Προβολή ταινίας «El Credo» του Αργεντινού σκηνοθέτη Alan Sasiain στο Δίστομο

Προβολή της ταινίας ‘’El Credo’’ του αργεντινού σκηνοθέτη Alan Sasiain στο πλαίσιο των Επετειακών Εκδηλώσεων Μνήμης της Σφαγής του Διστόμου

Την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 στις 19:00, στο πλαίσιο των Επετειακών Εκδηλώσεων Μνήμης της Σφαγής, θα προβληθεί στην Αίθουσα Προβολών του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου η ταινία του βραβευμένου αργεντινού σκηνοθέτη Alan Sasiain με τίτλο “El Credo’’, διάρκειας 87’. Στην προβολή θα παρίσταται και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ του 2019 της ανεξάρτητης εταιρίας παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού Espartaco/cine, με έδρα την Αργεντινή, που καταγράφει την άνοδο, την εγκληματική δράση και την καταδίκη μίας νεοναζιστικής οργάνωσης στην πόλη Μαρ ντελ Πλάτα της Αργεντινής. Σε μια κοινότητα που χαρακτηρίζεται από την ανεργία και την επισφάλεια των νέων και αντιμετωπίζει προβλήματα ρατσιστικής συμπεριφοράς, ξενοφοβίας και διακρίσεων η εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση ανοίγει το δρόμο της βίαια μέχρι να βρεθεί αντιμέτωπη με μια κοινωνία που κινητοποιείται ενάντια στο μίσος.

Η απαξίωση της ζωής του άλλου, που μεταμορφώνει το άτομο που εμφορείται από ιδεολογικές θεωρήσεις του μίσους σε δολοφόνο, αποκρυσταλλώθηκε στους μαρτυρικούς τόπους άσκησης της ναζιστικής βίας όπως το Δίστομο. Οφείλουμε ως κοινωνία να εντοπίζουμε και να κατανοούμε τις γενεσιουργές αιτίες του κακού, καθώς ο φασισμός και ο ναζισμός δεν αποτελούν μια παρέκκλιση της Ιστορίας, αλλά ένας μόνιμος κίνδυνος που πρέπει να απωθείται και να εκριζώνεται.

Ο Δήμαρχος

Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας

Ιωάννης Σταθάς

Σχετικά