ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Η κατάσταση των δύο Νοσοκομείων του νομού Βοιωτίας χαρακτηρίζεται από τη σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερη υποστελέχωσή τους. Ωστόσο, κατά τον τρέχοντα μήνα έχουν ανακύψει ορισμένα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα, που καθιστούν επισφαλή τόσο την καθημερινή λειτουργία των Νοσοκομείων όσο και την εφημέρευσή τους. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως τόσο το Γ.Ν.Λιβαδειάς όσο και το Γ.Ν.Θήβας εκπέμπουν S.O.S.
Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Θήβας, οι 3 από τις 4 θέσεις παραμένουν κενές εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, ενώ στις εκάστοτε προκηρύξεις προκηρύσσεται μονάχα η μία εξ αυτών. Τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι, η Διοίκηση και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου αποφάσισαν να εφημερεύει στο Τ.Ε.Π. ένας γενικός ιατρός και ένας μετακινημένος ειδικευόμενος της Παθολογικής Κλινικής, καθώς με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στην «εκπαίδευσή» του! Προφανώς όταν παραστεί ανάγκη να συνοδευτεί βαρέως πάσχον περιστατικό στη διακομιδή του, το Τ.Ε.Π. θα παραμείνει με 1 γιατρό. Ο οποίος, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, μπορεί να ανταπεξέλθει στα 80 περιστατικά κατά μέσο όρο που προσέρχονται στα Επείγοντα!
Άμεσα συνδεδεμένη με την «κακομπαλωμένη τρύπα» των Επειγόντων είναι και η τρύπα που ανοίγει στην Παθολογική κλινική του Γ.Ν.Θήβας, μιας και για την καθημερινή εφημέρευση του τμήματος υπεύθυνος θα είναι μονάχα ένας ειδικός παθολόγος. Είναι εύκολα αντιληπτές οι δυσλειτουργίες και οι καθυστερήσεις που θα προκύψουν, τις οποίες προφανώς θα επωμιστούν οι ασθενείς, όταν ένας μόνο γιατρός θα έχει στη ευθύνη του 35 νοσηλευόμενους ασθενείς κατά μέσο όρο! Είναι τραγικό να κάνουν οι αρμόδιοι τα «στραβά μάτια» σε τόσο εξόφθαλμα επισφαλείς εφημερίες και να μην λαμβάνονται άμεσα μέτρα.
Το Χειρουργικό Τμήμα του Γ.Ν.Λιβαδειάς πρόκειται άμεσα να παραμείνει με δύο μονάχα γιατρούς. Είναι απορίας άξιο πως θα καταφέρουν δύο γιατροί να καλύψουν τις ανάγκες των νοσηλευόμενων ασθενών, των τακτικών και επειγόντων χειρουργείων, της εξέτασης των επειγόντων περιστατικών που προσέρχονται στο Τ.Ε.Π., ορισμένα εκ των οποίων είναι δυνητικά θανατηφόρα, όπως τροχαία, πτώσεις από ύψος, κ.π.ά. Είναι απορίας άξιο πως μπορεί ένα Νοσοκομείο να εφημερεύει με ασφαλείς όρους για εργαζόμενους και ασθενείς, χωρίς να μπορεί να εφημερεύσει χειρουργός για ορισμένες ημέρες.
Διανύουμε τον τρίτο μήνα, κατά τον οποίο η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Λιβαδειάς καλύπτεται από μία μόνο ιατρό, ενώ το Τμήμα διαθέτει 4 επιπλέον κενές οργανικές θέσεις. Η μοναδική δημόσια μονάδα αιμοκάθαρσης σε ολόκληρο το νομό, που εξυπηρετεί 30 αιμοκαθαιρούμενους ημερησίως, τακτικά κι επείγοντα περιστατικά, αφήνεται κυριολεκτικά σε τραγική λειτουργία. Το ειρωνικό είναι πως η «λύση» που έχει δοθεί μέχρι τώρα είναι η πρόσληψη «με μπλοκ» γιατρού άλλης ειδικότητας (γενικού ιατρού) για κάλυψη ορισμένων εφημεριών! Κάτι που, αυτονόητο είναι, πως παρατείνει την υπολειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και αφήνει τους ασθενείς έρμαιο στις ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης.
Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί η προχτεσινή ΚΥΑ για τα οικονομικά κίνητρα που θα δοθούν στους γιατρούς των άγονων περιοχών. Παρά τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης, η ανωτέρω εξαγγελία δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, αντίθετα εξισώνει προς τα κάτω το συγκεκριμένο επίδομα, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τη βαθμίδα των γιατρών. Με αυτό τον τρόπο δεν λαμβάνεται υπόψιν ο νόμος που ισχύει για το επίδομα στις άγονες περιοχές από το 1983, και που στον υπολογισμό του προσμετρώνται τα χρόνια που υπηρετεί ο κάθε γιατρός. Βέβαια ο συγκεκριμένος νόμος δεν έχει εφαρμοστεί εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια! Ενώ παραμένει μακριά από τα πάγια αιτήματα των γιατρών για συνολική αύξηση των μισθών μας, για αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών, κλπ.
Θέλουμε να θέσουμε και ένα ακόμα ερώτημα προς τους αρμόδιους: στον αρχικό πίνακα του ΠΔ 131/1987 περιλαμβάνονταν οι περιοχές Λιβαδειά, Θήβα, Δίστομο, Αλίαρτος και Σχηματάρι. Στον πίνακα που δημοσιεύτηκε με βάση την προχτεσινή ΚΥΑ φαίνεται να έχουν απενταχθεί οι περιοχές της Λιβαδειάς και της Θήβας. Αυτό συνέβη διότι είναι υπερπλήρη τα Νοσοκομεία μας από ιατρικό προσωπικό?
Έχουμε αγανακτήσει από την πολιτική που ακολουθείται κατά την τελευταία 15ετία τουλάχιστον, διαδοχικά από τη μία κυβέρνηση μετά την άλλη, και που μας έχει οδηγήσει σε αυτή τη δραματική λειτουργεία. Από την πολιτική που προωθεί την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και που βαθαίνει ολοένα και περισσότερο την εμπορευματική και ιδιωτικοποιημένη λειτουργία των δομών υγείας. Και η οποία θα καταλήξει σε περαιτέρω συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων του Νομού μας. ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ! ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ!
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μαλλές Αν. Ρενδούμη Ν.