Γιατί η τιμή της βενζίνης στην Κύπρο είναι πιο φθηνή από την Ελλάδα, η Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής απαντά

Ενώ στην Ελλάδα η τιμή της βενζίνης «σκαρφαλώνει» προς τα 2,5 ευρώ, στην Κύπρο η τιμή της αμόλυβδης παραμένει στα 1,37 ευρώ το λίτρο και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,96 ευρώ το λίτρο.

Σήμερα, Τετάρτη 9 Μαρτίου, η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται πάνω από τα δύο ευρώ, η τιμή του πετρελαίου κίνησης στα 1,90 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,60 ευρώ το λίτρο.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, «έτσι όπως πάει θα φθάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο».

Η κα Ζάγκα αναρώτηθηκε: «Τα διυλιστήρια τι κάνουν; Ενώ δεν αγοράζουν συνέχεια και διαθέτουν από τα αποθέματά τους, τα τιμολόγια που μας στέλνουν είναι συνεχώς με αυξήσεις. Η τιμολόγησή τους γίνεται με τις τρέχουσες αυξημένες τιμές κι όχι με την τιμή που αγόρασαν το πετρέλαιο που είναι χαμηλότερη, κι έτσι αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τις αυξήσεις που μας βάζουν».

«Ο υπουργός Ανάπτυξης ελέγχει εμάς, μας βάζει πλαφόν αλλά είμαι περίεργη αν και πώς ελέγχει τα διυλιστήρια» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Ζάγκα. «Φωνάζουμε χρόνια τώρα ότι η βενζίνη στην Ελλάδα είναι παράλογα πανάκριβη, είναι είδος πολυτελείας, γιατί έχει 24% ΦΠΑ και υψηλό ΕΦΚ, είναι άδικο. Γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει ένα βήμα σε αυτό;», σημείωσε.

Σε ερώτηση γιατί υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις τιμές των καυσίμων σε Ελλάδα και Κύπρο, η κ. Ζάγκα απάντησε ότι εκεί έχουν πολύ μικρό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και πολύ μικρότερο ΦΠΑ.

Αναφορικά με την αυξημένη τιμή των καυσίμων, η οποία υπάρχει στα νησιά και έχει να κάνει με το κόστος των μεταφορικών, η κ. Ζάγκα κατάγγειλε ότι «ενώ υπάρχει ειδικό Ταμείο Μεταφορικών που πληρώνουμε όλοι για τα μεταφορικά, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, δεν τα αποδίδουν στους πρατηριούχους που τα δικαιούνται στα νησιά αλλά τα βάζουν στον Προϋπολογισμό. Δεν είναι άδικο;».

Για το κλείσιμο, η κ. Ζάγκα ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλά θέματα γύρω από τα καύσιμα που αποσιωπώνται και πάντα “κακός” είναι ο πρατηριούχος. Άλλο σημαντικό θέμα είναι το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο καυσίμων το οποίο και σήμερα ανθεί», τόνισε η κ. Ζάγκα.

Σχετικά