Ο Κώστας Τασούλας εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με ρεκόρ ψήφων -Τον ψήφισαν 283 βουλευτές

Ο Κώστας Τασούλας εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με ρεκόρ ψήφων, αφού τον ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση με εξαίρεση το ΚΚΕ και συγκέντρωσε 283 ψήφους.
Η ομιλία του νέου προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα

Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της νέας Βουλής ο Κώστας Τασούλας αναφέρθηκε στην ανάγκη να ανορθωθεί το κύρος της Βουλής στα μάτια των πολιτών

« Σε αυτή τη συγκυρία χρέος μας είναι να συμβάλλουμε, ώστε στα μάτια και στη συνείδηση των πολιτών η Βουλή να ανατρέψει την εικόνα απαξίωσής της, φιλοδοξώντας να γίνει ο κοινοβουλευτικός πυλώνας της ανόρθωσης της χώρας. Στόχος πολύ δύσκολος, τιτάνιος θα έλεγα, αλλά ας φροντίσουμε να μην αποδειχθεί και σισύφειος»

Ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι το έργο της Βουλής δεν μπορεί να είναι ποσοτικό αλλά πρέπει να είναι ποιοτικό.

«Η Βουλή δεν θα κριθεί από τον αριθμό των ερωτήσεων ή επερωτήσεων που θα υποβληθούν, αλλά από μια βαθύτερη ποιοτική διεργασία στη λειτουργία της και στον προορισμό της. Στη Βουλή δεν πρέπει διαχρονικά να έχει θέση καμία αδιάλλακτη εκδοχή του σκληρού πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού! Να γιατί πρέπει να εκφράσουμε, όσο μπορούμε, την έννοια της ελεύθερης εντολής των βουλευτών, να γιατί οφείλουμε να τηρήσουμε κανόνες καλής νομοθέτησης στη νομοπαραγωγική διαδικασία κόντρα στην πολυνομία και στην κακονομία.»

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ.Τασούλα ότι θα λειτουργήσει ως πρόεδρος όλων των βουλευτών κάτι που όπως είπε μπορεί να το κάνει και ως συνεπής νεοδημοκράτης

«Καλούμαστε να λειτουργήσουμε ελεύθερα και δημοκρατικά, σοβαρά και υπεύθυνα και οφείλω, διευθύνοντας τις εργασίες του Σώματος, ως Πρόεδρος όλων των πτερύγων της Βουλής, όπως ένας συνεπής Νεοδημοκράτης κάλλιστα μπορεί να είναι, με τη συνεργασία των Αντιπροέδρων που θα εκλεγούν αργότερα, να μεριμνώ για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης διεξαγωγής των συνεδριάσεών του, την κατοχύρωση της ελεύθερης γνώμης και έκφρασης όλων των βουλευτών, και την τήρηση της τάξης. Στο σημείο αυτό οφείλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Νίκο Βούτση για την ενδελεχή ενημέρωση που ο ίδιος και οι συνεργάτες του μου παρείχαν».

Ο κ. Τασούλας έκλεισε την ομιλία του θυμίζοντας μία συνομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον πατέρα του για το αν θα έπρεπε να ασχοληθεί με την πολιτική ή όχι. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής παρά την αρνητική στάση που είχε ο πατέρας του Κωνσταντίνου Καραμανλή τελικά εκείνος ακολούθησε το δρόμο της πολιτικής

«Είναι προφανές πως πιστεύω ότι δίκαιο είχε ο γιος, ο μετέπειτα Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά για να γίνει αυτό το δίκαιο αντιληπτό και αποδεκτό πάλι πρέπει ο καθένας από εμάς και κάθε μία ξεχωριστά να το υποστηρίξουμε αναλογιζόμενοι την απαράμιλλη τιμή που μας έκανε ο ελληνικός λαός εκλέγοντάς μας. Για να το πω διαφορετικά και συντομότερα: Τώρα που γίναμε αυτό που θαυμάζαμε, πόσοι άραγε θαυμάζουν αυτό που γίναμε; Στο χέρι μας είναι να το επιτύχουμε. Καλή επιτυχία, καλή δουλειά, και καλή συνεργασία σε όλες και όλους!»
Οι αντιπρόεδροι της Βουλής

Στις τρεις πρώτες θέσεις των αντιπροέδρων της Βουλής θα είναι οι:

Χαράλαμπος Αθανασίου,
Νικήτας Κακλαμάνης
Θανάσης Μπούρας

Στην θέση του δ αντιπροέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει τον Δημήτρη Βίτσα ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις προτείνονται οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ, Απόστολος Αβδελάς από την Ελληνική Λύση και ένας εκ των Σοφίας Σακοράφα και Κλέωνα Γρηγοριάδη από το ΜεΡΑ25.

Σχετικά