Καιρός: Σοβαρή ψυχρή εισβολή, επιπέδου «Ελπίδας» φέρνει (;) χιόνια στη Βοιωτία-ΒΙΝΤΕΟ

Συμφωνούν πλέον σχεδόν όλα τα προγνωστικά καιρικά μοντέλα για τη σοβαρή ψυχρή εισβολή κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, ακόμα και την πιθανότητα (αυξημένη με τα σημερινά στοιχεία) να χιονίσει και μέσα στην Αθήνα.

Δεύτερο «χτύπημα» χιονοπτώσεων αναμένεται να σαρώσει τη Βοιωτία αν δεν αλλάξουν τα μοντέλα.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το ευρωπαϊκό καιρικό προγνωστικό μοντέλο ECMWF που είναι και το πιο «φειδωλό» στην «πρόγνωση» ψυχρών εισβολών και χιονοπτώσεων, δείχνει ξεκάθαρα την κάθοδο πολικής προέλευσης αερίων μαζών στη χώρα μας.

Ουσιαστικά μοιάζει με μια «αντιγραφή» της Ελπίδας σε σχέση με τα ψυχρά χαρακτηριστικά της, αυτή η κακοκαιρία που φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει από την Πέμπτη και έως την επόμενη Κυριακή, με τη θερμοκρασία να πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πολύ κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή.

Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται όχι μόνο σε ορεινά, αλλά ακόμα και σε ημιορεινά και χαμηλά υψόμετρα, ενώ τα σημερινά στοιχεία θέλουν τα χιόνια να φτάνουν ακόμα και μέσα στην Αθήνα.

Εχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αποτυπώνεται ανάγλυφα στο βίντεο, ο χάρτης με τη χιονοκάλυψη της χώρας, που δείχνει ότι έως και τις 14 Μαρτίου χιόνια θα πέσουν σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Με μωβ αποχρώσεις στον πρώτο χάρτη θα δείτε τις πολικής προέλευσης αέριες μάζες να κατεβαίνουν προς τη χώρα μας, στο δεύτερο χάρτη την κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών πάνω από την Ευρώπη και στον τρίτο τις χιονοπτώσεις (μωβ αποχρώσεις) πάνω από την Ελλάδα. Τέλος, ο χάρτης χιονοκάλυψης, άκρως εντυπωσιακός για δεδομένα Μαρτίου…

Θα παρακολουθούμε καθημερινά την εξέλιξη και θα σας ενημερώνουμε με νέα δεδομένα από τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα.

Σχετικά