Θερμή εισβολή στην Ελλάδα

Προ των πυλών της χώρας βρίσκεται το κύμα καύσωνα που το τελευταίο τετραήμερο σάρωσε την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν πως την Κυριακή η θερμοκρασία μπορεί να ανέλθει ακόμα και στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ιδιαίτερα την Τετάρτη και την Πέμπτη, πολλές χώρες της Ευρώπης δοκίμασαν τις… αντοχές τους, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωπες με πρωτοφανείς θερμοκρασίες. Η Πέμπτη ήταν η πιο δύσκολη μέρα για τους Ευρωπαίους, αφού σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές χώρες. Τουλάχιστον 30 μετεωρολογικοί σταθμοί σε Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία με ιστορικό μετρήσεων άνω των 70 ετών κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

People cool off in the Trocadero fountains across from the Eiffel Tower in Paris as a heatwave hit much of the country, France, June 25, 2019. REUTERS/Charles Platiau – RC12BDE0C560

Οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες έχουν θέσει σε κόκκινο συναγερμό μεγάλο μέρος της Γαλλίας και τις Κάτω Χώρες, όπου η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και σήμερα Παρασκευή. Στη γερμανική πόλη Λίνγκεν κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που αποτελεί πλέον νέο εθνικό ρεκόρ για τη Γερμανία με 42,6°C.

Στο Παρίσι η θερμοκρασία έφτασε τους 42,6 βαθμούς Κελσίου, με τους μετεωρολόγους της γαλλικής υπηρεσίας να κάνουν αναπόφευκτα τη σύγκριση με τη Βαγδάτη, καθώς στην πρωτεύουσα του Ιράκ η μέση θερμοκρασία του Ιουλίου είναι οι 43 βαθμοί.

Υψηλές θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο 

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο θα καταγράψει άνοδο και θα φτάσει τοπικά μέχρι τους 38 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς στα ηπειρωτικά. Τα μελτέμια θα εξασθενήσουν το Σαββατοκύριακο.

Σάββατο 27-07-2019

Το Σάββατο η χώρα μας αναμένεται να αντιμετωπίσει υψηλές θερμοκρασίες, με τον καιρό να είναι γενικά αίθριος. Ωστόσο, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους στα ορεινά και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια.

Οι άνεμοι στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στο Ιόνιο δυτικοί με την ίδια ένταση. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο ανατολικό Αιγαίο κατά τη διάρκεια της ημέρας 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω μικρή άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά.

Κυριακή 28-07-2019

Και την Κυριακή ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Ωστόσο, βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι στα βόρεια και στη Μακεδονία, κυρίως στα ορεινά, μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα δυτικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα και θα φτάσει κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 39 και πιθανώς τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικά