Καθώς η Θεσσαλία μόλις τώρα αρχίζει να μετρά τις πληγές που της άφησε η κακοκαιρία Daniel, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση, με επίκεντρο την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα που (δεν) επέδειξε, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και τον τομέα της αντιμετώπισης της κρίσης που η κακοκαιρία προκάλεσε.
Κι αν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί και όσο πιο γρήγορα γίνεται για να τους ανακουφίσει, εντούτοις ακόμα και σήμερα υπάρχουν κάποιοι υπουργοί που η απόδοσή τους στον τομέα ευθύνης τους δεν προκαλεί ιδιαίτερο… ενθουσιασμό.
Στην κορυφή της λίστας αυτής βρίσκεται, όπως, άλλωστε, είναι αναμενόμενο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, εκ της θέσεώς του σχετικά με τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά υπάρχουν άλλοι (τουλάχιστον) 4 υπουργοί για τους οποίους εγείρονται μεγάλα ερωτηματικά για το πώς χειρίζονται τα πράγματα που προέκυψαν στους τομείς της αρμοδιότητάς τους. Νίκη Κεραμέως, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Σκρέκας και Κυριάκος Πιερρακάκης, φαίνεται να περνούν κάτω από τον πήχη.
Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, θα έπρεπε, ως όφειλε, να συντονίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση για άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Θεσσαλίας.
Μιλώντας στο OPEN, η κυρία Κεραμέως δήλωσε ότι «οι συνθήκες δεν επέτρεπαν μέχρι ένα χρονικό σημείο να γίνουν επεμβάσεις», μίλησε και αυτή για «κατακλυσμό που δεν έχει ξαναδεί η χώρα» και επανέλαβε ότι το κράτος θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για τους πληγέντες, ωστόσο, η παρουσία της εν μέσω κρίσης δεν θεωρείται ανάλογη των αρμοδιοτήτων του υπουργείου της.
Όσον αφορά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, σχεδόν καθημερινά δέχεται κριτική από ανθρώπους στη Θεσσαλία που έχασαν καλλιέργειες και ζώα από την πλημμύρα. Ιδίως για το ζήτημα της υγειονομικής ταφής των νεκρών ζώων, πρόεδροι γεωργικών συνεταιρισμών μιλούν για αντικρουόμενες οδηγίες και έλλειψη οργάνωσης.
Ο ίδιος μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση διαβεβαίωσε ότι «κανένας αγρότης, κανένας κτηνοτρόφος δεν θα πρέπει να έχει ανησυχία για την επόμενη ημέρα» και δεσμεύτηκε για επιπλέον κονδύλια στον ΕΛΓΑ, ο προϋπολογισμός του οποίου έχει εξαντληθεί, ωστόσο η αίσθηση καχυποψίας στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους παραμένει.
«Φάουλ» χρεώνεται και στον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα για το ζήτημα της διατίμησης του εμφιαλωμένου νερού που επέβαλε – με καθυστέρηση και αφού υπήρξαν καταγγελίες για αισχροκέρδεια σε βάρος πληγέντων από τον Daniel – θέτοντας ως ανώτατο όριο τα 2,5 ευρώ την εξάδα τα νερά του 1,5 λίτρου, την ώρα που στα σούπερ μάρκετ πωλείται ακόμα και 1,35 ευρώ.
Πέραν αυτού, όμως, ερώτημα αποτελεί γιατί ως αρμόδιος υπουργός δεν φρόντιζε σε συνεργασία με τις βιομηχανίες εμφιάλωσης να φροντίσει ώστε να μεταφερθούν επαρκείς ποσότητες νερού στις πληγείσες περιοχές, πριν καν εμφανιστούν τα φαινόμενα «μαυραγοριτισμού» σε βάρος απελπισμένων ανθρώπων.
Τέλος, όσον αφορά στον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι κάποια σχολεία στις πληγείσες περιοχές μπορεί να μην ανοίξουν για μήνες, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ΕΛΜΕ Καρδίτσας, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει τηλεκπαίδευση. Εκτός από υποκριτικό, θα είναι και εγκληματικό».
Ο ίδιος ο κ. Πιερρακάκης δεν αναφέρθηκε σε κάτι τέτοιο στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, οπότε αναμένεται σύσκεψη την Τετάρτη για τις όποιες αποφάσεις σχετικά με την εκπαίδευση στη Θεσσαλία…
topontiki.gr