Πέντε ευρώ το κεφάλι για κάθε ανύπαρκτο ζώο στα βοσκοτόπια «φαντάσματα» – Νέες αποκαλύψεις για το τεράστιο σκάνδαλο, που συγκλονίζει τη χώρα
Στα χέρια των κυκλωμάτων που λυμαίνονταν τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ έμενε ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, καθώς το μερίδιο που ζητούσαν έφτανε σε ποσοστά το 80%.
Η καλοστημένη κομπίνα με την συνέργεια ορισμένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ και κομματαρχών που προωθούσαν προς επιχορήγηση τα …δικά τους παιδιά, είχε συγκεκριμένες ταρίφες.
Όπως αποκάλυψε χθες η «Ζούγκλα» το διεφθαρμένο σύστημα χρειαζόταν απλά τρεις προϋποθέσεις: να εμπλέκονται τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), να υπάρχει στο κύκλωμα «πρόθυμος» υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ και να έχει διασφαλιστεί κάλυψη από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί και ο Ελεγκτής και ο υπάλληλος του Οργανισμού, ορίζονταν από εκεί.
Με αυτό τον τρόπο οι επιτήδειοι αποθρασύνθηκαν και έφτασαν να δώσουν επιδότηση σε ένα και μόνο ΑΦΜ υποτιθέμενου δικαιούχου της τάξεως των 19.600.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος μάλιστα, χρειάστηκε να δηλώσει βοσκοτόπια σε 250.000 στρέμματα, για να εξασφαλίσει «κάλυψη» για το αίτημά του. Έκταση δηλαδή, που ισοδυναμεί με το 1/20 του Θεσσαλικού κάμπου.
Αυτού του είδους οι αιτήσεις όμως είναι εξόφθαλμα προφανές πως θα έπρεπε να «χτυπούν κόκκινο» στο σύστημα ελέγχου, εκτός και αν -όπως λένε οι γνωρίζοντες- υπήρχε πολιτική κάλυψη ή εμπλοκή των ίδιων των … Ελεγκτών.
Πώς στήθηκε το «μεγάλο κόλπο» με τις επιδοτήσεις
Το μεγάλο φαγοπότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησε το 2017, όταν άρχισαν να δηλώνονται βοσκοτόπια στο σύστημα των επιδοτήσεων, χωρίς να υπάρχουν καν ζώα και κτηνοτρόφοι, πίσω από τις Αιτήσεις. Το «παράθυρο» άνοιξε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπίστωσε την δυσκολία που είχαν οι έλληνες κτηνοτρόφοι να απορροφήσουν το κονδύλι των επιδοτήσεων που τους αναλογούσε, λόγω της γραφειοκρατίας και της δυστοκίας στην απόδειξη γης για τα βοσκοτόπια τους. Τότε ακριβώς μία εγκύκλιος άνοιξε την κερκόπορτα, αφού δέχτηκε πως επιλέξιμα βοσκοτόπια ήταν οι γεωργικές εκτάσεις, που δεν είχαν βλάστηση πάνω από 70 εκατοστά.
Για τρία χρόνια οι Αιτήσεις έπεφταν … βροχή, ουσιαστικά δεν γινόταν δευτερογενής έλεγχος, για να διαπιστωθεί ποια μισθωτήρια σε βοσκοτόπια ήταν νόμιμα και ποια όχι και το 2020, ο τότε Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Βάρρας, εντόπισε τις πρώτες παρατυπίες, και έστειλε στον Εισαγγελέα τις πρώτες υποθέσεις.
Ξαφνικά, άνθρωποι άσχετοι με την κτηνοτροφία εμφανίζονταν να διεκδικούν επιδότηση και να δηλώνουν βοσκοτόπια, ενώ οι «σχετικοί» ανάλογα με την γεωγραφική τους θέση, εμφανίζονταν να διεκδικούν … χιλιάδες ευρώ και να δηλώνουν τόπους σταβλισμού για τα ζώα τους στη μισή Ελλάδα.
Το κρίσιμο μυστικό για να μπει κάποιος στο σύστημα που έμοιαζε με χήνα που κάνει …χρυσά αυγά, αφού όλοι έβγαιναν κερδισμένοι, ήταν να συνεργαστείς με τους «σωστούς ανθρώπους», αυτούς δηλαδή, που ήξεραν ποια βοσκοτόπια μένουν ….ορφανά και μπορούν να δηλωθούν για επιδότηση. Και αυτοί δεν ήταν άλλοι από τους ίδιους τους μοχλούς του συστήματος των επιδοτήσεων.
Η «ταρίφα» και τα ποσοστά της μίζας
Το κύκλωμα με τα «χρυσά βοσκοτόπια» είχε ανάλογα ποσοστά, που έφταναν μέχρι και 80% από τα χρήματα της επιδότησης. Αλλά ποιός νοιαζόταν; Έτσι κι αλλιώς το υπόλοιπο 20% που έμενε το έπαιρναν άνθρωποι που δεν είχαν καν δικαίωμα σε αυτά τα χρήματα. Κομμωτές, μάγειροι, νοικοκυρές, οικονομικοί μετανάστες, αγρότες και γενικά όποιος μπορεί να είχε ένα ΑΦΜ και να ήθελε να συμμετάσχει. Αρκεί φυσικά, να είχε … άκριες στο κύκλωμα. Επιδότηση άλλωστε έπαιρναν ένα σωρό «βαφτισμένοι» κτηνοτρόφοι που δεν είχαν και ζώα. Το αποτέλεσμα όμως ήταν το ζωικό κεφάλαιο της χώρας να διογκωθεί τόσο, που θα έφτανε να καλύψει τις ανάγκες της μισής Ευρώπης, κάτι που δύσκολα θα περνούσε σε χαμηλή πτήση στα …ραντάρ ελέγχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ταρίφα των αμοιβών που ζητούσαν οι επιτήδειοι για επιδοτήσεις από 5.000 ευρώ- 15.000 ευρώ, έφτανε σε ποσοστό προμήθειας έως και 70% ενώ για τις επιδοτήσεις που υπερέβαιναν τις 15.000 ευρώ, η προμήθεια έφτανε στο 80%. Ειδικά για τους «κτηνοτρόφους», υπήρχε μια επιπλέον ταρίφα 5 ευρώ για κάθε ανύπαρκτο ζώο. Γρήγορα τα νέα μαθεύτηκαν και οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι άρχισαν να λιγουρεύονται το κόλπο με τα ανύπαρκτα ζώα. Άλλωστε, εκείνοι τουλάχιστον είχαν μέρος από το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Όποιος λοιπόν, είχε «μπάρμπα στην Κορώνη» γρήγορα μπήκε στο κόλπο. Το κύκλωμα …διόγκωνε τα κοπάδια και έπαιρνε μίζα για τα ανύπαρκτα ζώα. Η ταρίφα ήταν 5 ευρώ το κεφάλι. Μέχρι που η Ελλάδα εμφανίστηκε στους χάρτες της Ευρώπης, ως χώρα που κατά κύριο λόγο έχει… κτηνοτροφία, αφού τα βοσκοτόπια έφταναν ως τη θάλασσα.