Εύβοια:Κινητοποίηση για τις ανεμογεννήτριες την Κυριακή 10 Απριλίου

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα, με σχετική ανακοίνωση της, καλεί στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Απριλίου και ώρα 11πμ, στο λιμάνι των Νέων Στυρών Ευβοίας, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ!

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΣΤΥΡΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΤΗΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»

Τις τελευταίες δεκαετίες στη Στερεά Ελλάδα, γινόμαστε μάρτυρες της ακραίας λεηλασίας της φύσης με τη μετατροπή του σ’ ένα τεράστιο ενεργειακό βιομηχανικό κέντρο. Όλη η περιοχή είναι αντιμέτωπη με αλλαγές μεγάλης κλίμακας που στον πυρήνα τους έχουν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου, κάτι που έγινε ακόμα πιο κατανοητό με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη. Η απελευθέρωση της ενέργειας, η τελευταία αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από 80%, είναι η άλλη όψη της καταστροφικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης, που βυθίζουν όλη την κοινωνία στην φτώχεια, για να κερδίζουν μυθικά ποσά οι ενεργειακοί κολοσσοί.

Εδώ και καιρό ο λαός ξεσηκώνεται ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα των αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα. Δεκάδες χιλιόμετρα νέας οδοποιίας ανοίγονται μέσα σε παρθένα δάση και σε απάτητες πλαγιές. Χιλιάδες τόνοι (ενισχυμένου με χάλυβα) σκυροδέματος φυτεύονται μια για πάντα στις κορυφογραμμές. Η Εύβοια, η Φωκίδα και η Βοιωτία, έχουν πληγεί από τεράστια αιολικά πάρκα, που καταστρέφουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.

Ήδη μόνο στο Δήμο Καρύστου λειτουργούν περισσότερες από 415 ανεμογεννήτριες, ενώ σχεδιάζεται να φτάσουν τις 1000. Πολλοί οικισμοί αλλά και αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής έχουν ήδη περικυκλωθεί ή και πληγεί από Α/Γ. Τα υπό αδειοδότηση πέντε αιολικά πάρκα στην περιοχή θα δώσουν την χαριστική βολή στον οικισμό των Στύρων και στον αρχαιολογικό χώρο του Αγ. Νικολάου, ενώ το νέο αιολικό πάρκο στο Νημποριό (Θέση «Πυργάρι») κυριολεκτικά θα εκδιώξει τους κατοίκους των γύρω οικισμών και θα εξαφανίσει μοναδικές ρωμαϊκές αρχαιότητες, σε όλη την έκταση του βουνού. Η αδειοδότηση πια τέτοιων έργων μπορεί να γίνεται εύκολα, ύστερα από το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο τερατούργημα που εκπόνησε η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας πιο επιθετικά το καταστροφή του περιβάλλοντος. Ο κατάλογος της καταστροφής, προβλέπει την καταπάτηση δασικών εκτάσεων, την κατάργηση Εθνικών Δρυμών, αδειοδοτήσεις σε προστατευμένες περιοχές Νatura, για τεράστια αιολικά πάρκα. Η προστασία του περιβάλλοντος αντιμετωπίζεται πλέον ως γραφειοκρατική αγκύλωση, ιδεοληψία και εμπόδιο στις ιδιωτικές επενδύσεις που πρέπει να παραμεριστεί.

Όλα τα παραπάνω με το πρόσχημα της «πράσινης» ανάπτυξης, που φέρνει τεράστια κέρδη σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ελάχιστες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και πανάκριβο ρεύμα για το λαό.

Καμιά άλλη ανεμογεννήτρια στην Εύβοια και σε όλη τη Στερεά!

• Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων.

• Να μη γίνει κανένας δασικός αποχαρακτηρισμός και αλλαγή χρήση γης πυρόπληκτων και προστατευόμενων περιοχών.

• Να προστατευθούν, τα αρχαιολογικά μνημεία στο λόφο «Πυργάρι».

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των κατοίκων, την Κυριακή 10 Απριλίου, στο λιμάνι των Ν. Στύρων στις 11 π.μ., ενάντια στην επικείμενη εγκατάσταση πέντε αιολικών πάρκων και υποσταθμού στην περιοχή.

Παλεύουμε και καλούμε τον κόσμο της εργασίας να παλέψουμε από κοινού , για μια κοινωνία που θα στοχεύει στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών σε όλα τα επίπεδα , με σεβασμό στη φύση της οποίας είμαστε κομμάτι. Για να ανατρέψουμε τις πολιτικές που ισοπεδώνουν την κοινωνία, για να εξασφαλίσουν κέρδη στο κεφάλαιο σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Σχετικά