ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Η «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ» ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

Τοποθέτηση Γιώργου Μουλκιώτη, βουλευτή Βοιωτίας Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας»

Αθήνα, 11 Μαΐου 2020

ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Η «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ» ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.

Εξ αρχής επισημάνθηκε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μια παλινωδία της λογικής, της ανυπαρξίας της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το μεταναστευτικό, η οποία προστίθεται στην παλινωδία της κατάργησης και της επανασύστασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πιο συγκεκριμένα, επισημάνθηκε ότι:

  • Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ένα πολύπαθο Υπουργείο το οποίο δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να λειτουργήσει αποτελεσματικά αλλά καταθέτει με μια εντυπωσιακή σπουδή ένα νομοσχέδιο που προβλέπει, μεταξύ των άλλων, την ειδική πίστωση «απόρρητων εθνικών αναγκών», επικαλούμενο «προστασία των εθνικών συμφερόντων».
  • Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία 27 νέων θέσεων μετακλητών υπαλλήλων. Και ενώ αναφέρονται διεξοδικά οι θέσεις των μετακλητών, όταν έρχεται η ώρα περιγραφής των απαραίτητων προσόντων, υπάρχει μια γενικόλογη αναφορά ότι «ισχύουν οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος 4622/2019 για το «επιτελικό κράτος». Οι «μεταρρυθμίσεις» της Κυβέρνησης Μητσοτάκη με μετακλητούς ήταν ίδιες και στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  • Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή η Κυβέρνηση της «μετακλητοποίησης» της Δημόσιας Διοίκησης, αντί να βελτιώσει το σύστημα επιλογής στελεχών από μια δεξαμενή από όλους ανεξαιρέτως τους υποψηφίους που έχουν τα προσόντα – με την τήρηση των αρχών της ισότητας, της διαφάνειας, του κράτους δικαίου, της ελεύθερης πρόσβασης και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα πολίτη στις δημόσιες θέσεις με μόνο κριτήριο την προσωπική του αξία και την κατάρτιση – κατήργησε αυτήν τη δεξαμενή με τον νόμο για το «επιτελικό κράτος». Ούτε κουβέντα για αντικειμενικές προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, αλλά προσλήψεις των αρεστών – μετακλητών.
  • Η αδράνεια του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων αλλά και στα θέματα των νόμιμων μεταναστών που ζουν στη χώρα μας και εδώ και δεκαετίες είναι σε βάρος της κοινωνίας και είναι επικίνδυνη:
    • Ενώ υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά, νέοι που έχουν θιγεί, όπως και οι Έλληνες πολίτες, από την πανδημία, οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στα θέματά τους είναι υποστελεχωμένες.
    • Ενώ πριν λίγες μέρες θεσμοθετήθηκε η παράταση ισχύος των αδειών διαμονής και του δελτίου μόνιμης διαμονής μέχρι τις 31-12-2020, δεν υπάρχει καμία μέριμνα ώστε οι μετανάστες που δικαιούνται προνοιακά επιδόματα να μην τα χάνουν.
  • Η συντηρητική Ευρώπη, δυστυχώς, απέτυχε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που πρέπει για την κοινωνική ανάπτυξη των τρίτων χωρών που θα απέτρεπαν τόσο τη φτώχεια, όσο και το έλλειμμα ασφαλείας και τις ένοπλες συγκρούσεις που οδήγησαν που οδήγησαν στον ξεριζωμό των ανθρώπων από τον τόπο τους.
  • Το μεταναστευτικό ζήτημα και οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από αριθμούς του φαινομένου αυτού δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης, αλλά αφετηρία εθνικής συνεννόησης για διεκδίκηση αλλαγών της μεταναστευτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διαφορετικά, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για όλους.

Σχετικά