Εορτή Αγίου Λαζάρου και Βαΐων σε Ορχομενό,Θήβα και Λιβαδειά(φωτο)

Εορτή Αγίου Λαζάρου και Βαΐων

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Τοπική μας Εκκλησία, την Κυριακή 9 Απριλίου 2023, η θριαμβευτική είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ιερούργησε στο αρχαιότερο σωζόμενο θυσιαστήριο της Βοιωτίας, στο γεμάτο επιγραφές και πλούσιο γλυπτό διάκοσμο Καθολικό της ονομαστής Ιεράς Μονής Παναγίας Σκριπούς Ορχομενού.

Ο Σεβασμιώτατος μιλώντας στο εκκλησίασμα ανέλυσε το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας τονίζοντας το στίχο “ὁ Κύριος ἐγγύς, μηδὲν μεριμνᾶτε, ἀλλ’ ἐν παντὶ τῇ προσευχῇ καὶ τῇ δεήσει μετὰ εὐχαριστίας τὰ αἰτήματα ὑμῶν γνωριζέσθω πρὸς τὸν Θεόν καὶ ἡ εἰρήνη τοῦ Θεοῦ ἡ ὑπερέχουσα πάντα νοῦν φρουρήσει τὰς καρδίας ὑμῶν καὶ τὰ νοήματα ὑμῶν ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ” και αναφέρθηκε στους καρπούς του Πνεύματος της χριστιανικής ζωής. Τέλος, ευχήθηκε στους άρχοντες και στους πιστούς καλή Αγία Μεγάλη Εβδομάδα. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού εφημερίου της Παναγίας π. Χαράλαμπου Χατζηχαραλάμπους.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Θηβών. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στην άκαρπη συκιά, του ευαγγελικού αναγνώσματος του Όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας, και την πνευματική ζωή των χριστιανών και τόνισε τη δύναμη της πίστης, που μπορεί μέχρι και βουνά να μετακινήσει: “ἐὰν ἔχητε πίστιν καὶ μὴ διακριθῆτε, οὐ μόνον τὸ τῆς συκῆς ποιήσετε, ἀλλὰ κἂν τῷ ὄρει τούτῳ εἴπητε, ἄρθητι καὶ βλήθητι εἰς τὴν θάλασσαν, γενήσεται”. Και ευχήθηκε σε όλους καλή Ανάσταση.

Το Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου, που βρίσκεται στο Κοιμητήριο Λεβαδείας, και στο τέλος τέλεσε τρισάγιο για όλους τους κεκοιμημένους αδελφούς μας. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα ανέλυσε το λόγο του Κυρίου, που αναφέρεται στο ευαγγέλιο της ημέρας: “ἐγώ εἰμι ἡ ἀνάστασις καὶ ἡ ζωή, ὁ πιστεύων εἰς ἐμέ, κἂν ἀποθάνῃ, ζήσεται· καὶ πᾶς ὁ ζῶν καὶ πιστεύων εἰς ἐμὲ οὐ μὴ ἀποθάνῃ εἰς τὸν αἰῶνα”. Τόνισε ότι ο Χριστός με την Ανάσταση του Λαζάρου προτυπώνει τη δική του Ανάσταση και η Ανάσταση του Χριστού εγγυάται την κοινή Ανάσταση. Τέλος, ευχήθηκε σε όλους καλή Αγία Μεγάλη Εβδομάδα και ευχαρίστησε το Δήμαρχο Λεβαδέων κ. Ταγκαλέγκα για τον ευπρεπισμό και τις εργασίες γύρω από τον Κοιμητηριακό Ναό.

Το απόγευμα της Παρασκευής 7 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Λαζάρου στο χωριό Αγία Τριάδα και στο τέλος τέλεσε τρισάγιο για όλους του κεκοιμημένους. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα ανέλυσε το απολυτίκιο: “Τὴν κοινὴν Ἀνάστασιν, πρὸ τοῦ σοῦ Πάθους πιστούμενος, ἐκ νεκρῶν ἢγειρας τὸν Λάζαρον Χριστὲ ὁ Θεός, ὅθεν καὶ ἡμεῖς ὡς οἱ Παῖδες, τὰ τῆς νίκης σύμβολα φέροντες, σοὶ τῷ Νικητῇ τοῦ θανάτου βοῶμεν, Ὡσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου”. Τόνισε ότι η Ανάσταση του Λαζάρου αποτελεί προτύπωση της Ανάστασης του Κυρίου και της δικής μας Ανάστασης και αναφέρθηκε στις προσευχές της Εκκλησίας για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας. Τέλος, ευχήθηκε σε όλους καλή Αγία Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση.

imtl.gr

Σχετικά