Απώλεια-αποχωρισμός από το αγαπημένο μας κατοικίδιο

Πόσο δύσκολο είναι να βρεις τα κατάλληλα λόγια #παρηγοριάς για έναν άνθρωπο που έχασε από τη ζωή το αγαπημένο του ζωάκι;
Κάθε #απώλεια ζωής που χάριζε χαρά, συντροφιά, αγάπη και δύναμη προκαλεί #ανείπωτη #θλίψη. Ένα κατοικίδιο μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέλος μιας οικογένειας ή ο μοναδικός σύντροφος ενός συνανθρώπου μας.
Οφείλουμε να προσεγγίζουμε τη θλίψη του με τον ανάλογο σεβασμό.
Αποφεύγουμε τις φράσεις:
➡️ Πρέπει να το ξεπεράσεις. Μα γιατί στενοχωριέσαι τόσο για ένα ζώο;
Tο #πένθος δεν έχει κανόνες. Γνωρίζει πως πρέπει να προσπαθήσει να ξεπεράσει το θάνατό του αγαπημένου του ζώου και δεν χρειάζεται να δημιουργούμε τύψεις ή να θέτουμε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια στη διαδικασία αυτή.
➡️ Αν σκέφτεσαι να χαρίσεις τα παιχνίδια του/το κρεβατάκι του/το λουρί του, θα μου ήταν χρήσιμα.
Όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσε το ζωάκι του είναι αγαπημένες #αναμνήσεις. Του θυμίζει τις βόλτες και τις στιγμές που περνούσε μαζί του. Όταν νιώσει έτοιμος θα προσφερθεί να τα δώσει μόνος του. Δεν χρειάζεται παρακίνηση.
➡️ Που το έθαψες;
Τα κατοικίδια είναι αγαπημένοι σύντροφοι με μοναδική προσωπικότητα που δίνουν χαρά για χρόνια. Το να ρωτάτε τι θα απογίνει το ζώο μετά το θάνατό του δείχνει έλλειψη σεβασμού για αυτή την ιδιαίτερη σχέση και ουσιαστικά δείχνει στον ιδιοκτήτή του ότι δεν κατανοείτε τη σημασία αυτή της απώλειας.
➡️ Πάρε άλλο σκυλάκι/γατούλα/κατοικίδιο. Τα καταφύγια ζώων είναι γεμάτα!
Όπως και με την απώλεια ενός ανθρώπου, έτσι και η απώλεια ενός κατοικίδιου είναι αναντικατάστατη και το να το προτείνετε δείχνει το λιγότερο άγνοια. Οι άνθρωποι που αγαπούν τα ζώα γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα καταφύγια ζώων και το ότι υπάρχουν ζώα που έχουν την ανάγκη τους. Δώστε τους χρόνο να βρουν οι ίδιοι κάποιο.
➡️ Έζησε πολλά χρόνια. Να είσαι ευχαριστημένος για αυτό!
Κάθε άνθρωπος που έχει ένα ζώο για πολλά χρόνια νιώθει #ευγνωμοσύνη αλλά ποτέ δεν αναγνωρίζει ότι το διάστημα αυτό ήταν αρκετό. Όποιος αγαπάει, φροντίζει και αναθρέφει ένα πλάσμα για 15 χρόνια δεν αισθάνεται ποτέ έτοιμος να το #αποχαιρετήσει για πάντα.
Αν πραγματικά θέλετε να παρηγορήσετε έναν άνθρωπο που βίωσε την απώλεια του τετράποδου συντρόφου του εκφραστείτε με φράσεις όπως:
➡️ Λυπάμαι πολύ. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για σένα;
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε ότι ο «γονείς» του κατοικίδιου νιώθουν απώλεια και χρειάζονται #στήριξη. Να είστε ειλικρινείς και έτοιμοι να τιμήσετε αυτή την προσφορά.
➡️ Είμαι εδώ αν θελήσεις να μιλήσεις για αυτό.
Οι άνθρωποι που βιώνουν την απώλεια νιώθουν όμορφα να μιλούν για το ζωάκι που έχασαν και να μοιράζονται τις φωτογραφίες του. Κρατούν ζωντανή την ανάμνηση του και αναπολούν τις ευτυχισμένες στιγμές μαζί του.
➡️Θυμάσαι όταν …;
Αν είστε κοντά στο άτομο σίγουρα θα έχετε περάσει χρόνο και με το κατοικίδιό του. Το να μοιραστείτε αναμνήσεις και ιστορίες με αυτόν που πενθεί είναι πολύ σημαντικό και νιώθει τη συμπαράσταση σας.
➡️ Έκανες ό,τι περνούσε από το χέρι σου..
Όταν ένα κατοικίδιο έχει πεθάνει από γεράματα ή ασθένεια, οι ιδιοκτήτες του θέλουν να πιστεύουν ότι έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να παρατείνουν το χρόνο πριν το αναπόφευκτο. Είναι πολύ σημαντικό να τους υπενθυμίζει κάποιος ότι έκαναν το σωστό για το κατοικίδιο τους.
➡️ Στείλτε μια #κάρτα ή κάντε μια #δωρεά.
Η σκέψη ότι η απώλεια του αγαπημένου σας κατοικιδίου αποτέλεσε την αιτία μιας #εθελοντικής προσφοράς ή δωρεάς σε έναν #φιλοζωικό οργανισμό δίνει απέραντη χαρά και συγκίνηση!

Φαρμακείο Γκιούρδα Χριστίνα – Giourda Pharmacy

Βουτσινά 65, Holargos, Greece

Σχετικά