Σε εκκίνηση ο διαγωνισμός για την Παράκαμψη Αράχωβας

araxova

Με την ανάδειξη του Τεχνικού Συμβούλου προχωρά η διαδικασία για την εκκίνηση του διαγωνισμού της “Παράκαμψης Αράχωβας”.

Το έργο, το οποίο παλαιότερα είχε προϋπολογιστεί στα 180 εκατ. ευρώ (με τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις) βαίνει σε γραμμή εκκίνησης.

Σκοπός του έργου της παράκαμψης Αράχωβας είναι η κατασκευή ενός οδικού άξονα που θα παρακάμπτει το πολεοδομικό συγκρότημα και θα διευκολύνειτην κίνηση προς Δελφούς-Ιτέα προς τα χιονοδρομικά, έτσι ώστε να εκλείψουν τα δυσμενή περιβαλλοντικά προβλήματα που συσσωρεύονται στον οικισμό λόγω της διέλευσης της κυκλοφορίας από το κέντρο.

Έτσι με το έργο της παράκαμψης της πόλης της Αράχωβας θα λυθεί ένα σημαντικό κυκλοφοριακό πρόβλημα το οποίο δημιουργείται στην πόλη ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες όταν λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσό.

Παράλληλα μέσω Αράχωβας θα εξυπηρετείται και η διέλευση οχημάτων προς τους Δελφούς (ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της χώρας) αλλά και προς Ιτέα-Άμφισσα.

Το έργο της κατασκευής της παράκαμψης της Αράχωβας αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Θήβα-Λιβαδειά-Ιτέα με συνολικό μήκος περίπου 3,7 χλμ.
Η παράκαμψη θα διαμορφωθεί με την κατασκευή κύριας σήραγγας και με παράλληλη διαμήκη σήραγγα διαφυγής.

Το έργο θα περιλαμβάνει μία οδική σήραγγα κυκλοφορίας οχημάτων διπλής κατεύθυνσης μήκους περίπου 1,6 χλμ., μία διαμήκη και τέσσερις εγκάρσιες σήραγγες διαφυγής συνολικού μήκους περίπου 1,4 χλμ., δύο ανισόπεδους κόμβους, ένα ισόπεδο κόμβο, οκτώ γέφυρες και παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Ο τεχνικός σύμβουλος που αναδείχθηκε θα αναλάβει τις στατικές, συγκοινωνιακές και υδραυλικές μελέτες καθώς και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Το έργο είχε προγραμματιστεί να δημοπρατηθεί από το 2011 ωστόσο παρέμεινε στα συρτάρια.

από capital.gr

Σχετικά