35η Επέτειος Επανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Λουκά (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου η Τοπική μας Εκκλησία εόρτασε την 35η επέτειο επανακομιδής των ιερών λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου Λουκά στην Ιερά Μονή του από την Ιταλία, όπου ευρίσκοντο για 500 και πλέον χρόνια.

Στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στο μεγαλόπρεπο Καθολικό της Μονής, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, ο οποίος ήταν αδελφός της Μονής όταν έγινε η επανακομιδή των ιερών λειψάνων του Οσίου Λουκά από την Ιταλία το 1986 και μάλιστα συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της Τοπικής μας Εκκλησίας με επικεφαλής τον νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο, που μετέβη στην Ιταλία για να παραλάβει τα ιερά λείψανα του Οσίου Λουκά.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Όσιο Λουκά και την επαναφορά των ιερών του λειψάνων πριν από 35 χρόνια ενθυμούμενος την συγκίνηση και χαρά κλήρου και λαού, που μετά από 526 χρόνια υποδέχονταν στο Μοναστήρι Του τον προστάτη τους και έναν εκ των αναμορφωτών του μοναχικού βίου στον Ελλαδικό χώρο τον 10 αιώνα. Αναφέρθηκε στην προσφορά της Μονής στην Εκκλησία και το Γένος και τόνισε ότι το Καθολικό δεν είναι νεκρός χώρος ή απλώς μουσειακός χώρος, όπως κάποιοι θέλουν, αλλά ζωντανός λειτουργικός χώρος παρουσίας του Θεού.

Προ της απόλυσης έγινε η μεταφορά των ιερών λειψάνων του Οσίου Λουκά από το κέντρο του Καθολικού, όπου είχαν μεταφερθεί για την εορτή, στη βόρεια πλευρά του Ναού και στη μαρμάρινη Λάρνακα, όπου και ήταν τοποθετημένα από την ανακομιδή εκ τάφου και τα εγκαίνια του Καθολικού το 1011 μ.Χ. μέχρι το 1460 μ.Χ., που οι μοναχοί λόγω της Τουρκοκρατίας αναγκάσθηκαν να απομακρύνουν τα ιερά λείψανα από τη Μονή και στην ίδια θέση επανατοποθετήθηκαν το 1986 κατά την επανακομιδή τους από την Ιταλία.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος με τους Πατέρες της Μονής τέλεσαν Εσπερινό και Παράκληση στον Όσιο Λουκά.

Το απόγευμα του Σαββάτου 11 Δεκεμβρίου 2021, παραμονή της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος του ομωνύμου χωρίου. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στον Άγιο Σπυρίδωνα και στην συμμετοχή του στην Α΄Οικουμενική Σύνοδο.

thibon epeteios 6
thibon epeteios 7
thibon epeteios 1
thibon epeteios 1
thibon epeteios 1
thibon epeteios 1

Σχετικά