Κάπνισμα: Ποια σοβαρή πάθηση των ματιών προκαλεί

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να χάσουν την όρασή τους επειδή δεν σταματούν να καπνίζουν, προειδοποιούν βρετανοί ειδικοί.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές βλάβες στην όραση, επειδή δεν διακόπτουν το κάπνισμα, προειδοποιούν βρετανοί ειδικοί.

Η συσχέτιση του καπνίσματος με τα προβλήματα όρασης είναι καλά τεκμηριωμένη, αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν τη γνωρίζει. Στην πραγματικότητα, μόνο ο ένας στους πέντε ενήλικες γνωρίζει πως το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της βρετανικής Εταιρείας Οπτομετρών (AOP).

Και αυτό, τη στιγμή που οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν την όρασή τους, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Πως βλάπτει τα μάτια

Ο καπνός των τσιγάρων περιέχει χιλιάδες τοξικά χημικά που μπορεί να επηρεάσουν άμεσα και έμμεσα την υγεία των ματιών. Τα βαρέα μέταλλα, λ.χ., όπως ο μόλυβδος και ο χαλκός, μπορεί να συσσωρευτούν στον φακό του ματιού, οδηγώντας στον καταρράκτη.

Ο φακός είναι ο διάφανος ιστός που βρίσκεται πίσω από την κόρη του ματιού και εστιάζει τις ακτίνες του φωτός. Όταν ένας άνθρωπος πάσχει από καταρράκτη, η κόρη του μοιάζει θολή επειδή θολώνει ο φακός του ματιού.

Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα οράσεως που σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη. Και αυτό, διότι μπορεί να βλάψει περαιτέρω τα αιμοφόρα αγγεία στον οπίσθιο χιτώνα του ματιού, τον αμφιβληστροειδή.

Οι καπνιστές έχουν επίσης τριπλάσιες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να εκδηλώσουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η πάθηση αυτή προσβάλλει την κεντρική όραση και αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης των ηλικιωμένων, αναφέρει η AOP.

Οι καπνιστές έχουν επίσης 16 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αιφνίδια απώλεια της όρασης, λόγω οπτικής νευροπάθειας. Κατ’ αυτήν, διακόπτεται η παροχή αίματος στο μάτι εξαιτίας απόφραξης σε κάποια από τις αρτηρίες του.

Τα νέα ευρήματα

Στη νέα δημοσκόπηση της AOP συμμετείχαν 2.006 ενήλικες. Μόνο το 18% από αυτούς γνώριζαν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας της όρασης. Την ίδια στιγμή, το 76% ήξεραν ότι το κάπνισμα αποτελεί κύρια αιτία καρκίνου.

Επιπλέον, το 97% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν αρκετά για τη συσχέτιση τσιγάρου και όρασης και θα ήθελαν περισσότερη ενημέρωση.

Η AOP τονίζει ότι η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα που μπορεί να κάνει κανείς, για την υγεία της όρασής του.

 iatropedia

Σχετικά