Μάσκες παντού κι αν δεν αποδώσει καρπούς έπεται τοπικό ή κλαδικό lockdown

Νέα δεδομένα από σήμερα με τα μέτρα κόντρα στον κορονοϊό να σκληραίνουν

Από σήμερα 1η Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία παραδοσιακά ξεκινούν τα «μπάνια του λαού» με το μεγάλο κύμα των αδειούχων να έχει ετοιμάσει βαλίτσες για τις διακοπές, η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει στη χώρα και μάλιστα, έκανε κι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω σε ό,τι αφορά στον κορονοϊό. Γι αυτό και η κυβέρνηση, αποφάσισε να λάβει αυστηρότερα μέτρα καθώς η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει με τα κρούσματα να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Ετσι λοιπόν, από σήμερα Σάββατο επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε όλους σχεδόν τους κλειστούς χώρους, πλην των καταστημάτων εστίασης, ενώ τίθενται σε ισχύ αυστηρά μέτρα σε ό,τι αφορά στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Αυστηρά είναι και τα μέτρα, αλλά και οι έλεγχοι στα Μέσα Μεταφοράς, τα οποία από σήμερα έχουν νέο πρόγραμμα δρομολογίων.

Οι λοιμωξιολόγοι που είχαν κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η κατάσταση φαινόταν ότι ξεφεύγει έχουν βγάλει από το συρτάρι το σενάριο του lockdown σε τοπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. O καθηγητής μικροβιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής τόνισε πως «δεν υπάρχει αντίρρηση πως υπάρχει αυξητική τάση και στη χώρα μας, ένα φαινόμενο που το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Ευτυχώς η ήπειρος μας είναι σε καλύτερη φάση, αλλά δυστυχώς υπάρχει αυξητική τάση αλλά είναι κάτι αναμενόμενο, το περιμέναμε. Ολο αυτό δείχνει πως δεν πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στο κλείσιμο των συνόρων αλλά κυρίως η κάθε χώρα θα πρέπει να παίρνει τα τοπικά μέτρα της όπως είναι η χρήση μάσκας, ο σωστός εργαστηριακός έλεγχος άσχετα αν τα σύνορα είναι ανοικτά η κλειστά» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Για τα αυξανόμενα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη αλλά και για το πώς θα περιοριστεί ο κορονοϊός επεσήμανε ότι «από εδώ και πέρα θα πρέπει να έχουμε πολύ καλή εικόνα της γεωγραφικής διασποράς και της ηλιακής και θα πρέπει να λαμβάνονται τοπικά μέτρα. Δεν μπορούμε να πάμε σε ένα γενικό lockdown πια, το απαιτεί η οικονομία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τα μέτρα θα πρέπει να έχουν τοπικό χαρακτήρα η συγκεκριμένη δραστηριότητα επαγγελματική ή κοινωνική και θα πρέπει να βοηθήσουν σημαντικά να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί η εξάπλωση χωρίς να επηρεαστεί η οικονομία».

Κληθείς να εξηγήσει τι σημαίνει αυτού του είδους το lockdown επεσήμανε πως «αν δούμε πως κάποιος κοινωνικές δραστηριότητες ή επαγγελματικές δραστηριότητες επηρεάζουν τότε θα πρέπει να παρέμβουμε τοπικά και να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις που θα αποτρέψουν την εξάπλωση της επιδημίας».

Οσον αφορά στην προσοχή που θα πρέπει να επιδείξει ο κόσμος και για την αντίδραση των νεότερων ηλικιών τόνισε πως ήταν αυτές που χτυπήθηκαν κοινωνικά και οικονομικά περισσότερο και δεν δείχνουν την απαραίτητη προσοχή με αποτέλεσμα να διασπείρουν περισσότερο τον κορονοϊό. Ειδικά για τους νέους ανέφερε πως πρέπει να καταλάβουν την κοινωνική τους ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς μπορεί να μπει ένα τέλος στη νέα δέσμη μέτρων εξήγησε ότι «αυτά αναθεωρούνται κάθε δυο εβδομάδες ανάλογα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται και πρέπει να έχουμε από τώρα πολύ καλό εργαστηριακό δίκτυο ώστε να μπορούμε να ξέρουμε σε ποιες ακριβώς περιοχές και γεωγραφικά διαμερίσματα βρίσκονται τα κρούσματα.

Μην ξεχνάμε πως θα μπούμε προς το Φθινόπωρο και τα πράγματα θα αρχίσουν να δυσκολεύουν περισσότερο, θα έχουμε και άλλους αναπνευστικούς ιούς και εκεί χρειάζεται το κατάλληλο δίκτυο, τα κατάλληλα εργαλεία που θα μας δείχνουν ακριβώς την εξάπλωση της επιδημίας».

Πού είναι υποχρεωτική από σήμερα η χρήση της μάσκας

  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους – συμπεριλαμβανομένων και των εκκλησιών- εκτός από τους χώρους εστίασης από 1η Αυγούστου έως και 31 Αυγούστου
  • Από 1η έως 15 Αυγούστου αναστολή επισκεπτηρίων σε δομές ευάλωτων ομάδων, νοσοκομεία, γηροκομεία
  • Απαγορεύεται η επίσκεψη ιατρικών επισκεπτών στα νοσοκομεία έως τις 15 Αυγούστου
  • Από Δευτέρα 3 Αυγούστου έως 15 Αυγούστου αυστηρά 100 άτομα σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, κηδείες και βαφτίσεις κλπ)
  • Απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης – Δίνεται η δυνατότητα μετατροπής χρήσης του χώρου σε τραπεζοκαθίσματα
  • Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες και σε άλλα μέρη
  • Παρατείνεται έως τις 15 Αυγούστου η αναστολή πτήσεων από Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία
  • Από 1η έως 15 Αυγούστου υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων
  • Επέκταση για όλο τον Αύγουστο της απαγόρευσης των πανηγυριών
  • Επέκταση των περιορισμών κυκλοφορίας των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας.
    Όπως έγινε γνωστό, με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατείνονται έως και τις 31 Αυγούστου του 2020, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας, με στόχο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, την πρόληψη εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορονοϊού.

«Η ατομική ευθύνη ήταν και είναι το μυστικό της επιτυχίας της Ελλάδας. Μπαίνουμε σε επιφυλακή χωρίς πανικό. Αφήνουμε πίσω μας τα φαινόμενα χαλάρωσης και ακολουθούμε πιστά τους κανόνες. Στόχος είναι να μην χρειάζεται να ληφθούν άλλα μέτρα. Με ευθύνη και συνέπεια να τηρούμε πιστά τα μέτρα που ισχύουν» είπε κλείνοντας ο Νίκος Χαρδαλιάς και φορώντας μάσκα με το σήμα της Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά