Δ.Α.Σ.:Η “καραντίνα” στο Εργατικό Κέντρο Θήβας συνεχίζεται…

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η “ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ” ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Μετά από 3 και πλέον μήνες, με ευθύνη των δυνάμεων της πλειοψηφίας, συνεδρίασε το ΔΣ του ΕΚΘ στις 10/6/2020.

Αφού λάβαμε γνώση για την υπ αριθμόν 60/24-4-2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θηβών η οποίακρίνει άκυρη τη συμμετοχή του Σωματείου των Ηλεκτροτεχνιτών στο περσινό Συνέδριο του ΕΚΘ και τη συμμετοχή των αντιπροσώπων του Σωματείου, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΕΚΘ Δημήτρης Δημητρίου, ζητήσαμε πριν την έναρξη του ΔΣ να προχωρήσει η αντικατάσταση του προέδρου από τη στιγμή που κρίνεται άκυρος από το Δικαστήριο και να προχωρήσει η διαδικασία για τη διασφάλιση της νομότυπης λειτουργίας του ΔΣ και της λήψης των όποιων αποφάσεων.

Παρόλα αυτά η ΣΑΕΚΕ (πρώην ΠΑΣΚΕ) όπως επίσης και η ΑΣΚ-ΣΥΡΙΖΑ, που δια της σιωπής στήριξε την πλειοψηφία, δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα. Με ένα στόμα, μια φωνή απέρριψαν την πρόταση της ΔΑΣ να πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση του Προέδρου και ύστερα να συνεδριάσει το ΔΣ.

Θυμίζουμε πως στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το 2019 σωματεία και εργαζόμενοι της περιοχής έδωσαν μάχη για να μη συμμετέχουν σε αυτό αντιπρόσωποι που εκλέχτηκαν με πλαστογραφίες, με διαδικασίες χωρίς δικαστικούς αντιπροσώπους, ακόμη και σωματεία στα οποία είναι μέλη όλα τα διευθυντικά στελέχη μιας επιχείρησης.!!!

Σαν να μην έφτανε αυτό με λογικές “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” η πλειοψηφία του ΕΚΘ (ΣΑΕΚΕ – ΑΣΚ) καταργεί το καταστατικό του οργάνου και μας πληροφόρησε πως δεν θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση με τον Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό του έτους, αλλά αυτό θα γίνει σε Διοικητικό Συμβούλιο!!!

Στους εκλεγμένους με τη ΔΑΣ τα παραπάνω δε μας προκαλούν καμία εντύπωση. Οι εργαζόμενοι όμως πρέπει να προβληματιστούν για αυτήν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής μας και να την αλλάξουν.

Στη χώρα μας και παγκόσμια με αφορμή την υγειονομική κρίση η εργοδοσία έχει ξεσαλώσει. Με τις ευλογίες της κυβέρνησης και τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί ο εργαζόμενος κόσμος βλέπει από τη μία συνεχώς το εισόδημά του να μειώνεται (εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις, αναστολή συμβάσεων, εξ αποστάσεως εργασία, εξάπλωση της ανεργίας, κ.ά) και από την άλλη να μένει απροστάτευτος αφού σε πολλούς εργασιακούς χώρους δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας (τήρηση αποστάσεων, χορήγηση σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, κτλ).

Το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και με την απαγόρευση κυκλοφορίας μια σειρά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δεν πτοήθηκαν. Συμμετείχαν στις Πανελλήνιες ημέρες δράσεις για την υγεία και έδειξαν την αλληλεγγύη τους στο νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Θήβας. Συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις με τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ που εργάζονταν με εξαντλητικά ωράρια την περίοδο της καραντίνας. Συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς τιμώντας όλους όσους έχασαν τη ζωή τους με αφορμή τον covid-19 αλλά και όλη την εργατική τάξη που μάχεται σε όλες τις φάσεις της Ιστορίας μας. Δε σταμάτησαν να παρεμβαίνουν σε όλους τους κλάδους (Μέταλλο, Χημική Βιομηχανία, Φάρμακο, Τρόφιμα-Ποτά) για ζητήματα που απασχόλησαν τους συναδέλφους μας και μάλιστα με παρουσία έξω από τις πύλες, με παρεμβάσεις στην εργοδοσία, με συζητήσεις με τους ίδιους τους εργαζόμενους. Σε πολλούς χώρους εργασίας κατακτήθηκαν μέτρα προστασίας όπου μέχρι πρότινος δε λαμβάνονταν από τις εταιρείες, ενώ παράλληλα θωρακίστηκαν τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής να μην ακολουθήσουν τη γραμμή της Κυβέρνησης και της εργοδοσίας που “χτυπάνε το νταούλι” και η πλειοψηφία του ΕΚΘ χορεύει…!!!

Στη Βιομηχανική Ζώνη της περιοχή μας είναι πολλά τα παραδείγματα όπου η πραγματική οργανωμένη δράση των συναδέλφων και η συσπείρωση σε ζωντανά σωματεία φέρνει αποτελέσματα και ορατά είναι τα “αποτελέσματα” όπου επικρατεί η σύμπνοια “σωματείων” και εργοδοσίας ή όπου τα “σωματεία” “υπάρχουν για να υπάρχουν” και λειτουργούν ως “σφραγίδες”.

Ο συλλογικός αγώνας είναι απαραίτητος, πόσο μάλλον τώρα όπου τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν. Η αποφασιστική δράση όλων των εργατών με αιτήματα και στόχους πάλης βασιζόμενα στην καθημερινότητά μας και στις πραγματικές μας ανάγκες, είναι αυτή που θα αποτινάξει από το σβέρκο μας αυτούς που ισχυρίζονται πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και θέτουν το Εργατικό Κέντρο Θήβας και το εργατικό κίνημα της περιοχής σε κατάσταση καραντίνας.

Σχετικά