Μουλκιώτης:Ένοχη σιωπή Σκρέκα για την μεταφορά απορριμμάτων στoν ΧΥΤΑ Θήβας-BINTEO

Γιώργος Μουλκιώτης:

«Ένοχη σιωπή Σκρέκα για την μεταφορά απορριμμάτων στoν ΧΥΤΑ Θήβας.

Ούτε λέξηγια την “ταμπακιέρα”.

Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κορεσμού του ΧΥΤΑ Θήβας.»

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας, Γιώργου Μουλκιώτης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την λειτουργία του ΧΥΤΑ Θήβας. 

Ο Γιώργος Μουλκιώτης επεσήμανε εξ’ αρχής ότι η τοπική κοινωνία περιμένει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα και την αναστάτωση που έχει προκληθεί από την απόφαση Σκρέκα για μεταφορά απορριμμάτων των Δήμων της Νότιας Εύβοιας στο ΧΥΤΑ Θήβας, μολονότι ήταν γνωστός ο κίνδυνος άμεσου κορεσμού του ΧΥΤΑ Θήβας, με άγνωστες συνέπειες στην Υγεία των πολιτών  και στο Περιβάλλον.

Τόνισε ότι δεν υπήρχε καμία νόμιμη βάση για την εν λόγω απόφαση καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 227 του ν. 4555/2018, η αποκλειστική αρμοδιότητα της λειτουργίας των ΧΥΤΑ  ανήκει στον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδα, ενώ η διαμορφούμενη κατάσταση δεν αποτελεί έκτακτο γεγονός αλλά ήταν γνωστή εδώ και πολλούς μήνες.  

Τέλος, πρότεινε να μην υλοποιηθεί η Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε μετά από έντονο παρασκήνιο και μεσάζοντες,  αλλά ο Υπουργός να προκαλέσει συζήτηση με τους Δήμους και τον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδα και αναλυθούν οι προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ώστε να επιλεγεί η πλέον βάσιμή και τεχνικά εφικτή λύση. 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ισχυρίστηκε ότι η μεταφορά 6.000 τόνων από Δήμους της Νότιας Εύβοιας στο ΧΥΤΑ Θήβας δεν αλλάζει σημαντικά την χωρητικότητά του και δεν αποτελεί πρόβλημα κορεσμού. 

Δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του νέου κυττάρου της Θήβας, αλλά υποστήριξε ότι η ηγεσία του Υπουργείου εργάζεται στην κατεύθυνση επιτάχυνσής έκδοσης της ΑΕΠΟ, της οποίας η καθυστέρηση σχετίζεται με την κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων από τον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας μόλις στις 29/8/2022 και αρνήθηκε ότι υφίσταται κωλυσιεργία των υπηρεσιών του Υπουργείου. 

Τέλος, ο αρμόδιος Υπουργός αρκέστηκε να ισχυριστεί ότι έχει γίνει τεράστια προσπάθεια τακτοποίησης διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει για το πώς αντιμετωπίζει το Υπουργείο τη μείωση του χρόνου διάρκειας «ζωής» του ΧΥΤΑ Θήβας λόγω επικείμενης διάθεσης σε αυτό και των απορριμμάτων της Νότιας Εύβοιας αλλά ούτε για το ποιος είναι  ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για την άμεση ένταξη και χρηματοδότηση των έργων ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Χαλκίδας και Λαμίας αλλά και για την αναβάθμιση της Μονάδας Κομποστοποίησης Άμφισσας, δεδομένου ότι οι μελέτες έχουν υποβληθεί εδώ και δύο χρόνια και καθυστερεί κεντρικά και αναίτια η ένταξή τους και η δρομολόγηση της κατασκευής τους.

Εν κατακλείδι, ο Γιώργος Μουλκιώτης ανέφερε ότι: «είναι παραδειγματική η προχειρότητα και η ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει το καίριο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Η αυταρχική απόφαση του Υπουργού -που “συμπτωματικά” δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ μια μέρα πριν τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης-για την μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων της Νότιας Εύβοιας στο ΧΥΤΑ Θήβας, αποτελεί αποθέωση των πελατειακών σχέσεων ενώ υποτιμά και απαξιώνει τις προτάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Θήβας Αλιάρτου – Θεσπιέων, Τανάγρας και Λοκρών ως και την τεκμηριωμένη απόφαση του ΦοΔΣΑ.».

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο, πατήστε εδώ​.

Σχετικά