Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το αλκοόλ είναι καρκινογόνο, και για αυτό το λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με το κάπνισμα, εδώ και δεκαετίες.
Ωστόσο λιγότεροι από ένας στους δυο ενήλικες γνωρίζουν ότι πίνοντας έστω και ένα ποτό την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν τουλάχιστον πέντε είδη καρκίνου όπως του φάρυγγα και του παχέος εντέρου, σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν καθημερινά αλκοόλ.
Στο παραπάνω τρομακτικό συμπέρασμα κατέληξε μια νέα Αμερικάνικη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Κέντρο Δημοσίων Πολιτικών Annenberg του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
Η άγνοια αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένου ότι τα περισσότερα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω σε χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πίνουν συστηματικά αλκοόλ.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), αναφορικά με την Ελλάδα όπου αποκαλύπτουν ότι λιγότεροι από τρεις στους δέκα (το 28,5%) δεν πίνουν ποτέ ενώ:
- Το 5,9% πίνουν καθημερινά οινοπνευματώδη ποτά.
- Το 25,2% κάθε εβδομάδα.
- Το 27,5% κάθε μήνα.
- Το 12,9% σπανιότερα από μία φορά τον μήνα.
Παρ΄όλο που μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου, εάν περιορίσουμε το ποτό, ωστόσο το μήνυμα αυτό δεν φαίνεται να έχει περάσει στο κοινό.
Η ταυτότητα της δημοσκόπησης
Στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Κέντρο Δημοσίων Πολιτικών Annenberg του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, συμμετείχαν 1.744 ενήλικες.
Οι απαντήσεις τους έδειξαν ότι έξι στους 10 δεν γνώριζαν ότι η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλωθεί καρκίνος αργότερα στη ζωή.
Ειδικότερα:
Το 40% απάντησαν με βεβαιότητα πως το ποτό αυξάνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο καρκίνο.
-Σχεδόν ένα 40% είπαν πως δεν είναι βέβαιοι.
-Σχεδόν 19% είπαν ότι δεν έχει καμία σχέση.
-Περίπου 1% είπαν ότι το ποτό δρα προστατευτικά.
Με ποιους καρκίνους σχετίζεται
Δυστυχώς είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι το αλκοόλ προκαλεί αρκετές μορφές καρκίνου.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, είναι πια επιβεβαιωμένο ότι προκαλεί:
-Καρκίνο κεφαλής & τραχήλου, όπως οι καρκίνοι της στοματικής κοιλότητας (εξαιρούνται οι καρκίνοι στα χείλη), του φάρυγγα, του λάρυγγα.
-Πλακώδες καρκίνωμα του οισοφάγου
-Καρκίνο του ήπατος
-Καρκίνο του μαστού
-Καρκίνο του παχέος εντέρου
Αυξάνονται επίσης τα επιστημονικά δεδομένα που το συσχετίζουν με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως:
-Μελανώματος
-Καρκίνου του προστάτη
-Καρκίνου του παγκρέατος
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής των καρκίνων της ανώτερης αναπνευστικής και πεπτικής οδού, δηλαδή της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του λάρυγγα και του οισοφάγου.
Ποιες είναι οι επικίνδυνες ποσότητες
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κανένα επίπεδο κατανάλωσης δεν είναι ασφαλές. Ακόμα κι όσοι περιορίζονται σε 1 ποτό την ημέρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι τα μισά από τα σχετιζόμενα με το αλκοόλ κρούσματα καρκίνου στην Ευρώπη προκαλούνται από την «χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση».
Αυτή η κατανάλωση αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1.500 ml κρασί την εβδομάδα ή σε λιγότερα από 3,5 λίτρα μπύρας ή σε λιγότερα από 450 ml «σκληρά» ποτά την εβδομάδα.
Οι ποσότητες αυτές είναι περίπου 1,5 ποτήρι κρασί ή μπύρας ή ποτό την ημέρα.
Πηγή: Eurostat