Νέο Έκτακτο Δελτίο:Έρχονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από το απόγευμα

Η ΕΜΥ μετέτρεψε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ την ώρα που η κακοκαιρία «Αντίνοος» έχει ξεκινήσει να κάνει την εμφανισή της στην Δυτική Ελλάδα. Όπως αναφέρει, σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Τρίτη (15-07-2019), τροποποιείται ως Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

Α. Σήμερα Τρίτη (16-07-2019) από τις απογευματινές ώρες το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, η Πελοπόννησος, η Δυτική και Ανατολική Στερεά, η Θεσσαλία, πρόσκαιρα η Κεντρική Μακεδονία και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη (17-07-2019), οι Σποράδες, καθώς και η κεντρική και βόρεια Εύβοια. Τα φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Στερεά κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εξασθενήσουν.

Β. Την Τετάρτη (17-07-2019)το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Ανατολική Στερεά καθώς και η κεντρική και βόρεια Εύβοια. Εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Η Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λάβουν όλα τα απαραίτητα µέτρα αυτοπροστασίας. Ειδικά στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων, καταιγίδων, θυελλωδών ανέµων και χαλαζοπτώσεων, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείµενα τα οποία µπορούν να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυµατισµούς αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόµενα.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά και δεν είναι φραγµένα.
  • Να µη διασχίζουν χειµάρρους και ρέµατα, πεζή ή µε όχηµα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, και για αρκετές ώρες µετά το τέλος τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες στην ύπαιθρο και τις δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινοµένων. Υπάρχει κίνδυνος από τους κεραυνούς.
  • Να προφυλαχτούν αµέσως κατά τη διάρκεια µιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να µην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά µόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από µεγάλα δέντρα, αναρτηµένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείµενα µπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρµοδίων φορέων 

Ο «Αντίνοος», σύμφωνα και με το meteo, όπως φαίνεται στη διαφάνεια που ακολουθεί θα επηρεάσει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρκετές περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η ημέρα με τα ισχυρότερα και πιο επικίνδυνα φαινόμενα θα είναι η Τρίτη 16 Ιουλίου.

antinoos.jpg

Σχετικά