Σε εξέλιξη το φαινόμενο στην Εύβοια, λέει η Επιτροπή – Παραμένουμε σε επιφυλακή – Αυστηρές συστάσεις στους πολίτες

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Σε επιφυλακή και αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας μετά τον ισχυρό σεισμό στα Ψαχνά Εύβοιας, όπως αποφάσισε Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Richter ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε την άμεση σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν στον ισχυρό σεισμό.

Σε εξέλιξη το φαινόμενο παρακολουθούμε τη σεισμική ακολουθία

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων.

Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Όπως αποφασίστηκε όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Συστάσεις στους πολίτες

Παράλληλα στους πολίτες συστήνεται:

(α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr).

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές – Καμία κλήση στην Πυροσβεστική

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτίρια μέχρι στιγμής, μετά τη σεισμική δόνηση.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων.

Επιπλέον, άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περιπολίες γίνονται από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις.

Ανάλογα, επίσης, έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Σε επιφυλακή η ΕΜΑΚ

Ακόμη, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Τέλος, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός»

«Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Να περιμένουμε 100% κι άλλο» ανέφερε στο in ο Κώστας Παπαζάχος καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, σχετικά με τον σεισμό ισχυρό σεισμό στην Εύβοια που ταρακούνησε και την Αθήνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής το ρήγμα των Ψαχνών είναι γνωστό ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεγαλύτερο σεισμό, ίσως κάποιον που να φτάνει και τα 6 Ρίχτερ.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 14:30 στην Εύβοια. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικό Ινστιτούτου πρόκειται για σεισμό μεγέθους 4,9 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού είναι 5 χλμ Νότια και Νοτιανατολικά των Ψαχνών της Εύβοιας. Το εστιακό βάθος του σεισμού καταγράφεται στα 13,2 χιλιόμετρα ενώ ακολούθησαν πέντε μετασεισμοί σε μισή ώρα, ο μεγαλύτερος από τους οποίους είχε μέγεθος 3,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στους κατοίκους της περιοχής από τον ισχυρό σεισμό ενώ σημειώθηκαν μικρές φθορές.

Σχετικά