Ο Nίκος Θηβαίος στο Permissos.gr-Τι είπε για την απόδοση των ακινήτων του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας στους Δήμους

Συνέντευξη στο permissos.gr,παραχώρησε ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Βοιωτίας Νίκος Θηβαίος.

Ο κ.Θηβαίος μιλώντας στο permissos.gr, αναφέρεται στην υποψηφιότητά του με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο κυβερνητικό έργο που έγινε στη Βοιωτία και την απόδοση των ακινήτων του πρώην οργανισμού Κωπαΐδας στους Δήμους.


Νίκος Θηβαίος: «Η Βοιωτία είναι ένας νομός με πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα»

Μετά από μια σχεδόν πλήρη κυβερνητική θητεία ο  ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ξανά την ψήφο των πολιτών. Ποιος είναι ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου και ποιοι οι σταθμοί αυτής της τετραετίας;

Αναμφίβολα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν μια ιδιαίτερη θέση στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μας. Υπήρξαν χρόνια έντονα, δύσκολα, αλλά ταυτόχρονα και ελπιδοφόρα. Σηματοδοτούν τους μεγάλους αγώνες του λαού μας για το ξεπέρασμα των μνημονίων που μας επιβλήθηκαν από τις πολιτικές του παλιού πολιτικού συστήματος.

Το έργο της κυβέρνησης, αν και δεν επικοινωνήθηκε επαρκώς, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Όλοι θυμόμαστε την κατάσταση πριν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πώς να ξεχάσουμε τις ουρές στα συσσίτια, τους μαθητές και τις μαθήτριες που λιποθυμούσαν από την πείνα, το πεντάευρο που είχε επιβληθεί στα νοσοκομεία μας;

Από το 2015 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα. Σταθμός αυτής της πορείας ήταν βέβαια η έξοδος από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο.  Ωστόσο, παρά τη μείωση της ανεργίας, τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας, τις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές και το τέλος της επιτροπείας και παρά την προστασία των εργαζομένων, δεν έχουμε αυταπάτες: Χρειάζονται ακόμη πολλά προκειμένου να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το παρελθόν. Γι’ αυτό το λόγο ποτέ δε θριαμβολογήσαμε.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι συμπολίτες μας έχουν κουραστεί από σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και πως ο θετικός αντίκτυπος του κυβερνητικού έργου δεν έχει φτάσει ακόμη και στον τελευταίο Έλληνα. Στη νέα αυτή περίοδο εκεί θα στραφεί όλη μας η προσπάθεια: στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Αντίστοιχα στη Βοιωτία, ποιος θα λέγατε ότι ήταν ο αντίκτυπος του κυβερνητικού έργου και τι απαιτείται ακόμη να γίνει;

Η Βοιωτία είναι ένας νομός με πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και με σοβαρά προβλήματα. Στη διάρκεια της τετραετίας το κυβερνητικό έργο ήταν εμφανές τόσο στον τομέα της Υγείας όσο και σε αυτόν της Παιδείας. Συγκεκριμένα, υπήρξε μια πολύ σημαντική αύξηση του μόνιμου Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς με 21 νέους μόνιμους γιατρούς καθώς και του αριθμού επικουρικών γιατρών με 13 νέους γιατρούς και 127 προσλήψεις νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε την πολύ σημαντική ίδρυση της Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς και βέβαια το ΤΟΜΥ Θήβας. 

Αντίστοιχα, στον τομέα της Παιδείας η ίδρυση του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Θήβα ήταν μια τομή στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα του νομού μας. Τα θετικά αποτελέσματά της θα γίνονται πιστεύω ορατά για πολλά χρόνια και αφορούν, όχι μόνο την Παιδεία, αλλά και την εμπορική και την αγροτική δραστηριότητα της περιοχής.

Στα θετικά θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την αποζημίωση των τοματοπαραγωγών της περιοχής του Ορχομενού για την άδικη παρακράτηση της σοδειάς του από χρέη της ΕΑΣ Λιβαδειάς με νομοθετική ρύθμιση, τη χορήγηση πλήρους σύνταξης στη 15ετία για άτομα με δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, μετά από ερώτησή μου στη Βουλή, αλλά και τη νέα πραγματικότητα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού με ρεκόρ επισκεπτών και την εφαρμογή νέου μοντέλου λειτουργίας.

Πώς αξιολογείτε την κατάσταση συγκεκριμένα στην Αλίαρτο και με δεδομένη την απόδοση του ακινήτων του οργανισμού Κωπαΐδας στους Δήμους; 

Πρόκειται για μια εξέλιξη για την οποία δε σας κρύβω ότι είμαι προσωπικά υπερήφανος. Και αυτό γιατί η απόδοση των ακινήτων του πρώην οργανισμού Κωπαΐδας στους Δήμους ήταν ένα «στοίχημα» που κερδίσαμε μετά από πολλές δυσκολίες. Σε ό,τι με αφορά κατέθεσα τρεις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, είχα αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς και τους τοπικούς φορείς και συνεργάστηκα στενά με την εκκαθαρίστρια. Κ. Μασουρίδου. Σήμερα είμαι υπερήφανος και αισιόδοξος γιατί τώρα είναι στο χέρι μας η σωστή αξιοποίηση των ακινήτων, που μπορεί να δώσει προοπτική στην ανάπτυξη όλης της περιοχής μας.

Στην Αλίαρτο ιδιαίτερα σημαντική είναι νομίζω και η ολοκλήρωση μετά από πολλά χρόνια της μελέτης για την αναβάθμιση του Σιδηροδρομικού Σταθμού και τη  δημιουργία υπόγειας διάβασης πεζών και αερογέφυρας. Πρόκειται για ένα έργο που η πολιτεία το χρωστάει στους κατοίκους, ένα έργο που θα σταματήσει το φόρο αίματος που έχουμε πληρώσει.

Ενώ πρόσφατα ανακοινώσατε την απόδοση των ακινήτων του πρώην οργανισμού Κωπαΐδας στους Δήμους, κάποιοι αμφισβητούν την εγκυρότητα της δήλωσής σας. Τι απαντάτε; 

Όσον αφορά στους καχύποπτους, δεν έχω παρά να σας δώσω τη σχετική κοινοποίηση της εκκαθαρίστριας προς το Υπουργείο Οικονομικών και την Περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας. Θέλω να πιστεύω, και προς αυτή την κατεύθυνση θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις, ότι τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας θα κινηθούν με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο ώστε τα ακίνητα να περιέλθουν σύντομα στους φυσικούς τους δικαιούχους, δηλαδή τους Δήμους. (Ακολουθεί το σχετικό έγγραφο)

Πώς αποτιμάτε τη συμφωνία των Πρεσπών υπό το φως και των τελευταίων δημοσιευμάτων; Πιστεύετε πως έκανε κακό στην κυβέρνηση; 

Πιστεύω ακράδαντα πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στο τέλος θα αποτιμήσουν θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών. Κι αυτό γιατί όχι απλά δεν παραδώσαμε κανένα όνομα, αλλά αντίθετα πήραμε πίσω την Ιστορία μας και τα σύμβολά μας. Σήμερα αποκαλύπτεται πανηγυρικά πως η κυβέρνηση Καραμανλή είχε επίσημα συμφωνήσει από το 2005 στο όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» και προσέξτε, για χρήση μόνο από τον ΟΗΕ. Η γειτονική χώρα δηλαδή, στο εσωτερικό της θα συνέχιζε να ονομάζεται «Μακεδονία» σκέτο, οι άλλες χώρες θα συνέχιζαν να την αποκαλούν «Μακεδονία» σκέτο.

Αντίθετα, με τη συμφωνία των Πρεσπών, οι γείτονες πέρα από το όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που δείχνει ότι δε μονοπωλούν το όνομα «Μακεδονία» και ότι η αρχαία Μακεδονία ήταν ελληνική, αναγκάστηκαν να αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν τον ήλιο της Βεργίνας από παντού. Αναγκάστηκαν να κατεβάσουν αγάλματα και να αλλάξουν όνομα σε δημόσιες υπηρεσίες, αεροδρόμια κτλ.

Με λίγα λόγια, η συμφωνία ήταν πάρα πολύ καλή για τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό το ξέρουν και στη ΝΔ που τελείως υποκριτικά έχουν δηλητηριάσει το δημόσιο διάλογο και έχουν εσκεμμένα διχάσει τους Έλληνες για ψηφοθηρικούς λόγους.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας σε περίπτωση που επανεκλεγείτε; Ποια νομίζετε ότι πρέπει να είναι η πορεία της Βοιωτίας γενικότερα; 

Όπως είπα και πριν, η Βοιωτία είναι μια περιοχή με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτά τα πλεονεκτήματα πρέπει να τα αναδείξουμε. Πρώτα και κύρια τα έργα εξυγίανσης και αναβάθμισης των υποδομών στην Κωπαΐδα και τον κάμπο Θηβών μπορούν να δώσουν μια νέα ώθηση στη γεωργία. Ώθηση θα δώσει και  η ίδρυση νέων συνεταιρισμών και ομάδων αγροτών με κίνητρα που είναι κεντρική κυβερνητική δέσμευση για την επόμενη τετραετία. Η ενίσχυση των netmetering για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους παραγωγής και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για άρδευση συμπληρώνουν το πλάνο μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Προτεραιότητά μου είναι βέβαια και η αξιοποίηση των αποφάσεων των πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη λειτουργία δύο προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης διετούς φοίτησης και ενός νέου ερευνητικού κέντρου, καθώς και την ίδρυση τμήματος στη Λιβαδειά.

Ένας ακόμη στόχος μου είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού με στόχο την λειτουργία του 365 ημέρες το χρόνο, με αθλητικές και περιβαλλοντικές δράσεις και τη συνεχή τουριστική προβολή αυτού του πολύ σημαντικού κεφαλαίου στην ανάπτυξη της περιοχής μας.

Η ολοκλήρωση των έργων απορρύπανσης του Ασωπού, η ολοκλήρωση του χωρικού ελέγχου της βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων –Σχηματαρίου, η ένταξη στο εθνικό πρόγραμμα του δρόμου Ελευσίνας – Υλίκης είναι επίσης έργα απαραίτητα και γι’ αυτό το λόγο πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας.

Σχετικά