Tα σιδερένια «φαντάσματα» της Θεσσαλονίκης -Αυτό είναι το μεγαλύτερο νεκροταφείο τρένων

Στοιχισμένα το ένα πίσω από το άλλο, τα σκουριασμένα τρένα καταλαμβάνουν μια έκταση χιλιομέτρων, συνθέτοντας μια άκρως επιβλητική εικόνα.

Ένα ζοφερό, δυστοπικό τοπίο που δείχνει να είναι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας κυριαρχεί στην περιοχή Νέα Ιωνία της Θεσσαλονίκης, μόλις 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Ντιζελάμαξες, μηχανές έλξης και τουλάχιστον 1.000 σκουριασμένα βαγόνια του ΟΣΕ στέκονται επί τουλάχιστον 30 χρόνια σαν ακίνητα «ζόμπι» πάνω σε 10 ανενεργές ράγες, έχοντας καταλάβει μια έκταση τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων, από τα διυλιστήρια έως τον Γαλλικό Ποταμό.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία τρένων στον κόσμο, με τα βαγόνια να είναι στοιχισμένα το ένα πίσω από το άλλο, συνθέτοντας μια εικόνα που παραπέμπει σε μεταπολεμικές εποχές. Μια εικόνα εγκατάλειψης που κόβει την ανάσα με το μέγεθός της.

Το αίσθημα δέους εκτοξεύει το μεγαλειώδες αποτύπωμα της φύσης η οποία έχει σκεπάσει με δέντρα τα βαγόνια, δίνοντας να ξεχωριστό χρώμα στο τοπίο.

νεκροταφείο τρένων ΟΣΕ Θεσσαλονίκη

Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει τα βαγόνια «φαντάσματα», μιας και στο εσωτερικό τους έχουν βρει καταφύγιο άστεγοι και περιθωριακοί.

Ο ΟΣΕ προσπαθεί με διαγωνισμούς να προχωρήσει στην εκποίηση του άχρηστου σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού που έχει εξελιχθεί σε ένα είδους τοπόσημο για την περιοχή.

Κάπου ανάμεσα στα εγκαταλελειμμένα βαγόνια έχουν εντοπιστεί και απομακρυνθεί κάποιες κλινάμαξες με μεγάλη ιστορική αξία, συμπεριλαμβανομένου του βαγονιού-εστιατορίου που άνηκε στο περίφημο Όριεντ Εξπρες.

νεκροταφείο τρένων ΟΣΕ Θεσσαλονίκη

Το θρυλικό βαγόνι-εστιατόρια απομακρύνθηκε με τον προσήκοντα σεβασμό από εξειδικευμένους τεχνήτες και ανέκτησε τη χαμένη του αίγλη, επιστρέφοντας στην αρχική του μορφή.

νεκροταφείο τρένων ΟΣΕ Θεσσαλονίκη

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΟΣΕ έχει εκκινήσει τις διαδικασίες αποκατάστασης όσων τρένων και βαγονιών έχουν σπουδαίο παρελθόν, ώστε αυτά να κοσμούν το νέο σιδηροδρομικό μουσείο του Πειραιά.

Οι εικόνες με τις ορδές βαγονιών αναπαράγονται με ανάγλυφο τρόπο στο βίντεο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο κανάλι Michael Miller του Youtube.

Σχετικά