Προτάσσει ενότητα και συσπείρωση απέναντι στο «γαλάζιο» μέτωπο
Μπορεί η δημοσιοποίηση της παράνομα ηχογραφημένης συνομιλίας Παππά – Μιωνή πριν από περίπου δύο εβδομάδες να προκάλεσε αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του, οδηγώντας σε αποστασιοποίηση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τη δήλωση ανάληψης ευθύνης, ωστόσο με την υπόθεση Καλογρίτσα ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε τακτική και έκανε αναστροφή δίνοντας ουσιαστικά κάλυψη στον στενό του συνεργάτη, υπό τη μορφή καλέσματος σε ενότητα απέναντι στις… ανοίκειες «γαλάζιες» επιθέσεις του νεοδημοκρατικού παρακράτους, σύμφωνα με τη ρητορική της Κουμουνδούρου.
Καμιά «δυσφημιστική εκστρατεία και καμιά δικαστική δίωξη δεν πρόκειται να πτοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να εκπέμψει συλλογικά το μήνυμα: «Είμαστε εδώ. Ενωμένοι απέναντι στις επιθέσεις. (…) Είμαστε εδώ για να βάλουμε τα δυνατά μας ώστε να φύγει το συντομότερο αυτή η κυβέρνηση. Να φύγει πριν μετατρέψει τη χώρα σε οικογενειακή offshore και σε δημοκρατία κρότου – λάμψης».
«Συγχωροχάρτι» για όλους
Επίσης, αν και πριν από μερικές εβδομάδες ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε δημόσια τον Δημήτρη Παπαδημούλη για το θέμα με τα ακίνητα και την ενοικίασή τους μέσω ΜΚΟ σε μετανάστες, λέγοντας ότι ήταν λάθος ο τρόπος που επέλεξε να επενδύσει τα νόμιμα κατά τα λοιπά χρήματά του, εκ των πραγμάτων τον συμπεριέλαβε στην κάλυψη που προσέφερε προς όλα τα στελέχη που δέχονται επιθέσεις από τη Ν.Δ.
Αναφέρθηκε στην τεχνογνωσία της Δεξιάς να πετά λάσπη και παρέθεσε μια σειρά από περιπτώσεις πιο φωτογραφικά ή πιο αόριστα «σε όσα ζήσαμε εμείς πρόσφατα» με τις Πρέσπες, «με τη διαβολή υπουργών μας όταν ήμασταν στην κυβέρνηση», «με τις χιλιάδες ανήθικες επιθέσεις που δέχτηκα όσο ήμουν πρωθυπουργός», με τον «οχετό που πολλοί, ή μάλλον όλοι, αντιμετωπίσαμε όταν δημοσίευαν σενάρια δήθεν πλουτισμού, δήθεν διαπλοκής, δήθεν κινήσεων αντίθετων με το ήθος της Αριστεράς». Για στελέχη που δοκίμασαν πάνω τους τα δόντια της Δεξιάς «είτε για προσωπικά τους ζητήματα είτε για ανύπαρκτα θέματα πόθεν έσχες».
Ουσιαστικά με τον τρόπο που τοποθετήθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τη γραμμή άμυνας για ό,τι έχει προηγηθεί και ό,τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα.
Αν και στο ηγετικό επιτελείο του κόμματος ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή της διαρροής του περιεχομένου της συνομιλίας Παππά – Μιωνή ότι ο λόγος που μπαίνει στο στόχαστρο ο Νίκος Παππάς, «νούμερο 2» της κυβέρνησης Τσίπρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ο ίδιος ο Τσίπρας – «ο στόχος είμαι εγώ» είχε πει στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης –, η αντιμετώπιση άλλαξε μετά το δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής με τις καταγγελίες Καλογρίτσα αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν τεθεί σε κατάσταση αναμονής για νέες αποκαλύψεις (άλλωστε η πλευρά Μιωνή έχει προειδοποιήσει με δημοσιοποίηση νέων ηχητικών που αφορούν και άλλους υπουργούς), ωστόσο μετά την υπόθεση Καλογρίτσα κρίθηκε ότι το κόμμα πρέπει να βγει στην αντεπίθεση, αντί να δείχνει διαρκώς απολογούμενο, και μάλιστα απέναντι σε μια πολιτική δύναμη που ουκ ολίγες φορές μόλις τους τελευταίους μήνες πιάστηκε με τη «γίδα στην πλάτη» (λίστα Πέτσα, βάουτσερ του Βρούτση κ.λπ.), κατά τη χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποιούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Εν ολίγοις, εκτιμήθηκε ότι οι επιθέσεις της Ν.Δ., και μάλιστα με «βρώμικες» μεθόδους (π.χ. υποκλοπές στην περίπτωση Μιωνή), θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, έχουν πραγματικό στόχο τον ίδιο τον Τσίπρα και ως εκ τούτου επιχειρούν να αποδυναμώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, ειδικά σε αυτή τη φάση που επιχειρεί τη διεύρυνσή του, ενώ επιπλέον αποπροσανατολίζουν από τα ανομήματα της Ν.Δ. και την αποτυχία της στην οικονομία.
Ενδεχομένως να μην ήταν εύκολη επιλογή, αλλά «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», καθώς η κάλυψη σε Παππά από τον Αλέξη Τσίπρα και όλο τον ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνει τη Ν.Δ. να υποστηρίζει ότι για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσφέροντας κάλυψη στον Νίκο Παππά, ταυτίζεται μαζί του και ομολογεί τη δική του γνώση και ευθύνη για όσα έπραττε ο συνεργάτης του.
Αντιδεξιά ρητορική
Ο Τσίπρας στην παρούσα φάση προτίμησε να οχυρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο «γαλάζιο» μέτωπο, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «σκοτεινό», «αδίστακτο» κι «επικίνδυνο», αφήνοντας για αργότερα τα εσωτερικά ξεκαθαρίσματα, πιθανότατα στο συνέδριο, και σε κάθε περίπτωση όταν οι συνθήκες θα επιτρέπουν να έχει ο ίδιος την πρωτοβουλία των κινήσεων αντί να δείχνει ότι υποχωρεί στις πιέσεις Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη το πρωί, λίγες ώρες πριν από την ομιλία Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του με αφορμή τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ζητούσε την αποπομπή Παππά.
Βεβαίως, η «οχύρωση» του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Ν.Δ., στην πράξη, όπως φάνηκε, σημαίνει οξείς τόνους και πόλωση. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ:
Κάνει επίκληση στα αντιδεξιά αντανακλαστικά της κοινωνίας και χρησιμοποιεί αναγωγές που παραπέμπουν στη σκληρή μετεμφυλιακή Δεξιά και τις μεθόδους της, εγείρει ζήτημα απειλής της Δημοκρατίας, εστιάζει στον αυταρχισμό και την καταστολή κ.λπ. Ενδεικτική η αναφορά Τσίπρα πως «όσο τα πράγματα δυσκολεύουν και θα δυσκολεύουν για τη χώρα και για τους ίδιους, τόσο η Ν.Δ. θα επανέρχεται στις παλιές, δοκιμασμένες μεθόδους της Δεξιάς. Στις λογικές και στο οπλοστάσιο όχι μόνο της Δεξιάς, αλλά και ακόμα πιο πέρα, και της Άκρας Δεξιάς».
Παραλληλίζει τη Ν.Δ. με τη χούντα και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, αναφορικά με την προπαγάνδα και τον έλεγχο των ΜΜΕ.
Σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις, καταγγελίες κ.λπ. που έρχονται στο φως της δημοσιότητας εστιάζει στις μεθόδους και όχι στο περιεχόμενο. Π.χ. στις παρακρατικές υποκλοπές στην περίπτωση της συνομιλίας Παππά – Μιωνή ή στην αξιοποίηση ισχυρισμών αντί αποδείξεων στην περίπτωση Καλογρίτσα.
Πέτσας και ΕΥΠ στη «φαρέτρα»
Επιπρόσθετα ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει τη λίστα Πέτσα, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε λίστα Πέτσα – Μητσοτάκη, αποδίδοντας πολιτικές ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό για την αδιαφάνεια της μοιρασιάς των 20 εκατ. ευρώ, ενώ είπε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιθανόν θα έχει και ποινικές ευθύνες αργότερα. Απρόσμενο συνήγορο βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εταιρεία Alter Ego, συμφερόντων Μαρινάκη, η οποία χτες ανακοίνωσε επιστροφή των χρημάτων που έλαβε στο πλαίσιο της καμπάνιας ασκώντας κριτική για αδιαφάνεια και για τα κριτήρια.
Απαντά με σκάνδαλα και… νόμιμες ηχογραφήσεις της ΕΥΠ, αξιοποιώντας τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Documento» για «τριγωνικό» παρακρατικό κύκλωμα που έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ με πολιτικούς, δικαστικούς και ανώτερους ή ανώτατους αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ., όπου μεταξύ άλλων φαίνεται να περιλαμβάνεται υπόθεση παιδεραστίας με εμπλεκόμενο πρώην υπουργό της Ν.Δ. Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μην κάνει αναφορά. Όμως αμέσως μετά, ανταπαντώντας στο σχόλιο της Ν.Δ. για την ομιλία το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τιμούν τους στενούς τους συνεργάτες. Η διαφορά είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε είχε ούτε θα κάλυπτε ποτέ στενό συνεργάτη του που καταδικάστηκε για παιδεραστία. Περιμένουμε να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης και αυτή τη φορά θα πράξει το ίδιο και για στελέχη του κόμματός του που δεν υπήρξαν καν στενοί του συνεργάτες».
Η γραμμή άμυνας για Καλογρίτσα: Το 2016 αναξιόπιστος, σήμερα αξιόπιστος;
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Καλογρίτσα, μπορεί το 2016 να βοούσε ο τόπος ότι η τότε κυβέρνηση επιδίωκε διά των τηλεοπτικών αδειών να μοιράσει την πίτα και σε μέσα στα οποία θα ασκούσε επιρροή, σπάζοντας το συστημικό μονοπώλιο των ΜΜΕ που απηχούσαν τις απόψεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο αυτό υπήρξε εμφανές «νταραβέρι» με τον εν λόγω επιχειρηματία (και τον Ιβάν Σαββίδη), σήμερα «αποποιείται» τον Καλογρίτσα, τον χρεώνει στη Ν.Δ. και επικαλείται το γεγονός ότι τελικά εξέπεσε του διαγωνισμού και δεν έλαβε άδεια.
Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «ισχυρισμούς» – εφόσον πρόκειται για μήνυση και όχι κάποια δικαστική απόφαση –, στο πλαίσιο μιας αντιδικίας (με τη λιβανέζικη κατασκευαστική CCC) σε μια υπόθεση αστικής διαφοράς, και καταλογίζει στον επιχειρηματία προσπάθεια να τη μετατρέψει σε πολιτική υπόθεση μέσω εμπλοκής του ονόματος του Νίκου Παππά.
Επικαλείται τις τότε αντιδράσεις της Ν.Δ., το 2016 δηλαδή, που χαρακτήριζε τον επιχειρηματία αναξιόπιστο, σε αντιδιαστολή με τη στάση που τηρεί σήμερα, όπου προφανώς θεωρεί τις καταγγελίες του αξιόπιστες.
Επικαλείται απόφαση της ελβετικής Δικαιοσύνης, η οποία απέρριψε τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα περί εικονικών τιμολογίων ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να υποχρεούται να καταβάλει το ποσό αυτό στην εν λόγω εταιρεία για εργολαβία που ανέλαβε.
Ο ίδιος ο Νίκος Παππάς, σύμφωνα και με τα όσα λέει τις τελευταίες μέρες και επανέλαβε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αποδίδει τις επιθέσεις στο ότι τα συστημικά ΜΜΕ και το πολιτικό σύστημα δεν τους συγχωρούν το γεγονός ότι έβαλε τους καναλάρχες να πληρώσουν για τηλεοπτικές συχνότητες που ώς τότε χρησιμοποιούσαν δωρεάν.
Ακόμη και στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δημοσίως υπερασπίζονται την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών (αντιλαμβανόμενοι ότι η Ν.Δ. με τις κατηγορίες περί παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποδομήσει συνολικά το κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ). Ενδεικτικά ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε πως «μπορεί ο καθένας να κάνει την κριτική του, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή η πολιτική δύναμη που για πρώτη φορά έβαλε σε τάξη το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ο καθένας σήμερα λειτουργεί με νόμιμη άδεια, πράγμα που είναι καλό. Ας μας αφήσουν λοιπόν κάποιοι εκτός ΣΥΡΙΖΑ να διευθύνουμε εμείς τα του οίκου μας και να μην μας κάνουν υποδείξεις».