Εφιαλτική διαδρομή του ελληνικού κονβόι – Δέχτηκαν πυροβολισμούς τα πρώτα οχήματα

Θρίλερ η εκκένωση της Μαριούπολης από τους Έλληνες με 21 αυτοκίνητα – Σύμφωνα με ουκρανικά κανάλια, οι Ρώσοι σχεδιάζουν προβοκατόρικο χτύπημα, υπό την ψεύτικη σημαία του ουκρανικού Τάγματος του Αζόφ – Για μια απόσταση 200 χιλιομέτρων, η αυτοκινητοπομπή έκανε επτά ώρες – Πολλοί έμειναν από καύσιμα – Στο κονβόι μαζί με τα τηλεοπτικά τους συνεργεία οι δημοσιογράφοι Αλέξης Κουβέλης, Χρήστος Μαζανίτης, Σταύρος Ιωαννίδης, Σωτήρης Δανέζης, Σπύρος Λάμπρου, Γιώργος Σιδέρης, Γιάννης Χαραμίδης, Σπύρος Λάμπρου
Συνεχίζεται η αγωνιώδης επιχείρηση εκκένωσης από τη Μαριούπολη, με την πομπή των 21 αυτοκινήτων με τους 82 Έλληνες πολίτες να έχει φτάσει στη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτοκίνητο με το οποίο απομακρύνθηκαν οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΙ έμεινε από καύσιμα και έτσι απόψε θα μείνουν στη Ζαπορίζια. Εκεί βρίσκονται επίσης τα οχήματα που μετέφεραν τους απεσταλμένους του Star, του Alpha, του Open, του ΑΝΤ1, του MEGA και της ΕΡΤ. Προβλήματα με καύσιμα και λάστιχα αντιμετώπισαν και άλλα αυτοκίνητα, ενώ ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 μετέδωσε πως κάποια λάστιχα έσκασαν από πυροβολισμούς.

«Σκοπευτές μάς σημάδευαν, υπάρχουν μπλόκα φιλορώσων αυτονομιστών»

«Δεν ήθελαν να περάσουμε. Ειδικοί σκοπευτές μάς κοίταζαν και σημάδευαν. Υπήρχαν παιδιά. Οι έλεγχοι είναι μεγάλοι. Ακούγονταν εμβατήρια στη Ζαπορίζια», έτσι περιέγραψε την έως τώρα διαδρομή ο δημοσιογράφος του Alpha στη Μαριούπολη, Αλέξης Κουβέλης.

«Δεν συναντήσαμε εμπόδια στην έξοδο από τη Μαριούπολη. Πέντε χιλιόμετρα αργότερα άρχισαν τα προβλήματα. Οι Ρώσοι στρατιώτες μάς σημάδευαν με τα όπλα. Αιφνιδιάστηκαν. Χάσαμε κάποια στιγμή μισή με μία ώρα» μετέδωσε, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος, Σωτήρης Δανέζης από το κανάλι OPEN, ο οποίος πρόσθεσε ότι συνάντησε πολλά μπλόκα Ρώσων αυτονομιστών. 

Όπως είπε ο δημοσιογράφος, τα πρώτα αυτοκίνητα της φάλαγγας χτυπήθηκαν, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν υπάρχουν απώλειες. «Ξεκινήσαμε στις 11 το πρωί με περισσότερα από 40 αυτοκίνητα κυρίως με γυναίκες και μικρά παιδιά από τη Μαριούπολη. Μόλις περάσαμε την έξοδο της Μαριούπολης, πέσαμε σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων, με τους στρατιώτες να έχουν τα όπλα παρατεταμένα και να μας σημαδεύουν» είπε αρχικά ο ρεπόρτερ στο δελτίο ειδήσεων του OPen.

Στη συνέχεια υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, με το κονβόι να συνεχίζει την πορεία του, όμως σε ένα σημείο χρειάστηκε να μπει σε χωματόδρομο και εκεί «τα πρώτα αμάξια δέχθηκαν πυρά. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αναστροφή και να φύγουμε με σκασμένα λάστιχα».

Το κονβόι θα διανυκτερεύσει στη Ζαπορίζια, ενώ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, θα υπάρξει επικοινωνία με τον Έλληνα πρέσβη και το ΥΠΕΞ, για να διαπιστωθεί αν όλα τα μέλη της αποστολής έχουν φτάσει στο σημείο με ασφάλεια.

protothema.gr

Σχετικά