Δέκα συλλήψεις για την επιστολή-«πραξικόπημα» των απόστρατων ναυάρχων κατά του Ερντογάν

Με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, αλλά και με κουρδικές οργανώσεις, συνδέουν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μερίδα των 104 απόστρατων ναυάρχων που υπέγραψαν την επίμαχη ανακοίνωση που στρέφεται ουσιαστικά κατά του… προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας Άγκυρας έχει ξεκινήσει «αυτεπάγγελτη έρευνα για το έγκλημα» και αποφασίστηκε η σύλληψη 10 υπόπτων προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων, ενώ για άλλους 4 αποφασίστηκε να κληθούν να καταθέσουν εντός 3 ημερών χωρίς να τεθούν υπό κράτηση, λόγω προχωρημένης ηλικίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν συλληφθεί όλοι οι ύποπτοι.
Η εφημερίδα Σαμπάχ, δημοσιοποιεί τη λίστα των 104 απόστρατων, σχολιάζοντας πως ανάμεσά τους υπάρχουν πρόσωπα που είδαν με «συμπάθεια» το επιχειρούμενο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016, ενώ κατηγορεί άλλους πως εκφράστηκαν με «συμπάθεια» για τη δράση του κουρδικού κόμματος PYD, που δρα στη Βόρεια Συρία κατά των τουρκικών σχεδιασμών.
Ειδική αναφορά γίνεται από την εφημερίδα, στους απόστρατους ναυάρχους Bulent Bostanoglu, Mesut Ozel, Turker Erturk, Deniz Cora και Ramazan Gem Gurdeniz (θιασώτης της «Γαλάζιας Πατρίδας»), δημοσιοποιώντας μάλιστα και φωτογραφίες τους.
Σύμφωνα με την Σαμπάχ, ο Bostanoglu το 2016 ήταν διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων. Κατά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15/7/2016 ο ίδιος με τη σύζυγό του παρευρίσκονταν σε μία γαμήλια τελετή και δεν συνελήφθη από τους πραξικοπηματίες όπως συνέβη με άλλους αξιωματικούς.
Όσον αφορά τον Ozel, αφήνονται αιχμές πως ο διοικητής της Ναυτικής Ακαδημίας το 2016, έλαβε τηλεφώνημα από συνάδελφό του που είχε συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες και μετά από παρέμβασή του αφέθηκε ελεύθερος στη συνέχεια.
O Erturk μπήκε στο στόχαστρο γιατί το 2019 φέρεται να δήλωσε για την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» και την τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία, πως: «Είναι καλύτερο να έχουμε Κούρδους (PKK / PYD) στην ομοσπονδιακή δομή σε αυτήν την περιοχή».
Για τον Cora επισημαίνει πως στο παρελθόν κατηγορήθηκε για σχέσεις με τη μυστική, κοσμική και υπερεθνικιστική οργάνωση Εργκένεκον, καθώς και για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 αλλά «αθωώθηκε σε αυτές τις υποθέσεις» σύμφωνα με τη Σαμπάχ.
Ο πέμπτος απόστρατος που αναφέρεται το δημοσίευμα, είναι ο «θεωρητικός» της «Γαλάζιας Πατρίδας» Ramazan Gem Gurdeniz, επισημαίνοντας πως αν και υπήρξε από τους βασικούς υποστηρικτές του εθνικιστικού δόγματος που σήμερα: «ο πρόεδρος Ερντογάν ηγείται του αγώνα στην Ανατολική Μεσόγειο», η υπογραφή του στην ανακοίνωση των 104 απόστρατων, μόνο «σκανδαλώδης» μπορεί να χαρακτηριστεί.
Την «κεφαλή επί πίνακι» των απόστρατων ζητάει ο Μπαχτσελί των «Γκρίζων Λύκων
Την «κεφαλή επί πίνακι» των 104 απόστρατων που υπογράφουν την ανακοίνωση κατά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ζητάει ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μ’ ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, αναθεματίζει οργισμένα την ανακοίνωση των απόστρατων ναυάρχων, ζητώντας να ληφθούν μέτρα εναντίον τους.
Γράφει συγκεκριμένα:
«Το κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης με οργή αναθεματίζει και απορρίπτει την αντιδημοκρατική απειλητική και ταυτόχρονα κηδεμονευτική ανακοίνωση που υπογράφεται από 103 απόστρατους ναυάρχους
Σε αυτό το πλαίσιο η γνώμη του κόμματός μας είναι πως πρέπει να λυθούν αμέσως τα κάτωθι μέτρα:
-Πρέπει να ξηλωθούν οι βαθμοί των Ναυάρχων οι οποίοι λειτουργώντας μεταμεσονύχτια υπέγραψαν ανακοίνωση που έχει τη μορφή τελεσίγραφου.
-Τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα πρέπει να καταργηθούν και οι συντάξεις τους να διακοπούν.
-Πρέπει να διεξαχθεί η πολύπλευρη δικαστική και διοικητική έρευνα για την δήλωση.
-Πρέπει με αποφασιστικότητα να ερευνηθεί το παρασκήνιο της δήλωσης που δημοσιεύτηκε με την υπογραφή 103 ναυάρχων που υποστηρίζουν την κηδεμονία, όπως και να βεβαιωθούν και να εντοπιστούν ποιοι περιλαμβάνονται σε αυτό το ρεζιλίκι.
Εν προκειμένω το θέμα είναι η πατρίδα, η δημοκρατία και η εθνική βούληση. Αναμφίβολα θα είναι βαρύ το κόστος της οποιοσδήποτε υποχώρησης η καθυστέρησης»…

Σχετικά