Η ιχνηλάτηση έδειξε ότι πρόκειται για νέους που επιστρέφουν από διακοπές σε νησιά όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη και η Ρόδος – Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει καμπάνια με μήνυμα «όταν επιστρέφετε μείνετε μακριά από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες»
Σύμφωνα με το protothema.gr στην καρδιά της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Αττική, στην οποία καταγράφηκαν μέσα σε μόλις 11 ημέρες 384 θετικά στον κορωνοϊό κρούσματα, περισσότερα από όσα είχαν καταγραφεί σε όλη τη χώρα τον περασμένο Ιούνιο!
Ο σημερινός απολογισμός της επιδημίας για το λεκανοπέδιο όπως ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περιλαμβάνει 82 κρούσματα, εκ των οποίων τα 10 αφορούν την εστία που έχει εντοπιστεί στον Πόρο και την Τροιζήνα. Από τη συγκεκριμένη συρροή κρουσμάτων έχουν ήδη καταμετρηθεί περίπου 50 κρούσματα.
Η μεγάλη κινητικότητα του κορωνοϊού στην Αττική αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΕΟΔΥ και την επισήμανε το μεσημέρι της Τρίτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς αναφέροντας πως στην Αττική υπάρχουν 406 ενεργά κρούσματα, δηλαδή ισάριθμα άτομα που έχουν εμφανίσει τη λοίμωξη Covid-19 και των οποίων τα σχετικά τεστ δίδουν θετικό στον κορωνοϊό αποτέλεσμα.
Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων της Αττικής αφορούν κυρίως νέους, οι οποίοι όπως προκύπτει από τον έλεγχο και την ιχνηλάτηση έχουν επιστρέψει από διακοπές σε νησιά, και ιδίως νησιά δημοφιλή τουριστικά ή κοσμικά. Ως τόπος διακοπών αναφέρονται μάλιστα και κάποια από τα νησιά στα οποία ήδη τέθηκαν περιοριστικά μέτρα, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος,
Σύμφωνα άλλωστε και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 4 στα 10 κρούσματα αφορούν πλέον στη χώρα μας άτομα ηλικίας 18 έως 39 χρόνων, με τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων να καταλαμβάνουν μόλις το 16% του συνόλου των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ωστόσο, είναι οι ηλικιωμένοι εκείνοι που υφίστανται τις σοβαρότερες επιπτώσεις από την κυκλοφορία του κορωνοϊού και την ξέφρενη πορεία του στον πληθυσμό των νέων. Έτσι, μπορεί οι νέοι που είναι θετικοί στον κορωνοϊό να μην εκδηλώνουν σοβαρά συμπτώματα ή να είναι και τελείως ασυμπτωματικοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μεταδώσουν τον επικίνδυνο ιό στους μεγαλύτερους σε ηλικία και στους ευάλωτους με χρόνια προβλήματα υγείας οικείους τους – κι αυτό είτε σπεύσουν να κάνουν τον μοριακό έλεγχο είτε όχι.
Οπως πληροφορείται το protothema.gr, το υπουργείο Υγείας έχοντας αντιληφθεί το πρόβλημα με τους νέους που μετατρέπονται σε υπερ-μεταδότες μέσα στις ευρύτερες οικογένειές τους ετοιμάζει το αμέσως επόμενο διάστημα στοχευμένη ενημερωτική καμπάνια προς τον συγκεκριμένο πληθυσμό. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό θα καλούνται οι νέοι να απολαύσουν με ευθύνη τις διακοπές τους, αλλά κυρίως θα καλούνται να δείξουν την υπευθυνότητά τους αμέσως μόλις επιστρέψουν στην πατρική εστία. Με ποιο τρόπο; Μένοντας μακριά από τους αγαπημένους τους που θέλουν να προστατεύσουν, είτε πρόκειται για γονείς είτε για παππούδες και γιαγιάδες είτε για άλλα ευάλωτα πρόσωπα που θα κινδυνέψουν να εκτεθούν στον μολυσματικό ιό από την επαφή μαζί τους.