Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ, ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ

kiousis thomas

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ, ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ

Τελικά το πολύ αναμενόμενο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θήβας δεν μας έκανε πολύ σοφότερους για το θέμα του μαύρου υλικού, σκουριά από βιομηχανία σιδήρου (χαλυβουργία), που επιστρώθηκε στην παραλία Σαράντη. 

Βασικά ερωτήματα όπως αυτά γύρω από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον παρέμειναν αναπάντητα.

Από αυτά που μάθαμε:

– Η επίστρωση ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας με «χορηγό» και προμηθευτή, ιδιωτικές επιχειρήσεις.

– Η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας κατόπιν αυτοψίας, ζητά  με έκθεσή της (31/8), την αποκατάσταση του χώρου. Θα κάνει νέα έκθεση ελέγχου μετά την απομάκρυνση του υλικού.

– Από 1/9 ξεκινά η διαδικασία της απομάκρυνσης.

Η δημοτική αρχή ισχυρίστηκε ότι δε γνώριζε, αποποιήθηκε οποιαδήποτε δική της ευθύνη, την οποία έριξε και πάλι αποκλειστικά στον πρόεδρο της ΤΚ Χωστίων. Μάλιστα ο κ. δήμαρχος εγκάλεσε την αντιπολίτευση που δεν έδειξε γενναιοψυχία απέναντι στη δημοτική αρχή για την … αμεσότητα με την οποία αντέδρασε στο θέμα που ανέκυψε…!

Η ευθύνη όμως και της δημοτικής αρχής είναι μεγάλη. Στην ουσία σύρθηκε από τις εξελίξεις και την αντίδραση των πολιτών, υποβάλλοντας αίτημα για χημική εξέταση του υλικού προς το Γενικό Χημείο του Κράτους μόλις στις 31/07/2020, δηλαδή 50 ημέρες μετά την επίστρωση, με την απάντηση να αποστέλλεται προς το δήμο στις 10/08/2020 και να παίρνει πρωτόκολλο εισερχόμενου στις… 20/08/2020.

Θα ανέμενε κανείς ότι λόγω της σοβαρότητας του θέματος, ο δήμος ως επισπεύδων, ακόμα και μετά τις 31/7, θα επεδίωκε την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη λήψη των απαντήσεων.

Η καθυστέρηση ήταν σημαντική. Αν είχε ενεργήσει άμεσα θα είχε αποστείλει το δείγμα προς εξέταση αμέσως μετά την επίστρωση, δηλαδή περί τα μέσα Ιουνίου. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα οι απαντήσεις να δίνονταν λίγες μέρες μετά και η απόσυρση θα γινόταν περί τα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Πριν ξεκινήσει δηλαδή η καλοκαιρινή σεζόν και εκτεθεί τόσος κόσμος, προλαβαίνοντας παράλληλα τις έντονες βροχοπτώσεις του Αυγούστου και τα καταβρέγματα και αποφεύγοντας έτσι τον όποιο βαθύτερο εμποτισμό και τη διασπορά στο χώρο.

Για το θέμα της υγείας, επισημάναμε στο συμβούλιο, ότι θα θέλαμε η διαβεβαίωση – που δόθηκε από πλευράς δημάρχου – ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, να προερχόταν από κάποιον επίσημο πιστοποιημένο φορέα. Η απάντηση όμως που λάβαμε ήταν «είδατε εσείς κάπου να υπάρχει πρόβλημα από τέτοιο υλικό στην υγεία;».  

Να σημειωθεί, ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της ΔΕ Θίσβης, αλλά και Υγείας για όλο το δήμο, δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα καμία απολύτως αναφορά, ούτε με την επαγγελματική του ιδιότητα για το θέμα της υγείας. Το μόνο που επανέλαβε και αυτός, ήταν ότι ούτε ο ίδιος, ούτε η δημοτική αρχή έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.

Το αυτοκίνητο του δήμου (υδροφόρα) μετέβη εκεί –όπως μας ειπώθηκε-, κατόπιν αιτήματος του προέδρου για άλλη δουλεία (προετοιμασία εν όψει καλοκαιριού), όμως βρέθηκε να καταβρέχει το επίμαχο υλικό, χωρίς και σε αυτό η δημοτική αρχή να γνωρίζει κάτι.

Το θέμα της επίστρωσης του παραλιακού δρόμου με το μαύρο υλικό, καταδεικνύει με χαρακτηριστικό τρόπο την απουσία προκαθορισμένων διαδικασιών, ορθολογικού προγραμματισμού και την έλλειψη αποτελεσματικής οργάνωσης, διαχείρισης και εποπτείας στο δήμο.

Τώρα πέρα από τις ευθύνες, προέχει η προσεκτική, αποτελεσματική και ταχεία απομάκρυνση του υλικού ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

* Θωμάς Κιούσης, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων.

Σχετικά

2 Άποψη για τα “Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ, ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ”

  1. user

    Συγνώμη κ. Κιούση εσείς που μένετε ??? Μήπως έχετε μεταναστεύσει σε άλλο μέρος και σας λένε τα γεγονότα ?? Γιατί αν μένετε στο χωριό και η επίσκεψη σας είναι στο Σαράντη… δεν αντιληφθήκατε όπως αντιληφθήκαμε και εμείς ότι υπάρχει μια μαύρη άμμος η οποία δεν άρμοζε στον παραλιακό δρόμο ….Τώρα ξαφνικά ξυπνήσατε μετά από ένα μήνα και λέτε κάτσε να αρπάξω την ευκαιρία να γράψω κάτι και να ρίξω αλλού τις ευθύνες…. Όχι ότι δεν έχει ευθύνες ο δήμος ….έχει από την στιγμή που αφήνει ανθρώπους επικίνδυνους να αποφασίζουν αυτοί για εμάς ….είτε είναι ο αλαζόνας πρόεδρος που την έχει δει και νομίζει ότι είναι τσιφλίκι το χωριό του είτε είναι ο αντιδήμαρχος ο οποίος έκανε τα στραβά μάτια…..και έρχεσαι τώρα εσύ γράφεις μια π…….. έχουμε και μικρά παιδιά που διαβάζουν …. και αρχίζεις τις αερολογίες …. θεωρείς ότι υπάρχουν ευθύνες ??? Συμφωνώ …..βγές και κάνε μήνυση σε κάθε υπεύθυνο …προστάτεψε το χωρίο σου…γι αυτό σε ψηφίσαμε ….και όχι να γράφεις όποτε σου έρθει η αναλαμπή ….. γιατί η άμμος έπεσε Ιούνιο και όχι τώρα που βγήκε στο σφυρί …

  2. Σταμέλος Δημήτρης

    1. Τα σχόλια έχουν αξία όταν γίνονται επώνυμα.
    2. Είναι ανάγκη να γίνει υπεύθυνη εκτίμηση του κινδύνου για την υγεία , από την έκθεση των πολιτών και κυρίως των παιδιών στο υλικό επίστρωσης και ειδικά στην σκόνη του .
    3.Να διερευνηθεί η σκοπιμότητα χρήσης αυτού του υλικού .
    4. Να γίνει και δεύτερη χημική ανάλυση αναζητώντας και άλλα στοιχεία σε μικρότερες ποσότητες που πιθανών να έχουν σημαντική ρόλο στην υγεία του ανθρώπου αλλά και επίδραση στο περιβάλλον.
    5.Στις χαλυβουργίες χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη και υλικά σκράπ που πιθανόν να είναι ραδιενεργά. Συνεπώς πρέπει να γίνει και αντίστοιχος έλεγχος.
    6.Να ενημερωθεί το κοινό λεπτομερώς για όλα τα συμπεράσματα των ελέγχων.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα