Γιατί οι Ολυμπιονίκες δαγκώνουν τα μετάλλιά τους;

Σίγουρα έχετε δει φωτογραφίες με Ολυμπιονίκες να δαγκώνουν τα μετάλλιά τους μετά την απονομή τους.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Η καταγωγή των αγώνων είναι από την Αρχαία Ελλάδα και έχουν αναβιωθεί από τον Γάλλο βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν και τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι Αγώνες της Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως Θερινοί Ολυμπιακοί, τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων πολέμων και του έτους 2020 λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Στους πρώτους αγώνες, οι νικητές κέρδισαν ασημένια μετάλλια, οι δεύτεροι χάλκινα. Το 1900, οι νικητές κυρίως λάμβαναν τρόπαια ή κύπελλα. Τα χρυσά μετάλλια από καθαρό χρυσό απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1904, αλλά σταμάτησαν το 1912 λόγω της σπανιότητας του χρυσού μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, τα χρυσά μετάλλια περιέχουν μόλις 6 γραμμάρια χρυσού, κυρίως αποτελούνται από ασήμι και λίγο χαλκό.
Γιατί οι αθλητές δαγκώνουν τα μετάλλια;

Παλαιότερα, το δάγκωμα του μετάλλου ήταν ένας τρόπος για να ελέγξουν την αυθεντικότητά του.

Κατά τη διάρκεια του «πυρετού του χρυσού» της Καλιφόρνιας το 1800, οι άνθρωποι δάγκωναν το χρυσό για να δουν αν ήταν πραγματικός. Ο καθαρός χρυσός είναι μαλακός και ευπλαστός, αν η δαγκωματιά άφηνε σημάδια, το χρυσό ήταν πραγματικό. Σήμερα, τα μετάλλια δεν είναι από καθαρό χρυσό, οπότε το τεστ δαγκώματος δεν βοηθά.
Μίμηση άλλων αθλητών

Οι αθλητές μπορεί να δαγκώνουν τα μετάλλια τους επειδή έχουν δει άλλους να το κάνουν. Ο Michael Phelps και η Simone Biles έχουν δαγκώσει τα μετάλλια τους, οπότε οι σημερινοί Ολυμπιονίκες ακολουθούν αυτή την παράδοση.
Φωτογράφοι υποκινούν τους αθλητές

Οι φωτογράφοι πολλές φορές ζητούν από τους αθλητές να δαγκώσουν τα μετάλλιά τους. Ο David Wallechinsky ανέφερε ότι αυτή η πρακτική προέρχεται από τους φωτογράφους που θέλουν την ιδανική φωτογραφία που θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, το δάγκωμα των μεταλλίων μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα δόντια! Το 2010, ο Γερμανός αθλητής David Moeller έσπασε ένα δόντι δαγκώνοντας το ασημένιο μετάλλιο του.

Τα μετάλλια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 έχουν σχεδιαστεί από τον διάσημο Γάλλο κοσμηματοπώλη Chaumet και περιέχουν ένα κομμάτι σιδήρου από τον Πύργο του Άιφελ. Κάθε μετάλλιο ζυγίζει περίπου 1 κιλό και έχει χαραγμένη την φράση «Paris 2024».

Στην άλλη πλευρά, η Νίκη, η Ελληνίδα θεά της νίκης, στέκεται μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο στην Αθήνα, την Ακρόπολη και τον Πύργο του Άιφελ.
Αξία των μεταλλίων

Τα χρυσά μετάλλια περιέχουν 6 γραμμάρια χρυσού και κυρίως ασήμι, κοστίζουν περίπου $950, ενώ τα ασημένια και χάλκινα μετάλλια κοστίζουν $480 και $13 αντίστοιχα. Οι τιμές εξαρτώνται από τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων.

Τα Ολυμπιακά μετάλλια έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία για τους αθλητές, πέρα από την υλική τους αξία και η παράδοση του δαγκώματος συνεχίζεται λόγω της ιστορίας, της μίμησης και των απαιτήσεων των φωτογράφων.

Πηγή: FOXreport.gr

Σχετικά