Με 70.000 τόνους λιγότερο σύσπορο βαμβάκι ξεκίνησε η εκοκκιστιστική περίοδος

Χαμηλές αποδόσεις και Ιανός καθιστούν δυσεύρετο το ποιοτικό βαμβάκι. Ανάγκη φθηνού χρήματος για να στηριχθεί με τιμή η παραγωγή. Πρώτη ύλη που αναλογεί σε τουλάχιστον 25.000 με 30.000 τόνους εκκοκκισμένου βαμβακιού, ήτοι περί τους 70.000 τόνους σύσπορου έπνιξε η κακοκαιρία του περασμένου Σαββατοκύριακου μέσα στη λάσπη. Με την εξέλιξη αυτή, δεν αποκλείεται ενόψει της νέας περιόδου, ένα ανακάτεμα της τράπουλας ανάμεσα στους εκκοκκιστές.

Με άλλα λόγια, προκειμένου να λειτουργήσουν τα εργοστάσια στις γειτονιές της Καρδίτσας, των Φαρσάλων ή της Λαμίας, που όπως φαίνεται οι αγρότες δεν θα μπορέσουν καν να μπουν στα χωράφια τους, δεν αποκλείεται οι εκκοκκιστές να «μετακομίσουν» σε άλλα παραγωγικά κέντρα, τα οποία ο Ιανός δεν άγγιξε. Άλλωστε, αν και λιγοστές φέτος οι προπωλήσεις, εξαιτίας της συνθήκης που διαμόρφωσε η πανδημία, τα εργοστάσια θα χρειαστεί να λειτουργήσουν και τα συμβόλαια να τηρηθούν. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό στο εμπόριο, εξασφαλίζοντας υψηλότερες τιμές στην α’ ποιότητα της πρώτη ύλη που φέτος είναι από κάθε άποψη λιγότερη.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και στα χωράφια που θα μαζευτούν βαμβάκια, η ποιότητα θα είναι υποβαθμισμένη, ενώ οι υγρασίες θα «ανάψουν» την πρώτη ύλη στην αποθήκη. Όπως επισημαίνουν στην Agrenda γνώστες της αγοράς, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την αποτίμηση της κατάστασης και της ζημιάς. Στο μεταξύ, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τους αγοραστές του εξωτερικού, όσο οι νέες προπωλήσεις των εκκοκκιστηρίων έχουν φρενάρει κυρίως σε Καρδίτσα, Φάρσαλα και Λαμία.

Εδώ να σημειωθεί ότι ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ζημιά να φτάσει ακόμα και τους 50.000 τόνους εκκοκκισμένου. Για φέτος το εμπόριο ανέμενε περί τους 320.000 τόνους εκκοκκισμένου, από τους 360.000 τόνους που είχε στη διάθεσή του πέρυσι. Πλέον, η παραγωγή δύσκολα θα μπορέσει να υπερβεί τους 280.000 με 290.000 τόνους.   

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, στο χρηματιστήριο, παρά τις διορθώσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε τεχνολογικούς και άλλους δείκτες, το βαμβάκι κατάφερε να κρατήσει τα κεκτημένα των τελευταίων εβδομάδων, πετυχαίνοντας μάλιστα και επίπεδα που έχουν να ακουστούν από τον Φεβρουάριο του 2020, στα 66,60 σεντς περίπου. Η αντοχή αυτή γύρω από τα 65,5 σεντς, αποτιμάται θετικά από την αγορά, αφού αποδεικνύει πως δεν είναι υπερ-πουλημένη, όσο παράλληλα όλο και περισσότεροι επενδυτές στοιχηματίζουν στην άνοδο. Σ’ αυτήν τη φάση, οι χρηματιστηριακές τιμές επιτρέπουν για το ελληνικό σύσπορο, τουλάχιστον 42 λεπτά το κιλό, χωρίς εδώ να έχει συνυπολογιστεί το ανακάτεμα της αγοράς που επιφέρει η αναποδιά του καιρού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, η βάση πλέον δεν μπορεί να διαμορφωθεί κάτω από τα 44 λεπτά, με συμπληρωματικό τιμολόγιο τόσο όσο θα επιτρέπει η αγορά ενόψει του 2021 και των πολύ πιο ελκυστικών συμβολαίων Μαρτίου και Μαΐου που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σταθερά πέριξ των 69 σεντς η λίμπρα για το εκκοκκισμένο. Σε αυτό το πλαίσιο πάντως, επανέρχεται η ανάγκη διευκόλυνσης των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων ως προς την πρόσβασή τους σε κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν με τη σειρά τους την αγορά. Όπως είχε γράψει πρόσφατα η Agrenda, η κατάσταση στη φυσική αγορά, η περιορισμένη ζήτηση και κατανάλωση παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας, δικαιολογούν και καλούν στη λήψη ενισχυτικών μέτρων για την αγορά βάμβακος στην Ελλάδα. Η παροχή εργαλείων δανεισμού μάλιστα θα ελάφρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό από την υποχρέωση παροχής έκτακτης ενίσχυσης στο βαμβάκι, αφού έτσι η ίδια η αγορά θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη ζημιά της πανδημίας, δίνοντας περιθώρια στους εκκοκκιστές να αγοράσουν σε καλή τιμή παρά το ρίσκο.   

∆ρόµο για τα 70 σεντς άνοιξε ο τυφώνας Σάλι

Τέσσερις µήνες βροχής σε λιγότερο από τέσσερις ώρες έφερε ο τυφώνας Σάλι στο πέρασµά του από τις βαµβακοπολιτείες στις όχθες του Μισσισσιππή την περασµένη εβδοµάδα, µε τις πρώτες εκτιµήσεις να ανεβάζουν στις 200.000 µπάλες τη χαµένη παραγωγή, χωρίς να έχουν προστεθούν στη µειωµένη κατά τουλάχιστον 1 εκατ. µπάλες παραγωγή συνεκτιµηθεί τα ζητήµατα ποιότητας που έχουν προκύψει. Οι ζηµιές έρχονται να που αναµένει το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας (USDA) για το 2020. Με δεδοµένο το αγοραστικό ενδιαφέρον της Κίνας οι µακροπρόθεσµες τοποθετήσεις στο χρηµατιστήριο βάµβακος έφτασαν τους 1,2 εκατ. τόνους, µε την αγορά να ετοιµάζεται να σπάσει τις αντιστάσεις του 67,5 σεντς, κυνηγώντας πλέον τα 70 σεντς. Έπειτα από αυτή τη θετική για τις ισορροπίες στην αγορά και τις τιµές εξέλιξη, το χρηµατιστήριο έκλεισε στα 66,62 σεντς  στις αρχές τις εβδοµάδας, πλησιάζοντας οριακά και τα   67 σεντς, επίπεδα τιµών που για τα ενεργά συµβόλαια είχαν να ακουστούν από τον Φεβρουάριο του 2020. Στο προσεχές διάστηµα, οι αναλυτές εκτιµούν πως το προϊόν έχει κατοχυρώσει τα χαµηλά των 65 σεντς, κάτι που στηρίζουν και οι προπωλήσεις, διατηρώντας ανοδική τάση που µπορεί να διαµορφώσει υψηλό εύρος πέριξ των 70 σεντς.

agronews.gr

Σχετικά