Δύο δωρεάν self test σε όλους για τις γιορτές -– Νέα μέτρα μετά αν χρειαστεί

«Η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά». Με αυτή τη φράση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την ανατροπή με τα νέα μέτρα ενόψει των γιορτών.

Τα ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά δεν θα γίνει τελικά με rapid test επί πληρωμή και από τους εμβολιασμένους πολίτες αλλά με ισχυρή σύσταση από την Πολιτεία όσοι βγούν να διασκεδάσουν, να το κάνουν με selt test. «Όλοι μας, εμβολιασμένοι και μη, πρέπει να κάνουμε self test», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, σημειώνοντας ότι δέχτηκε εισηγήσεις για rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης που θα το πλήρωναν από την τσέπη τους και οι εμβολιασμένοι, αλλά «τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του». Κάλεσε δε τους πολίτες να μη μείνουν στα δυο τεστ που θα δώσει η Πολιτεία, αλλά όποτε το κρίνουν, για να προστατεύσουν αυτούς που αγαπούν, να κάνουν να κάνουν επιπρόσθετα self test.
Ανοιχτό για… καλή χρονιά με νέα μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανακοίνωσε σχέδιο δυο φάσεων, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται νέα μέτρα, αλλά δεν απέκλεισε και να ληφθούν αν χρειαστεί ανάλογα με την κατάσταση μετά τις γιορτές.

Αναφερόμενος στη δεύτερη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης, είπε ότι αυτό αφορά στις πρώτες εβδομάδες του 2022 και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα εκείνης της περιόδου. Και στη “φαρέτρα” της κυβέρνησης, εφόσον χρειαστεί, θα μπουν η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση, όχι το κλείσιμο των σχολείων. «Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά