ΤΑΙΠΕΔ: Στην κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα – AD Holdings τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ

Στην κοινοπραξία των ΓΕΚ Τέρνα – AD Holdings κατακύρωσε το ΤΑΙΠΕΔ τον διαγωνισμό για τη μίσθωση του μεταλλευτικού εργοστασίου, των μεταλλείων και των σχετικών δικαιωμάτων εξόρυξης ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία βρίσκονται υπό διαχείριση της Λάρκο.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, “κατόπιν μη συνδρομής των προϋποθέσεων για την ενεργοποίηση της ρήτρας εκατέρωθεν πλειοδοσίας στον διαγωνισμό που διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου για τη μίσθωση των περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία βρίσκονται στη διαχείριση της ΛΑΡΚΟ και περιλαμβάνουν:

α) το μεταλλείο της Λάρυμνας, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα και το μεταλλευτικό εργοστάσιο, εδαφικές εκτάσεις, και εκεί ευρισκόμενες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, και

β) το μεταλλείο του Λουτσίου, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα μαζί με εδαφικές εκτάσεις και τις εκεί ευρισκόμενες εγκαταστάσεις,

το ΤΑΙΠΕΔ προέβη την 30.01.2023 στην τελική κατακύρωση του διαγωνισμού στην κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings AG”.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ έτρεξε και ο διαγωνισμός του ειδικού διαχειριστή. Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορούσε στα μεταλλευτικά δικαιώματα και το μεταλλευτικό εργοστάσιο, εδαφικές εκτάσεις, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και το μεταλλείο του Λουτσίου. Ο διαγωνισμός του ειδικού διαχειριστή αφορούσε στην ιδιωτική περιουσία της ΛΑΡΚΟ ήτοι τα μεταλλεία της Εύβοιας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (Άγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων.

Η προσφορά

Σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ AD HOLDINGS, υπέβαλε προσφορά και στους δύο διαγωνισμούς η οποία έφτασε τα 5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ κατέβηκε μόνο η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ AD HOLDINGS, ενώ στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή κατέβηκε και η ιρλανδική εταιρεία CMII καταθέτοντας μικρότερη προσφορά σε σχέση με τη συνολική προσφορά του πρώτου σχήματος. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, θα μπορούσε να εκκινήσει η διαδικασία του shoot out clause δηλαδή της εκατέρωθεν πλειοδοτικής προσφοράς σε περίπτωση που συνέτρεχαν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Βάσει της ρήτρας ο πλειοδότης του διαγωνισμού του Ειδικού Διαχειριστή μπορεί να υποβάλλει πλειοδοτική προσφορά στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ και αντιστρόφως. Ωστόσο, καθώς και στους δύο διαγωνισμούς προτιμητέος επενδυτής ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ AD HOLDINGS η ρήτρα δεν ενεργοποιήθηκε.

Νέα Εποχή

Με την ολοκλήρωση των δύο διαγωνισμών η ΛΑΡΚΟ εισέρχεται σε νέα εποχή και οι νέοι επενδυτές θα αναλάβουν να τρέξουν την εταιρεία αλλά και τις αναγκαίες επενδύσεις που απαιτούνται για τη βιωσιμότητά της. Εκτιμάται ότι για να μπορέσει να εκσυγχρονιστεί η παραγωγική διαδικασία της ΛΑΡΚΟ και να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις για την παραγωγή μετάλλων χρήσιμων για την πράσινη μετάβαση (μπαταρίες) απαιτείται επενδυτικό πλάνο της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής απαιτείται να αλλάξει ο τρόπος παραγωγής από πυρομεταλλουργία σε υδρομεταλλουργία.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι η ΛΑΡΚΟ μια από τις λίγες βιομηχανίες στην Ευρώπη που παράγει σιδηρονικέλιο, μπορεί υπό προϋποθέσεις να επωφεληθεί από την ενεργειακή μετάβαση και την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για νικέλιο και κοβάλτιο που είναι αναγκαίες πρώτες ύλες για την κατασκευή μπαταριών. Αυτή τη στιγμή η ΛΑΡΚΟ παράγει μόνο κράμματα σιδηρονικελίου που διατίθενται στη βιομηχανία ανοξείδωτου χάλυβα ενώ το κοβάλτιο δεν ανακτάται και χάνεται μέσα στο κράμα. Τόσο το νικέλιο όσο και το κοβάλτιο μπορούν να ανακτηθούν αυτοτελώς μόνο με υδρομεταλλουργική επεξεργασία.

από capital.gr

Σχετικά