Ερώτηση του ΚΚΕ για τις συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο της Θήβας

Τα προβλήματα στις συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με τη μορφή Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης. 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης, που απευθύνεται στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, έχει ως εξής: 

«Όπως έχουν αναφέρει με επιστολές τους φαντάροι προηγούμενων σειρών, αλλά και πρόσφατα με νέα επιστολή νεοσυλλέκτων φαντάρων της Ε’ ΕΣΣΟ 2020, επισημαίνουν μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την παραμονή τους στο στρατόπεδο του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν ότι τα μέτρα προστασίας της υγείας των φαντάρων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ανεπαρκή και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτα.

Στην επιστολή τους επισημαίνουν τα έντονα προβλήματα συγχρωτισμού που εκδηλώνονται στη μονάδα τόσο κατά την αναμονή ολοκλήρωσης των διαδικασιών στρατολογίας, αλλά και κατά τη διαδικασία των τεστ κορονοϊού. Μάλιστα τονίζουν ότι, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποτελεσμάτων από τα τεστ, οι φαντάροι συνωστίζονται στο Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδας και στο μοναδικό εστιατόριο, αφού έχουν κλείσει τα υπόλοιπα.

Αντίστοιχα η κατάσταση που επικρατεί στις τουαλέτες είναι άσχημη, δεν γίνονται τακτικές απολυμάνσεις, δεν υπάρχει σαπούνι, αντισηπτικό, χαρτί υγείας, χλωρίνη, ούτε καν σακούλες για τα σκουπίδια στους εσωτερικούς κάδους.

Την άσχημη κατάσταση έχει αναγνωρίσει και η διοίκηση της μονάδας, αφού σε ομιλία σε νεοσύλλεκτους παραδέχτηκε ότι οι υποδομές δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Πολλές φορές η ποιότητα του φαγητού είναι κακή. Οι δίσκοι και τα μαχαιροπίρουνα πλένονται από τους φαντάρους σε βρύσες εξωτερικά του εστιατορίου, χωρίς ζεστό νερό, χωρίς να γίνεται η αναγκαία απολύμανση σε πλυντήρια, ενώ αυτά υπάρχουν. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται και μεγάλοι κάδοι σκουπιδιών, χωρίς καπάκια, που δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στο χώρο του εστιατόριου.

Στις Μοίρες που μένουν οι φαντάροι οι συνθήκες δεν είναι καλύτερες. Καθημερινό φαινόμενο είναι να κόβεται το νερό για μία δύο ώρες και να μην υπάρχει παροχή νερού στις τουαλέτες ή να είναι βουλωμένες, ντουζιέρες σε άθλια κατάσταση και κάποιες φορές χωρίς ζεστό νερό. Στους θαλάμους δεν υπάρχουν τα αναγκαία μέτρα αποφυγής του συγχρωτισμού και δεν τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις μεταξύ των κρεβατιών. Σε όλους τους χώρους οι αναγκαίες απολυμάνσεις από πιστοποιημένα συνεργεία έχουν αντικατασταθεί από το φιλότιμο των ίδιων των φαντάρων που κάνουν απολύμανση, χωρίς όπως είναι φυσικό να διαθέτουν ούτε τα μέσα, ούτε την τεχνογνωσία γι’ αυτό.

Σημαντικό ζήτημα επίσης αποτελούν τα δεκάδες αδέσποτα σκυλιά εντός του στρατοπέδου, γεμάτα ασθένειες, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη φροντίδα και τα οποία πολλαπλασιάζονται συνεχώς, αφού η διοίκηση δεν λαμβάνει μέτρα για τη στείρωσή τους. Αυτή η κατάσταση αφ’ ενός είναι οδυνηρή για τα ίδια τα ζώα αφ’ ετέρου αποτελεί μια υγειονομική βόμβα εντός του στρατοπέδου.

Οι όποιες προσπάθειες γίνονται για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και πρόληψης εξάπλωσης του κορονοϊού από τους ίδιους τους φαντάρους και από στελέχη που ενδιαφέρονται να δώσουν λύση σε αυτά τα προβλήματα αμβλύνουν τις γωνίες, όμως δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης που ενώ γνωρίζει αυτή την κατάσταση, δεν κάνει τίποτα για να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και προστασίας της υγείας για τους φαντάρους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν άμεσα όλα τα παραπάνω προβλήματα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα;».  

Σχετικά