Λιβαδειά:Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ σε δομές ειδικής αγωγής και υγείας (ΦΩΤΟ)

Περιοδεία σε δημόσιες δομές ειδικής αγωγής και υγείας στην περιοχή της Λιβαδειάς πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, την Παρασκευή 10 Φλεβάρη, διαπιστώνοντας τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και των ακατάλληλων κτιριακών υποδομών.

   Στην περιοδεία, που εντάσσεται στο πλατύ πολιτικό άνοιγμα της ΚΟ Λιβαδειάς και το κάλεσμα ενίσχυσης του Κόμματος μπροστά στις εκλογές, συμμετείχαν επίσης η Λιάνα Καραβασίλη, γραμματέας ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ, οι υποψήφιοι βουλευτές Βοιωτίας με το ΚΚΕ Πέτρος Αρκουμάνης, Λουκάς Γκικόπουλος και Νατάσα Τάτση  καθώς και ο Δημήτρης Τσιφής, δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση κι η Λαμπρινή Γερονικολού, επίσης δημοτική σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος Λεβαδέων στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

  Αρχικά έγινε επίσκεψη στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Λιβαδειάς το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Γυμνασίου Χαιρώνειας. Εκεί, μέσα από τη συζήτηση με το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ειδικού Εργαστηρίου, αναδείχθηκε η διαχρονική έλλειψη ουσιαστικής μέριμνας από όλες τις κυβερνήσεις για την στήριξη και την λειτουργία των συγκεκριμένων δομών, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η υποχρηματοδότηση και επισημάνθηκε ότι το μεγαλύτερο τμήμα του εξοπλισμού και των λειτουργικών εξόδων του ειδικού εργαστηρίου καλύφθηκαν και συνεχίζουν να καλύπτονται  μέσα από την τοπική διοίκηση, από δωρεές και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα σημειώθηκε ότι την απουσία συγκροτημένης διδακτικής ύλης την καλύπτουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, φτιάχνοντας ουσιαστικά βιβλία με φωτοτυπίες, το κόστος των οποίων σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνονται οι ίδιοι, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε χαρακτηριστικά ότι ακόμη και τα θερμοκήπια που χρησιμοποιούν στα εργαστήρια κηπουρικής, φτιάχτηκαν με υλικά που συνέλεξαν οι ίδιοι και προσωπική εργασία.

Αναδείχθηκε επίσης ότι το κτίριο που στεγάζεται το ΕΕΕΕΚ, δεν επαρκεί για τις ανάγκες, τη λειτουργία των εργαστηρίων και την ολόπλευρη ανάπτυξή τους.

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν και στο ζήτημα της στελέχωσης όπου τονίστηκαν οι ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό όπως φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους κα. Τονίστηκε επίσης ότι όλα αυτά τα χρόνια η λειτουργία του Εργαστηρίου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ενώ επισημάνθηκε ο “τιμωρητικός” και αντιεκπαιδευτικός χαρακτήρας της αξιολόγησης που προωθεί η κυβέρνηση.

Αμέσως μετά έγινε επίσκεψη στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς, τμήμα του οποίου στεγάζεται σε απαράδεκτες και άθλιες εγκαταστάσεις κι ένα άλλο φιλοξενείται σε «δανεικές» εγκαταστάσεις του 1ου δημοτικού, όπως επισήμαναν εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και διαπίστωσε από κοντά το κλιμάκιο του ΚΚΕ.

Μέσα από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συλλόγου, αναδείχθηκε ο αγώνας που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια για την κατασκευή νέου κτιρίου ώστε να αποκτήσει το σχολείο αξιοπρεπή στέγη. Σημειώθηκε ότι ο αγώνας αυτός συνεχίζεται, καθώς η κατασκευή του νέου κτιρίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και κανείς δεν δεσμεύεται για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει να λειτουργεί, ενώ προσδιορίστηκε ότι το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί θέμα και με τη μεταφορά των παιδιών, που σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζονται να αλλάζουν μέσα μεταφοράς, με απαράδεκτη αναμονή στη στάση για οποιοδήποτε παιδί, πόσο μάλλον για παιδιά με ειδικές ανάγκες!

  Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαρίνος χαρακτήρισε απαράδεκτη και εξοργιστική την κατάσταση, επισημαίνοντας τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων όπως και της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης.

Προσδιόρισε ότι αυτή η άθλια και απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί στο σύνολο σχεδόν των αντίστοιχων σχολείων, φέρνοντας ως παράδειγμα τις άθλιες εγκαταστάσεις και τα σάπια κοντέινερ που στεγάζεται το ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας και επισημαίνοντας ότι η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται συνεχώς.

Τόνισε τη μεγάλη ευθύνη που φέρουν όλες οι κυβερνήσεις για την κατάσταση αυτή, μέσα από τη συνειδητή επιλογή της υποχρηματοδότησης και το δόγμα της ατομικής ευθύνης, καθώς “ο γονιός θα κάνει τα πάντα για το παιδί του, όπως και ο φιλότιμος εκπαιδευτικός και έτσι αποθρασύνονται”, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί η απαιτητικότητα και η διεκδίκηση τόσο για την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας ,όσο και για τα ειδικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό.

Προσδιόρισε ότι οι οικογένειες με παιδιά ΑΜΕΑ υποφέρουν πολλαπλάσια στις σημερινές βάναυσες συνθήκες και τόνισε τη θέση του ΚΚΕ για ολοκληρωμένη φροντίδα και στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα δομών εκπαίδευσης και πρόνοιας, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, καθώς και τις ανάγκες και των εκπαιδευτικών που επιτελούν ένα σημαντικό λειτούργημα.

Δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται με όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό τους και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ανάδειξη και τη  διεκδίκηση λύσης στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του.

   Στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε το νοσοκομείο Λιβαδειάς όπου είχε συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων κι ακολούθως με τον Διοικητή.

  Στη συνάντηση, η πρόεδρος του Σωματείου Βαγγελιώ Κλάδου και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο, αναφέρθηκαν στις μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, τονίζοντας ότι το μόνιμο προσωπικό σε σχέση με το οργανόγραμμα ανέρχεται στο 54%. Προσδιόρισαν ότι εξαιτίας της υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε ειδικότητες ιατρών μία σειρά κλινικές λειτουργούν οριακά, με δεκάδες ημέρες άδειας και ρεπό να οφείλονται στους εργαζόμενους. Στάθηκαν  ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νευρολογική κλινική, το γυναικολογικό και μικροβιολογικό τμήμα που μένουν για 15 μέρες το μήνα χωρίς εφημερία, το ακτινοδιαγνωστικό που σήμερα στελεχώνεται με δύο μετακινούμενους γιατρούς από Κέντρα Υγείας  της περιοχής και οι διαγνώσεις γίνονται εξ αποστάσεως από ιδιώτη, στην παιδιατρική κλινική που έκλεισε για να μετατραπεί σε μονάδα covid, στην ουρολογική κλινική που έχει κλείσει εδώ και τρία χρόνια, αλλά και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που λειτουργεί χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαρίνος επισήμανε αρχικά ότι η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της υγείας, εξαιτίας των πολιτικών υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης που προώθησαν και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, κάνοντας αναφορά και στο τελευταίο κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Προσδιόρισε ότι όλα τα κόμματα αποδέχονται τον ιδιωτικό τομέα υγείας και προωθούν το βαθεμα της εμπορευματοποίησης και υπογράμμισε ότι μόνο το ΚΚΕ μιλάει για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας.

Τόνισε επίσης ότι όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας κρατήθηκαν όρθια χάρη στη μεγάλη προσπάθεια και φιλοτιμία του προσωπικού, επισημαίνοντας τους αγώνες που αναπτύχθηκαν για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για πρόληψη και προστασία.

Προσδιόρισε ότι το ΚΚΕ παρακολουθεί, παρεμβαίνει και ενισχύει τον αγώνα των υγειονομικών και τόνισε ότι ο αγώνας αυτός θα πρέπει να συνεχιστεί πιο αποφασιστικά.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους εργαζόμενους που υποφέρουν από την χρόνια αντιλαϊκή πολιτική και προβληματίζονται για την κατάσταση που βιώνουν να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να το ενισχύσουν στις ερχόμενες εκλογές, ώστε να δυναμώσει παντού ο αγώνας και η διεκδίκηση των εργαζομένων και του λαού.

Σχετικά