Με πλειοψηφία 345 θετικών ψήφων ο Ιταλός κεντροαριστερός ευρωβουλευτής Νταβίντ-Μαρία Σασόλι εξελέγη νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα 2,5 χρόνια και διαδέχεται τον επίσης Ιταλό Αντόνιο Ταγιάνι (Λαϊκό Κόμμα).
Ο 63χρονος Σασόλι στηρίχτηκε από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, καθώς και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι υποψήφιοι για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου ήταν τέσσερις: Νταβίντ Σασόλι από τους Σοσιαλιστές, Σκα Κέλερ από τους Πράσινους, Γιαν Ζαχραντίλ από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και Σίρα Ρέγκο από την Αριστερά.
Στην δεύτερη ψηφοφορία ο Σασόλι πήρε 345 ψήφους, ο Ζαχραντίλ 160 και η Κέλερ 119. Στην πρώτη ψηφοφορία ο Σασόλι είχε πάρει 325 ψήφους και ο Ζαχραντίλ με 162 ψήφους.
Ακολουθεί μια δύσκολη ψηφοφορία για την επικύρωση της υποψηφιότητας Φον ντε Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν η οποία θα γίνει το απόγευμα μετά τις 4 ώρα Ελλάδας.
Η Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν, στενή σύμμαχος της Γερμανικής καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, θα αντικαταστήσει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κριστίν Λαγκάρντ, που ήταν η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και από το 2011 επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), θα βρεθεί επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη θέση του Ντόναλντ Τουσκ μπαίνει ο Σαρλ Μισέλ, πρωθυπουργός του Βελγίου, ενώ ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ, ηλικίας 72 ετών, επελέγη για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιστρέφοντας στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής σκηνής, όπου είχε αναπηδήσει πριν από 15 χρόνια αναλαμβάνοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Φρανς Τίμμερμανς και η Μάργκαρετ Βεστάγκερ επιλέχθησαν ως αντιπρόεδροι της Κομισιόν.
Σασόλι: «Πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία της ενοποίησης, αλλάζοντας την ΕΕ»
Στο σύντομο διάγγελμά του προς την ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο αμέσως μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές της 9ης νομοθετικής περιόδου για την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του και υπογράμμισε τις προτεραιότητες που το Κοινοβούλιο θα πρέπει να επιδιώξει τα προσεχή χρόνια. «Βρισκόμαστε εν μέσω μνημειωδών μεταβολών: η απασχόληση των νέων, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, οι ψηφιακές εξελίξεις και νέες ισορροπίες στην παγκόσμια σκηνή, για να αναφέρω μόνο μερικές από αυτές, χρειάζονται νέες ιδέες και θάρρος» προέταξε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου.
Επίσης, μίλησε για την ανάγκη ενοποίησης της ΕΕ. «Πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία της ενοποίησης, αλλάζοντας την ΕΕ ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε σθεναρά στις ανάγκες των πολιτών και να προσφέρουμε πραγματικές απαντήσεις στις ανησυχίες τους, στην ολοένα αυξανόμενη αίσθηση απώλειας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Νταβίντ Σασόλι: Από το βραδινό δελτίο ειδήσεων στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ο Νταβίντ Σασόλι είναι ένας πρώην δημοσιογράφος που ξεκίνησε το 2009 νέα καριέρα ευρωβουλευτή με τα χρώματα της κεντροαριστεράς.
Ο 63χρονος Σασόλι ήταν ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών, της δεύτερης σε μέγεθος πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να διαδεχθεί έναν άλλο Ιταλό, τον Αντόνιο Ταγιάνι, άνθρωπο του περιβάλλοντος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Η εκλογή του επιτρέπει στην Ιταλία να διατηρήσει το ένα από τα τρία διευθυντικά πόστα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και της Φεντερίκα Μογκερίνι από την θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Ο Νταβίντ Σασόλι γεννήθηκε το 1956 στην Φλωρεντία και μετά τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες άρχισε να συνεργάζεται με μικρές εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων.
Το 1992, προσελήφθη από την RAI και σύντομα γίνεται οικείο πρόσωπο στους Ιταλούς παρουσιάζοντας το βραδινό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης, της οποίας γίνεται παράλληλα υποδιευθυντής.
Ο έρωτας για την πολιτική έρχεται το 2009, όταν ο τότε δήμαρχος της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι οργανώνει την ενοποίηση των δύο μεγάλων κομμάτων της αριστεράς και της κεντρο-αριστεράς για να γεννηθεί το Δημοκρατικό Κόμμα, σχέδιο στο οποίο συμμετέχει ο Σασόλι.
Υποψήφιος στις ευρωεκλογές, εκλέγεται με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος με περισσότερες από 400.000 ψήφους, μία επιτυχία που τον απομακρύνει οριστικά από τις οθόνες της τηλεόρασης για να αφοσιωθεί στην πολιτική του καριέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σιδηροδρομική μεταρρύθμιση
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Κόμματος στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, επιχειρεί είσοδο στην εθνική πολιτική σκηνή και παρουσιάζεται στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος για το πόστο του δημάρχου της Ρώμης το 2013, αλλά ηττάται από τον Ινιάτσιο Μαρίνο που θα εκλεγεί τελικά δήμαρχος.
Μετά τη αποτυχημένη αυτή απόπειρα, αφοσιώνεται οριστικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επανεκλέγεται το 2014, γίνεται αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και την Ευρω-μεσογειακή Πολιτική.
«Ως υπεύθυνος αυτής της πολιτικής, εκπροσώπησα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πλήθος ευκαιριών, αναπτύσσοντας διάλογο με τους θεσμούς χωρών της Μεσογείου και την Μέσης Ανατολής», γράφει στη σελίδα του στο Ιντερνετ.Διεκδικεί επίσης την πατρότητα της σημαντικότερης σιδηροδρομικής μεταρρύθμισης στην Ευρωπαϊκή Ενωση – της ευρωπαϊκής οδηγίας Sassoli-Dijksma- που υιοθετήθηκε το 2017 έπειτα από τριετείς δύσκολες διαπραγματεύσεις.
«Δε εγκατέλειψα πλήρως την καριέρα του δημοσιογράφου, συνεργάζομαι ενεργά με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά», λέει. Είναι ο συγγραφέας, μαζί με τον Φρανσέσκο Σαβέριο Ρομάνο ενός βιβλίου σχετικά με τα υπουργικά συμβούλια κατά την περίοδο της απαγωγής του Αλντο Μόρο την άνοιξη 1978.
«Εάν μου δώσετε την εμπιστοσύνη σας, θα αγωνισθούμε μαζί για ένα σύγχρονο Κοινοβούλιο, περισσότερο διαφανές, οικο-βιώσιμο, προσβάσιμο στους πολίτες», υποσχέθηκε ενώπιον των συναδέλφων του πριν από την έναρξη της σημερινής ψηφοφορίας.
«Τίποτε δεν είναι δυνατό χωρίς τους ανθρώπους, τίποτε δεν διαρκεί χωρίς τους θεσμούς», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη φράση του Ζαν Μονέ, ενός από τους πατέρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο Νταβίντ Σασόλι είναι παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού και ενός κοριτσιού.