Το Κάιρο ζητά παρέμβαση Λονδίνου για την πώληση κεφαλής του Τουταγχαμόν

Μεγάλη σύσκεψη της Επιτροπής Επαναπατρισμού Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων έγινε στο Κάιρο το βράδυ της Δευτέρας. Επικεφαλής ήταν ο υπουργός Αρχαιοτήτων της χώρας Χάλιντ Ελ Ανάνι, ενώ παρόντες ήταν ο προκάτοχός του Ζάκι Χαουάς, αλλά και εκπρόσωποι πολλών υπουργείων. Από τη σύσκεψη προέκυψε ότι η Αίγυπτος ζητάει πλέον ξεκάθαρα την παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης πριν βγουν από το Λονδίνο οι αιγυπτιακές αρχαιότητες, των οποίων δεν μπορεί να αποδειχτεί η ιδιοκτησία και θα έπρεπε κανονικά να επιστραφούν στην Αίγυπτο.

Το Κάιρο κλιμακώνει έτσι τις αντιδράσεις του, υπαινισσόμενο τις υποχρεώσεις της Βρετανίας στο θέμα αυτό, με το δεδομένο ότι λειτουργούν αυτόν τον καιρό 18 βρετανικές αρχαιολογικές αποστολές στην Αίγυπτο.

Η εν λόγω Επιτροπή εξέφρασε παράλληλα τη βαθύτατη αγανάκτηση της για τον «αντιεπαγγελματικό τρόπο με τον οποίο τα αιγυπτιακά αντικείμενα πωλούνταν χωρίς την προσκόμιση εγγράφων ιδιοκτησίας και την απόδειξη ότι έφυγαν από την Αίγυπτο με νόμιμο τρόπο».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αλ Αχράμ», η Επιτροπή αποφάσισε ακόμη να αναθέσει σε βρετανικό δικηγορικό γραφείο να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων.

Επίσης συμφώνησε απόλυτα με την απόφαση που έλαβε η Γενική Εισαγγελία της Αιγύπτου να απευθυνθεί στην Ιντερπόλ για να εκδώσει εγκύκλιο για την παρακολούθηση της πώλησης αυτών των αντικειμένων σε οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, ο αρμόδιος Υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλιντ Ελ Ανάνι ζήτησε επίσης από το Υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει οδηγίες προς τις πρεσβείες της Αιγύπτου στο εξωτερικό, τόσο για να παρακολουθούν τα εν λόγω αντικείμενα όσο και για να ειδοποιουν τις αιγυπτιακές αρχές και να επιδιώκουν την κατάσχεση αυτών, σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποδειχθεί η ιδιοκτησία τους.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η εν λόγω Επιτροπή ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να εμποδίσει την εξαγωγή των αιγυπτιακών αντικειμένων από το βρετανικό έδαφος προτού οι αρχές της Αιγύπτου παρουσιάσουν έγγραφα ιδιοκτησίας τους, με δεδομένη «τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της αρχαιολογίας, ιδίως με την ύπαρξη σήμερα 18 βρετανικών αρχαιολογικών αποστολών που εργάζονται στην Αίγυπτο».

Τέλος και ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου επρόκειτο να απευθύνει σχετικό αίτημα στον ομόλογό του στο Λονδίνο για το θέμα αυτό.

Σχετικά