Επιτροπή Πολιτών Χωστίων – Σαραντίου:ΟΧΙ στην παράδοση των ακτών μας στις ιχθυοκαλλιέργειες

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Όλο και περισσότερες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας εγκαθίστανται στις ακτές της περιοχής μας, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Στην ανατολική πλευρά του Όρμου Σαράντι, στην θέση «Τσούμα» σχεδιάζεται η ίδρυση δύο πλωτών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας 20 στρεμμάτων καθεμιάς, δυναμικότητας 230 τόνων ετησίως, της καθεμιάς από την εταιρία GOLDEN FISH FARM A.E.. Οι δύο μονάδες και οι εγκαταστάσεις τους θα είναι ορατές από τον δρόμο που κατεβαίνει για το Σαράντι και από την δυτική πλευρά της παραλίας.

Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ):

Οι πλωτοί ιχθυοκλωβοί θα επιπλέουν με τη βοήθεια πλωτήρων. Πιο συγκεκριμένα (για την μία μονάδα) προβλέπονται:

– A. Κυκλικός κλωβός εισροής γόνου, περιμέτρου Π=60 μέτρων και βάθους 10 μέτρων, 4 τεμάχια,

– Β. Κυκλικός κλωβός διαχείρισης ιχθύων, περιμέτρου Π=60 μέτρων και βάθους 10 μέτρων, 2 τεμάχια,

– Γ. Κυκλικός κλωβός εκτροφής ιχθύων, περιμέτρου Π=60 μέτρων και βάθους 10 μέτρων, 12 τεμάχια,

– Δ. Αγκυροβολημένη εξέδρα εργασίας διαστάσεων 15 Χ 15 μ, με οικίσκο για προσωρινή αποθήκευση τροφών και πρώτων υλών για τη λειτουργία της μονάδας πάχυνσης θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων,

Η εγκατάσταση και στήριξη των ιχθυοκλωβών στην επιλεγμένη θέση γίνεται με τη βοήθεια συστοιχίας αγκύρων. Η αγκυροβόληση των ιχθυοκλωβών ακολουθεί την ίδια αρχή με αυτή των πλοίων.

Στις πλωτές εγκαταστάσεις δύναται να υπάρχουν και αυτοκινούμενες εξέδρες διαφόρων διαστάσεων. Βοηθητικά, θα χρησιμοποιείται και λοιπός μηχανολογικός εξοπλισμός όπως: Διανομείς τροφής, μηχανικός ζυγός, ραδιοτηλέφωνα VHF, αντλία και διαλογέα ψαριών, οξυγονόμετρο, pHμετρο, στερεοσκόπιο, αναμικτήρα τροφής, κ.λπ.

Η συνολική ισχύς του μηχανολογικού εξοπλισμού (εξωλέμβιες μηχανές θαλάσσης), ο οποίος αφορά αποκλειστικά τα πλωτά μέσα που θα χρησιμοποιούνται, ανέρχεται σε περίπου 100hp.

Η υπό ίδρυση πλωτή μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας θα υποστηρίζεται από εταιρίες του κλάδου για την πλύση των διχτυών, την συσκευασία των ιχθύων και για την αγορά και προμήθεια γόνου.

Η Επιτροπή Πολιτών Χώστια-Σαράντι θεωρεί ότι η εγκατάσταση των δύο αυτών μονάδων, που θα γίνει μέσα σε μία προστατευόμενη περιοχή NATURA, θα έχει ως συνέπεια την μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων και την καταστροφή του πυθμένα σε μεγάλη ακτίνα και θα είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για την τουριστική ανάπτυξη στο Σαράντι.

Ο νότιος, νοτιοδυτικός, νοτιοανατολικός , δυτικός καιρός και τα θαλάσσια ρεύματα που επικρατούν στην περιοχή θα μεταφέρουν τα υπολείμματα των ψαροτροφών και τα επιπλέοντα ιχθυέλαια, που αποτελούν βασικό συστατικό αυτών, στην παραλία Σαράντι γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ολική καταστροφή στην θάλασσα και την παραλία του οικισμού και τραγικές περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες στον οικισμό.

Για αυτούς τους λόγους και το Τοπικό Συμβούλιο Χωστίων, που συνεδρίασε στις 11 Φεβρουαρίου 2022, γνωμοδότησε αρνητικά με ψήφους 5-0 και για τις δύο μονάδες.

Η Επιτροπή Πολιτών Χωστίων-Σαράντη θεωρεί ότι οι ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες πρέπει να μεταφερθούν στο ανοιχτό πέλαγος ή και σε περιοχές με καλή κυκλοφορία του νερού. Και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πριν να είναι πολύ αργά ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε καταστρέφοντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο κρίσεων. Για αυτό αυτό λέμε:

Όχι σε κάθε νέα τέτοια εγκατάσταση ιχθυοτροφείου στον κλειστό Κορινθιακό Κόλπο.

Να γίνει έλεγχος τήρησης των όρων αδειοδότησης στα λειτουργούντα ιχθυοτροφεία και

Να ληφθούν άμεσα μέτρα απομάκρυνσης όλων των εγκαταλειμένων ιχθυοτροφείων γιατί ρυπαίνουν την θάλασσα και αποτελούν κίνδυνο για την ναυσιπλοϊα.

Χώστια 12 Μαρτίου 2022

 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΩΣΤΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΙΟΥ

Σχετικά