ΕΜΥ: Πιθανότητα για μεγάλα ύψη βροχής στην Αθήνα και άλλες περιοχές τη Δευτέρα

Επιδείνωση παρουσιάζει ήδη ο καιρός στη χώρα, ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, με την κακοκαιρία να αναμένεται να «χτυπήσει» ιδιαίτερα από αύριο, Δευτέρα.

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, για το οποίο μάλιστα δίνει διευκρινίσεις, εφιστώντας την προσοχή για τα επόμενα 24ωρα για ακραία φαινόμενα.

Όπως αναφέρει ο Θοδωρής  Ν. Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ: «Το εκτεταμένο ανώτερο χαμηλό στην στάθμη των 500 hPa (σε ύψος 5.500 m από την επιφάνεια της θάλασσας) συνοδεύεται από ασταθείς αέριες μάζες που θα επηρεάσουν με τοπικά έντονη αστάθεια τη χώρα μας, όπως αναφέρουμε στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης. Οι διαδοχικές διαταραχές που παρουσιάζονται στον χάρτη που ακολουθεί, καθώς θα περνάνε πάνω απο τη χώρα μας θα εντείνουν την αστάθεια που ξέρουμε ότι παρουσιάζεται κατά κανόνα τις πρώτες απογευματινές ώρες.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ 
Ενημερωθείτε και κοινοποιήστε https://t.co/7kdbR1qIgZ pic.twitter.com/0r9omqXmA9— KolydasΤ (@KolydasT) June 20, 2020

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει με ανάρτηση στο Twitter της ΕΜΥ με σχετικό βίντεο για τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο το επόμενο τριήμερο.  Ουσιαστικά την Κυριακή περισσότερο θα επηρεαστεί η Βόρεια Ελλάδα, τη Δευτέρα σχεδόν όλα τα ηπειρωτικά με σχετική ύφεση την Τρίτη. Στους 3 χάρτες που ακολουθούν βλέπετε τα 12ωρα ύψη υετού πάνω από τη χώρα μας.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ https://t.co/KCewVHEIEe pic.twitter.com/fVs5gJxH1C— EMY (@EMY_HNMS) June 21, 2020

Ακολουθούν οι χάρτες με τον δείκτη ακραίων φαινομένων – Extreme Forecast Index (EFI) από το Ευρωπαϊκό Κέντρο (ECMWF) που χρησιμοποιούμε και ο οποίος είναι λίγο πιο “βαρύς” για τη Δευτέρα, καθώς έχει πορτοκαλί χρωματισμό, ενώ την Τρίτη είναι κίτρινος.

Στο #έκτακτο_δελτίο της @EMY_HNMS περιγράφονται οι περιοχές που θα επηρεαστούν απο τοπικά έντονη aστάθεια τις επόμενες ημέρες https://t.co/H08WQPTCYW
Δείτε όμως παρακάτω με τη δύναμη της εικόνας το υετό ανά εξάωρο και ενημερωθείτε ποιές περιοχές θα έχουν εντονότερη αστάθεια . pic.twitter.com/bGMjVieLRK— EMY (@EMY_HNMS) June 21, 2020

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έντονα φαινόμενα δεν μπορούν να συμβούν και σε περιοχές που δεν περικλείονται από τους αντίστοιχους χρωματικούς δείκτες. Σας παρουσιάζουμε τα σημεία που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβούν. 

Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυξημένη πιθανότητα βροχής σε μια περιοχή, ας δούμε παρακάτω για παράδειγμα την Αθήνα τις επόμενες ημέρες η οποία παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον. Παραθέτουμε το μετεώγραμμα για το επόμενο 10ήμερο και εξετάζουμε τη Δευτέρα 22/6. Εκεί βλέπουμε ότι έχουμε πιθανότητες 93% για βροχή τουλάχιστον ύψους ενός χιλιοστού (1 mm με πορτοκαλί χρωματισμό στο διάγραμμα). Υπάρχει επίσης 68% πιθανότητα για βροχή έως 5 mm (με κόκκινη στήλη), συνέχεια με 38% για ύψος βροχής έως 10 mm (πράσινη στήλη) και τέλος πιθανότητα 12% για βροχή τουλάχιστον 20 mm (με μπλε χρώμα). Άρα βγάζουμε το συμπέρασμα ότι θα βρέξει και υπάρχει υπολογίσιμη πιθανότητα να έχουμε μεγάλα ύψη βροχής πάνω από π.χ. 10 mm για το σημείο του μετεωγράμματος που εξετάζουμε. Την τοπικότητα θα την εξετάσουν περαιτέρω οι μετεωρολόγοι μελετώντας άλλες παραμέτρους.

Ακολουθούν οι 3 χάρτες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την Αττική. Σημειώνουμε ότι το ύψος της βροχής αναφέρεται για το προηγούμενο 12ωρο που αναφέρεται στον χάρτη.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ. Σας πληροφορούμε ότι αν κριθεί αναγκαίο θα επανέλθουμε με συμπληρωματικά στοιχεία και ανακοινώσεις. Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ . Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού».

Σχετικά