Διευρύνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων – Ποιους στοχεύει να καλύψει

https://permissos.gr/

Νέο σχέδιο στα σκαριά, με επέκταση του εξωδικαστικού, για τους «κομμένους» του νόμου Κατσέλη

Με στόχο να καλυφθούν όσοι έχουν μείνει εκτός του νόμου Κατσέλη ή της ομπρέλας του εξωδικαστικού μηχανισμού (τουλάχιστον με τους όρους που εφαρμόζεται τώρα), υπάρχει νέο σχέδιο στα σκαριά για ρύθμιση ακόμη και σε 120 δόσεις των χρεών που έχουν οι προαναφερθέντες.

Η νέα ρύθμιση θα ανοίγει το δρόμο στους μισθωτούς, συνταξιούχους αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες (που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, ή δεν είχαν κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα την τελευταία 3ετία) που έχουν αποκλειστεί από τις 120 δόσεις (όπως ισχύουν μέχρι σήμερα), να ρυθμίσουν τα παλιά χρέη τους σε εξίσου πολλές μηνιαίες δόσεις.

Μέσα στην εβδομάδα που ξεκίνησε αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ώστε να ληφθούν αποφάσεις για επέκταση της ομπρέλας όσων έχουν μείνει εκτός εξωδικαστικού ή νόμου Κατσέλη.

Επιπλέον, εξετάζεται να δοθεί παράταση στη δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό και μετά της 31 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που με τα μέχρι τώρα δεδομένα λήγει η διορία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Το ενδιαφέρον των οφειλετών για να ρυθμίσουν χρέη που δημιουργήθηκαν ακόμη και το 2018 είναι μεγάλο.

Η ρύθμιση που εξετάζεται είναι πιθανό να αφορά και οφειλές που έχουν οι φορολογούμενοι στην Εφορία ή τα Ταμεία και θα καλύπτει κυρίως μικροοφειλέτες με χρέη έως 3.000 ή 5.000 ευρώ που αποτελούν και την πλειονότητα των οφειλετών.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση αναμένεται να οριστεί στα 50 ευρώ.

Μια προϋπόθεση για όσους θέλουν να υπαχθούν στη νέα ομπρέλα θα είναι – σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες- η εξόφληση ή η ρύθμιση των τρεχουσών οφειλών, δηλαδή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ ή των ασφαλιστικών εισφορών.

Όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να αποπληρώνουν με συνέπεια και να μην έχουν ληξιπρόθεσμο ποσό νέων οφειλών μεγαλύτερο από τρεις τρέχουσες μηνιαίες δόσεις.

Σχετικά