Σοβαρά είναι πλέον τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της χώρας, από τη συνεχιζόμενη ανομβρία με την «εφιάλτη» της λειψυδρίας να απλώνεται απειλητικά και στην Αττική.
Οι ειδικοί έχουν ήδη κρούσει καμπανάκι κινδύνου για τα τρομακτικά επακόλουθα. Εδνεικτικό είναι ότι προ ημερών ο Καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση αλλά και το μέλλον αν ο επόμενος χειμώνας είναι άνυδρος.
Όπως εξήγησε τον περασμένο χειμώνα λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών είχαμε έντονη λειψυδρία, απουσία βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, με το πρόβλημα να είαι επιτακτικό από τους πρώτους μήνες, θέτοντας πολλές περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Και αυτές είναι τα νησιά για πολλούς και διάφορους λόγους, η Πελοπόννησος, η ηπειρωτική χώρα, η Στερεά, ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας, όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο, ενώ σημάδια έρχουν αρχίσει και φαίνονται και στην Κέρκυρα. Στην Αχαϊα, η στάθμη των υδάτων υποχωρεί ταχύτατα, ενώ ακόμα και πηγές στερεύουν.
«Στερεύουν» τα αποθέματα της Αττικής
Τα τελευταία ωστόσο στοιχεία δείχνουν πως και η Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται πλέον στα φάσμα της λειψυδρίας με τους τρεις ταμιευτήρες της που την υδροδοτούν να χάνουν τα αποθέματά τους.
Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται μεγάλη πτώση της στάθμης του νερού σε σύγκριση με το 2022 και στην τεχνητή λίμνη Μόρνου, στη Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση δεδομένων από την επιχειρησιακή μονάδα Beyond του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η εικόνα από τον δορυφόρο Sentinel–2, τη 2α Ιουλίου 2023, δείχνει ότι η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν περίπου 16.5 km², ενώ, την 26η Ιουνίου 2024 υπολογίσθηκε σε περίπου 12.8 km², ήτοι 15% – 20% μειωμένη συγκριτικά με τη μέση τιμή από το 2010, την αντίστοιχη περίοδο.
Η έκταση της τεχνητής Λίμνης του Μόρνου για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπολογίζεται ως η μικρότερη από το 2010, έτος έναρξης δορυφορικών παρατηρήσεων πολύ υψηλής ανάλυσης. Η τεχνητή Λίμνη του Μόρνου αποτελεί τον κύριο ταμιευτήρα ύδρευσης της Αθήνας.
«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι αυτή η λειψυδρία θα χειροτερεύει στα επόμενα χρόνια, με βάση αυτά που ξέρουμε για την κλιματική κρίση», επεσήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, την 26η Ιουλίου.
«Για εφέτος, υπάρχουν τα μέτρα που λαμβάνει το αρμόδιο Υπουργείο, εμείς ερχόμαστε και το ενισχύουμε και ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε μία ολόκληρη στρατηγική για το θέμα του νερού, την οποία και θα συζητήσουμε ενδοκυβερνητικά. Η στρατηγική έχει διάφορα κομμάτια, ένα είναι ότι μελετάμε κατά περιοχή τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, γιατί είχαμε μία γενική εικόνα έως τώρα και θα υπάρχουν και μία σειρά από δράσεις που θα ανακοινωθούν», είχε υπογραμμίσει.