Ανησυχητικό μήνυμα Τσελέντη για τους σεισμούς στη Θήβα-Οι κάτοικοι να ακολουθούν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τα γνωστά μέτρα αντισεισμικής προφύλαξης

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχολιάζει τις απανωτές σεισμικές δονήσεις στη περιοχή της Θήβας

Η ανάρτηση αναφέρει:

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 05:12 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.3 στην κλίμακα Richter.

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 48 χλμ. ΒΔ των Αθηνών όπου έγινε αισθητός.Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 5 χλμ. Α της πόλης της Θήβας με εστιακό βάθος 14Χμ.Στο χάρτη παρουσιάζονται όλοι οι σεισμοί με μέγεθος >=4 που έχουν γίνει από το 2020 που ξεκίνησε η δράση στη περιοχή (4.4R, 4 Δεκ. 2020 ) με το τελευταίο το σημερινό με τον αριθμό [5].

Η σεισμική δράση συσχετίζεται με δύο ρήγματα, που είναι στις τεκτονικές δομές του ρήγματος Υλίκης και ρήγματος Καλλιθέας (Ανατολικά). Μετατόπιση της σεισμικότητας προς άλλα μεγάλα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής δεν βλέπουμε.

Βέβαια το ρήγμα της Καλλιθέας θέλει κάποια προσοχή γιατί το 1914 μας είχε δώσει ένα κάπως ισχυρό σεισμό αλλά εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καμία ακρίβεια στον υπολογισμό των επικέντρων κσι των μεγεθών.

Επειδή η Θήβα έχει γενικά άσχημη δόμηση και μεγάλο μέρος της πόλης είναι κτισμένο πάνω σε χαλαρός σχηματισμούς μπορεί και ένας μεσαίου μεγέθους σεισμός, της τάξης του 5, να προκαλέσει σημαντικές αστοχίες στα κτίρια γι’ αυτό πρέπει να γίνει μία πρώτη αποτύπωση των ευάλωτων αυτών κτιρίων από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ή αν δεν υπάρχει προσωπικό να αναθέσει το έργο στο τοπικό τεχνικό επιμελητήριο.

Όπως συνιστούμε πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις, που έχουμε αυξημένη σεισμική δράση, κοντά σε αστικά κέντρα απαιτείται κάποιος βαθμός ετοιμότητας και οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τα γνωστά μέτρα αντισεισμικής προφύλαξης.

Το Γεωδυναμικό έχει πυκνώσει τα σεισμολογικά δίκτυα του στη περιοχή και μελετά με μεγάλη ακρίβεια το φαινόμενο.(**) Στο διάγραμμα ο χρόνος είναι Greenwich (-3h)(**) Οι σεισμικές τομές είναι αποτέλεσμα της ανάλυσης που έκανε ο εξαιρετικός συνεργάτης μου Αναπλ. Καθηγ Γιώργος Καβύρης στο Παν/μιο Αθηνών με τον οποίο έχουμε στενή συνεργασία για την ερμηνεία του φαινομένου.

Σχετικά