Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως – Γ΄ Χαιρετισμοί σε Αράχωβα,Πέρα χωριό και Κάστρο-Εικόνες

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Πέρα Χωρίου Λεβαδείας. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στη σημασία του Σταυρού και γιατί τον προσκυνούμε και ανέλυσε τους στίχους από το συναξάρι της ημέρας: “Τῇ αὐτοῦ δυνάμει, Χριστὲ ὁ Θεός, καὶ ἡμᾶς τῶν τοῦ πονηροῦ διαφύλαξον ἐπηρειῶν, καὶ τὰ θεῖα σου Πάθη, καὶ τὴν ζωηφόρον Ἀνάστασιν προσκυνῆσαι ἀξίωσον, τὸ τεσσαρακονθήμερον εὐμαρῶς διανύσαντας στάδιον, καὶ ἐλέησον ἡμᾶς ὡς μόνος ἀγαθὸς καὶ φιλάνθρωπος”. Επίσης, ανέλυσε το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας: “ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι…”.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αραχώβης. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους πιστούς για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, καθώς και για τον Σταυρό τον οποίο προβάλλει η Εκκλησία μας πάντα, αλλά και την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, προς ενίσχυση των πιστών στο μέσον της Αγίας Τεσσαρακοστής, το μοναδικό ακατάλυτο ανά τους αιώνες σύμβολο, που από όργανο φρικτού θανάτου, έγινε σύμβολο ζωής και δόξας, γιατί πάνω του συντελέσθηκε η σωτηρία των ανθρώπων με την εκούσια θυσία του Χριστού.

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Κάστρου με την συμμετοχή των κατοίκων του χωριού. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία είναι η ολκάδα αυτών που θέλουν να σωθούν και το λιμάνι αυτών που ταξιδεύουν στο πέλαγος της ζωής, όπως αναφέρει ο ποιητής του Ακαθίστου Ύμνου, και τόνισε την μεγίστη προσφορά της Θεοτόκου στο έργο της Θείας Οικονομίας.

imtl.gr

Σχετικά