Εμφανίστηκαν και φέτος τα φιδάκια της Παναγίας στην Κεφαλονιά

Πιστά στο ετήσιο… ραντεβού τους φαίνεται πως θα είναι και φέτος τα φιδάκια της Παναγίας, που ήδη έκαναν την εμφάνισή τους στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με το kefaloniapress, το πρώτο φιδάκι της Παναγίας εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας, παραμονή του Σωτήρος -όπως ορίζει το έθιμο- στην Παναγία της Λαγουβάρδας στο Μαρκόπουλο. Οι υπεύθυνοι του ναού όπου «ξεπρόβαλε» το πρώτο φιδάκι της Παναγίας ανέφεραν ότι ο ναός θα είναι ανοικτός για προσκύνημα από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ.

Λίγη ώρα αργότερα, δύο φιδάκια της Παναγίας εμφανίστηκαν και στα Αργίνια. Οπως αναφέρει το kefaloniapress, κάτοικοι του χωριού εντόπισαν τα φιδάκια στη θέση που εμφανίζονται κάθε φορά εδώ και δεκάδες χρόνια. Τα δύο φιδάκια της Παναγίας μεταφέρθηκαν στο ναό της Παναγίας και αναμένουν τους προσκυνητές.

Οι Κεφαλονίτες -αλλά και οι επισκέπτες του νησιού- περιμένουν με αγωνία κάθε χρόνο τα φιδάκια της Παναγίας, καθώς αρκετοί φοβούνται πως αν δεν εμφανιστούν θα συμβεί κάτι κακό. Σύμφωνα με την παράδοση, τα φιδάκια της Παναγίας μέχρι σήμερα δεν έχουν εμφανισθεί δυο φορές: Η πρώτη ήταν τον Αύγουστο του ‘40, λίγο προτού ξεσπάσει ο πόλεμος και η δεύτερη τον Αύγουστο του 1953, οπότε η Κεφαλονιά δέχθηκε σφοδρό πλήγμα από σεισμούς.

Τα φιδάκια της Παναγίας έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Φέρουν έναν σταυρό στο κεφάλι και τη γλώσσα, ενώ έχουν ιδιαίτερα απαλό δέρμα και φιλική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την παράδοση, το 1.200 μ.Χ., σε απόπειρα κατάληψης της τότε γυναικείας Μονής από πειρατές, εμφανίστηκαν φίδια, τα οποία έπλεξαν με τα σώματά τους φράχτη ανάμεσα στην Μονή και τους πειρατές, τους οποίους πανικόβλητους έτρεψαν σε φυγή. Εκτοτε, σε ανάμνηση του γεγονότος, τα φιδάκια της Παναγίας εμφανίζονται θαυματουργικά μέχρι σήμερα. Μέχρι τις 15 Αυγούστου αναμένεται να βγουν και άλλα φιδάκια στο Μαρκόπουλο καθώς και στα Αργίνια στην Κεφαλονιά.


Σχετικά