 στρέμματα
- Λουτράκι – 11.962 στρέμματα
- 8.000 στρέμματα έχουν καεί στην Κύθνο
- 5.000 στρέμματα έχουν καεί στα Ψαχνά
- Δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για Φυλή, Πάρνηθα, Ασπρόπυργο.
Τα παραπάνω στοιχεία σε κάθε περίπτωση φανερώνουν ότι οι …επιλογές του πρωθυπουργού για την στελέχωση του «επιτελικού κράτους» κάπου …χωλαίνουν. Δυστυχώς όμως με πολύ βαρύ τίμημα για τον ελληνικό λαό και τη χώρα.