Ανεμογεννήτριες στα Χώστια-Άρθρο του Θωμά Κιούση

kiousis thomas

Αρκετή συζήτηση γίνεται και δικαίως, για το έργο εγκατάστασης εννέα ανεμογεννητριών στη θέση «Σταμάλιος – Τσούμα» της τοπικής κοινότητας Χωστίων.

Σε ότι με αφορά, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τη θέση μου τόσο στην τελευταία σχετική με το θέμα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θήβας, όσο και για τη συνέχεια.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 23/12/2019, που κατέληξε στην υπ’ αριθ. 345/2019 απόφαση, με τα τότε δεδομένα που μας προσκομίστηκαν, εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου για αυτές τις ανεμογεννήτριες και στην τοποθέτησή μου τόνισα ότι δε θα έπρεπε να υπάρχει οπτική επαφή με την παραλία Σαράντη και ακουστική όχληση κατοίκων και επισκεπτών, δεδομένης της μικρής απόστασης και του ανάγλυφου (απότομη κλίση) του ορεινού όγκου. Με βάση αυτόν τον όρο και προϋπόθεση, συνέδεσα τη θετική μου στάση, αναγνωρίζοντας την αγωνία των δημοτών και τη μεγάλη ανάγκη για ενίσχυση με πόρους (ανταποδοτικά κλπ), που πράγματι έχει η κοινότητα Χωστίων.

Από νεότερες πληροφορίες που έρχονται όμως στο φως για το έργο εγκατάστασης των εννέα ανεμογεννητριών, φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό, αυτές να κατασκευαστούν κατά μήκος της κορυφογραμμής του ορεινού όγκου στη ανατολική πλευρά της παραλίας.

Δε γνωρίζω αν είναι έτσι ή πρόκειται για μια γραφική απεικόνιση.

Σε αυτήν την περίπτωση όμως, η τοποθέτηση επί της κορυφογραμμής θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την παραλία Σαράντη, που είναι από τους πιο γνωστούς και σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς του δήμου Θήβας και της Βοιωτίας γενικότερα και θα επηρεάσει αρνητικά την επισκεψιμότητα, την τουριστική λειτουργία και ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής και την περιουσία των πολιτών.

Με δεδομένη την απόσταση και την κλίση του ορεινού όγκου, είναι σαν να έχουν οι πολίτες, επισκέπτες και μη, τις ανεμογεννήτριες πάνω από το κεφάλι τους, που όχι μόνον θα «κρύβουν» τον ορίζοντα, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η ακουστική όχληση, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με ανοιχτά τα παράθυρα.

Σε ότι με αφορά και για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, μένω σταθερός στις προτεραιότητες και προϋποθέσεις που είχα θέσει. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και αυτή τη στάση θα τηρήσω στη συνέχεια σε μελλοντικά δημοτικά συμβούλια και όπου αλλού χρειαστεί.

Αναλυτικά η τοποθέτησή μου καταγράφηκε και περιλαμβάνεται στα τηρούμενα πρακτικά της υπ’ αριθ. 345/2019 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Θήβας.

Θωμάς Κιούσης, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων

Σχετικά