Κορωνοϊός: Ανέφικτο το τείχος ανοσίας 80% στα τέλη Αυγούστου – Πόσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, τα ποσοστά ανά ηλικία

«Άπιαστο όνειρο» φαντάζει η επίτευξη τείχους ανοσίας στο 80% στα τέλη του μήνα. Μειωμένοι οι εμβολιασμοί. Τι λένε οι ειδικοί.

Την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και η απροθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι ειδικοί προμηνύουν ένα δύσκολο φθινόπωρο, με γεμάτα νοσοκομεία και ΜΕΘ. Κι όλα αυτά, ενώ η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα έχει φτάσει στην Ελλάδα στο 79,1%, με προβλέψεις το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 90%.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έως τις 12 Αυγούστου και τις δύο δόσεις του εμβολίου ενάντια στην Covid-19 είχε κάνει μόλις το 61,1% των ενήλικων πολιτών, γεγονός που δείχνει ότι το επιθυμητό τείχος ανοσίας – στο 80% των ενηλίκων – δεν θα έρθει μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, όπως ευελπιστούσαν κυβέρνηση και ειδικοί.
poster

«Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι αξιοσημείωτο, απέχει όμως αρκετά από την διασφάλιση της συλλογικής ανοσίας για την μείωση της διασποράς, και απ’ ότι φαίνεται, είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί αυτό το καλοκαίρι» δήλωσε στην ενημέρωση της Πέμπτης ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης σε συνέντευξή του τόνισε πως το Φθινόπωρο βρίσκει την Ελλάδα σε μία κακή κατάσταση, «Το 51% των πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό δεν φτάνει για να μπορούμε να συζητάμε για συγκράτηση του τέταρτου κύματος της πανδημίας», πρόσθεσε.

«Ο στόχος να έχει καλυφθεί έναντι του ιού το 80% του ελληνικού πληθυσμού φαντάζει αδύνατος έως τα τέλη του μήνα, μιας και το 40% παραμένουν ακόμη ανεμβολίαστοι» είπε από την πλευρά του ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Για την πορεία προς την ανοσία της αγέλης, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως δεδομένου ότι βρισκόμαστε κοντά στο 60% ανοσίας στη χώρα μας, μας χωρίζει ένα 25% για να φτάσουμε στο 85%, το οποίο θα σημάνει και την λήξη της πανδημίας. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο καθηγητής, υπάρχει ένας οδυνηρό σενάριο να φτάσουμε εκεί: «Ενδέχεται να θρηνήσουμε πολλά θύματα και να γεμίσουν οι ΜΕΘ με ασθενείς, για να καλυφθεί αυτή η διαφορά του 25%».

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επέστησε την προσοχή, καθώς όπως είπε τις τελευταίες ημέρες οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί πάρα πολύ, λόγω του καύσωνα, των διακοπών και των πυρκαγιών και απηύθυνε έκκληση «όταν επιστρέψει ο κόσμος από τις διακοπές, να πάει να εμβολιαστεί», σημειώνοντας πως το πλάνο για τείχος ανοσίας γύρω στο 80% στο τέλος Αυγούστου «θα μείνει όνειρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να το φτάσουμε». Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Παγώνη επισήμανε ότι από Σεπτέμβριο πρέπει να τρέξουμε έναν μαραθώνιο για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, καθώς «δεν υπάρχει άλλη σωτηρία».

Ποιοι έχουν εμβολιαστεί – Τα ποσοστά ανά ηλικία

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, όπως τόνισε σε ανάρτησή του στο Facebook o υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, το 61,1% των ενήλικων πολιτών έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του πρόγραμμα, ενώ το 65,1% έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση.

Ο κ. Σκέρτσος παράλληλα παρουσίασε δεδομένα που δείχνουν πως η πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας στη διάρκεια του τέταρτου κύματος είναι σημαντικά μικρότερη από την αυτή στα προηγούμενα κύματα, με τον εμβολιασμό και το εκτεταμένο testing να παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.

Η ανάρτησή του αναλυτικά:

«Καθώς βρισκόμαστε ήδη στην 7η εβδομάδα από την έναρξη του 4ου κύματος της πανδημίας, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε την επίδραση του εμβολιασμού στην προστασία της δημόσιας υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τους εξής παράγοντες:

αντιμετωπίζουμε μια πολύ πιο επιθετική μετάλλαξη του ιού από τις – προηγούμενες (έως 100% πιο μεταδοτική από την αρχική εκδοχή του)
η οικονομία και η κοινωνία λειτουργούν χωρίς lockdown
5,8 εκ. ενήλικοι πολίτες (δηλαδή 65,1% των ενηλίκων) έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση ή έχουν κλείσει το πρώτο τους ραντεβού και 61,1% των ενηλίκων πολιτών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

ς δούμε πρώτα τα μεγέθη του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα (με τουλάχιστον μια δόση ή κλεισμένο ραντεβού):

12-17 ετών 52.127 ανήλικοι ή 7,2% επί του ηλικιακού group
18-29 ετών 618.305 πολίτες ή 44,1% επί του ηλικιακού group
30-44 ετών 1.196.972 πολίτες ή 56,1% επί του ηλικιακού group
45-59 ετών 1.608.446 πολίτες ή 69,5% επί του ηλικιακού group
60+ 2.381.499 πολίτες ή 77,6% επί του ηλικιακού group

Με αυτά τα εμβολιαστικά δεδομένα η πίεση στο σύστημα υγείας είναι έως τώρα 3-4 φορές μικρότερη από την πίεση που δεχόταν στα προηγούμενα κύματα όταν είχαμε αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων και ήμασταν υποχρεωμένοι να επιβάλλουμε οριζόντια περιοριστικά μέτρα κινητικότητας των πολιτών, ακριβώς επειδή δεν είχαμε τον εμβολιασμό και το εκτεταμένο testing που πραγματοποιείται σήμερα.

Τα βασικά μεγέθη έχουν ως εξής:

2.942 κρούσματα ημερησίως (7ήμερος κυλιόμενος ημερήσιος δείκτης κρουσμάτων)
24.543 ενεργά κρούσματα
1.807 νοσηλευόμενοι στην επικράτεια
226 διασωληνωμένοι ασθενείς
17 θάνατοι ημερησίως (7ήμερος κυλιόμενος ημερήσιος δείκτης θανάτων)

Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, ο εμβολιασμός προστατεύει σημαντικά από τη βαριά νόσηση και αυτό επιβεβαιώνεται από τα έως τώρα δεδομένα, καθώς βλέπουμε εμβολιασμένους πολίτες να κολλάνε μεν τον ιό αλλά να νοσούν πολύ ελαφρύτερα από τους ανεμβολιαστους και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία να αφορούν πρωτίστως σε ανεμβολίαστους ασθενείς.

Το μήνυμα, λοιπόν, είναι ένα: Τα εμβόλια είναι ασφαλή και σώζουν ζωές γι’ αυτό μην καθυστερήσετε άλλο να κλείσετε το ραντεβού σας για τον εμβολιασμό μόλις επιστρέψετε από τις διακοπές σας, εδώ https://emvolio.gov.gr.

Και, ταυτόχρονα, όσοι είναι ανεμβολίαστοι ας δείξουν πολύ μεγάλη προσοχή στις επαφές που θα έχουν με ευπαθείς και ηλικιωμένους μετά τις διακοπές τους, κάνοντας test μόλις επιστρέψουν και επιλέγοντας την αποχή από στενές επαφές με τους πιο ευάλωτους συγγενείς και φίλους για μια εβδομάδα».

Σχετικά