H κρίση των κατασκοπευτικών zeppelin

Ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε από τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μια ημέρα μετά τον εντοπισμό ενός τέτοιου μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

«Έχουμε αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ , Άντονι Μπλίνκεν, μίλησε τηλεφωνικά με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι για να τον ενημερώσει σχετικά με την αναβολή της επίσκεψής του στην Κίνα, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη ενέργεια και ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο υπουργοί, ο Μπλίνκεν εξήγησε επίσης στον Ουάνγκ Γι ότι εξαιτίας αυτού του συμβάντος «δεν κρίνεται πρόσφορο να μεταβεί στο Πεκίνο αυτήν την περίοδο». Επέμεινε όμως ότι οι ΗΠΑ θέλουν «να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» και ότι η επίσκεψή του μπορεί να πραγματοποιηθεί «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Το Πεκίνο εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «ακούσια» είσοδο του μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί «ερευνητικούς σκοπούς, κατά κύριο λόγο μετεωρολογικούς».

Νωρίτερα την Παρασκευή το πρώτο κατασκοπευτικό μπαλόνι βρέθηκε να πετά πάνω από τις ΗΠΑ. Για λόγους ασφαλείας το Πεντάγωνο δεν κατέρριψαν το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αερόστατο παρακολουθείτο εδώ και μέρες, από την στιγμή που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορες μέθοδοι επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών. Το πιο πρόσφατο «στίγμα» του μπαλονιού ήταν πάνω από την Μοντάνα όπου υπάρχει η βάση των σιλό με τους πυραύλους. Αυτό οδήγησε, μάλιστα, και στην ματαίωση των πτήσεων από το αεροδρόμιο της πόλης Μπίλινγκς. Όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι, το μπαλόνι διέσχισε τον Καναδά πριν μπει στον αμερικανικό εναέριο χώρο, κάτι που επιβεβαίωσε με ανακοίνωση του και το καναδικό υπουργείο Άμυνας.

Το μπαλόνι πέταξε αρχικά πάνω από τις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκας και στην συνέχεια, μέσω Καναδά, έφτασε πάνω από το Μπίλινγκς της Μοντάνα. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι είδαν ένα ασυνήθιστο αντικείμενο στον ουρανό κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας του αεροδρομίου, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό που είδαν ήταν το μπαλόνι. «Είδα έναν μεγάλο λευκό κύκλο στον ουρανό που ήταν πολύ μικρός για να είναι το φεγγάρι» είπε ένας από αυτούς, ο οποίος μάλιστα τράβηξε και φωτογραφίες καθώς πίστεψε ότι ήταν πραγματικό ΑΤΙΑ.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι υπήρχε «μεγάλη βεβαιότητα» ότι το μπαλόνι ήταν κινέζικο και ότι ο Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την κατάσταση. Ο πρόεδρος ζήτησε στρατιωτικές επιλογές, αλλά αποφασίστηκε ότι υπήρχε πολύ μεγάλος κίνδυνος τα συντρίμμια  να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες εάν αποφασιζόταν η κατάρριψη του μπαλονιού. Ένας άλλος παράγοντας που οδήγησε στη απόφαση να μη γίνει κατάρριψη ήταν ότι μολονότι το μπαλόνι πετούσε πάνω από ευαίσθητες τοποθεσίες, δεν φαινόταν να συγκέντρωνε πληροφορίες που δεν θα μπορούσαν να συλλεχθούν από δορυφόρους. Επομένως κρίθηκε ότι το όφελος για τους Κινέζους ήταν μικρό.

Οι ηγέτες του Κογκρέσου ενημερώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι έγραψε αργότερα στο Twitter: «Η θρασύδειλη αδιαφορία της Κίνας για την κυριαρχία των ΗΠΑ είναι μια αποσταθεροποιητική ενέργεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Να σημειωθεί ότι η Μοντάνα φιλοξενεί ένα από τα τρία πεδία σιλό πυρηνικών πυραύλων της χώρας στην αεροπορική βάση του Μάλμστρομ

Κίνα: «Ατύχημα» που αποδίδεται σε λόγους «ανωτέρας βίας» η είσοδος του μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε «ατύχημα» την είσοδο «αερόπλοιου» στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, αποδίδοντάς το σε λόγους «ανωτέρας βίας». Παράλληλα κατηγόρησε πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό για να δυσφημίσουν το Πεκίνο.

«Η Κίνα ανέκαθεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε στη Λατινική Αμερική, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μια ημέρα μετά τον εντοπισμό ενός τέτοιου μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο. «Έχουμε αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι για να τον ενημερώσει σχετικά με την αναβολή της επίσκεψής του στην Κίνα, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη ενέργεια και ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Πεκίνο εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «ακούσια» είσοδο του μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί «ερευνητικούς σκοπούς, κατά κύριο λόγο μετεωρολογικούς».

Σχετικά